Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
07.05.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Aleja Dobrego Smaku


W dniach 3 - 5 czerwca 2011 r., w Częstochowie odbędzie się V edycja Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smak”.

Miejsce: Częstochowa – III Aleja Najświętszej Maryi Panny.

Cel:
promocja polskich produktów regionalnych oraz firm produkujących żywność metodami tradycyjnymi, promocja walorów turystycznych Ziemi Częstochowskiej, a także promocja kuchni Częstochowy i regionu częstochowskiego.

Na placu przed Liceum H. Sienkiewicza  będzie ustawiona scena, na której w sobotę i niedzielę odbywać się będą pokazy kulinarne, interaktywne konkursy z udziałem publiczności i występy artystyczne, ustawione będą także namioty dla restauratorów i sponsorów imprezy, natomiast na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny ustawione będą stoiska wystawców oferujących produkty związane z dobrą, regionalną kuchnią.

Festiwal rozpocznie się w piątek od godzin południowych. Piątek będzie dniem promującym produkty regionu częstochowskiego – w tym dania kuchni regionalnej. Sobota będzie dniem promującym produkty regionalne i kuchnie polską, natomiast w niedzielę będzie promowana kuchnia molekularna.

Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu będzie Jean Bos, dyplomowany mistrz kucharski Belgii i Francji, prekursor i mistrz kuchni molekularnej w Polsce. Na zakończenie festiwalu odbędzie się koncert Doroty Lanton „Miłość w Paryżu” .  

W programie m.in.:

  • III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł „Mistrza Kuchni Sląskiej”.
  • II Częstochowski Konkurs Piw Domowych i pokaz warzenia piwa domowego
  • II Międzyszkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu owoców i warzyw
  • Staropolski Jarmark
  • pokaz kulinarny dla dzieci z udziałem Andrzeja Szuszkiewicza - Mistrza Kuchni hotelu Mercure-Patria.
  • pokaz kulinarny Mistrzów Kuchni - Pawła Antasa i Wiesława Ambrosa.

Festiwal stał się już corocznym wydarzeniem, który gromadzi pasjonatów dobrego jedzenia – ludzi, którzy doceniają tradycyjne produkty i piękno naszej małej ojczyzny.

Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny  odbędzie się Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności, zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców. Część stanowisk wystawienniczych będzie przygotowana do prezentacji gmin Ziemi Częstochowskiej - stoiska prezentujące walory turystyczne gmin, letnie imprezy plenerowe oraz regionalne produkty wraz z możliwością ich zakupu i degustacji.
 

Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego.

Wystawcy:

  • gminy i powiaty regionu częstochowskiego
  • restauratorzy
  • producenci zdrowej żywności (gospodarstwa ekologiczne)
  • małe masarnie
  • znani piekarze i cukiernicy
  • pszczelarze
  • wytwórcy sztuki ludowej
  • producenci wody mineralnej
  • koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia
  • gestorzy atrakcji turystycznych
  • sponsorzy.

Po przyrządzeniu potraw przez znanych częstochowian oraz zaproszonych kucharzy odbędą się degustacje tychże potraw przez zgromadzoną przed sceną publiczność.


Organizator Festiwalu:

Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 34 368 22 60                                                                                           
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.czestochowa-czot.pl

Organizatorzy konkursu:

Częstochowska Organizacja Turystyczna
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Paweł Antas, Członek Zarządu  EURO –TOQUES POLSKA
Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa

Patronat konkursu:
Śląska Organizacja Turystyczna
Śląska Kapituła Smaku
EURO-TOQUES POLSKA

Materiały:
Elżbieta Trzeciak - Częstochowska Organizacja Turystyczna

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000