W dniach 3 - 5 czerwca 2011 r., w Częstochowie odbędzie się V edycja Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smak”.
Miejsce: Częstochowa – III Aleja Najświętszej Maryi Panny.
Cel: promocja polskich produktów regionalnych oraz firm produkujących żywność metodami tradycyjnymi, promocja walorów turystycznych Ziemi Częstochowskiej, a także promocja kuchni Częstochowy i regionu częstochowskiego.
Na placu przed Liceum H. Sienkiewicza będzie ustawiona scena, na której w sobotę i niedzielę odbywać się będą pokazy kulinarne, interaktywne konkursy z udziałem publiczności i występy artystyczne, ustawione będą także namioty dla restauratorów i sponsorów imprezy, natomiast na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny ustawione będą stoiska wystawców oferujących produkty związane z dobrą, regionalną kuchnią.
Festiwal rozpocznie się w piątek od godzin południowych. Piątek będzie dniem promującym produkty regionu częstochowskiego – w tym dania kuchni regionalnej. Sobota będzie dniem promującym produkty regionalne i kuchnie polską, natomiast w niedzielę będzie promowana kuchnia molekularna.
Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu będzie Jean Bos, dyplomowany mistrz kucharski Belgii i Francji, prekursor i mistrz kuchni molekularnej w Polsce. Na zakończenie festiwalu odbędzie się koncert Doroty Lanton „Miłość w Paryżu” .
W programie m.in.:
- III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł „Mistrza Kuchni Sląskiej”.
- II Częstochowski Konkurs Piw Domowych i pokaz warzenia piwa domowego
- II Międzyszkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu owoców i warzyw
- Staropolski Jarmark
- pokaz kulinarny dla dzieci z udziałem Andrzeja Szuszkiewicza - Mistrza Kuchni hotelu Mercure-Patria.
- pokaz kulinarny Mistrzów Kuchni - Pawła Antasa i Wiesława Ambrosa.
Festiwal stał się już corocznym wydarzeniem, który gromadzi pasjonatów dobrego jedzenia – ludzi, którzy doceniają tradycyjne produkty i piękno naszej małej ojczyzny.
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny odbędzie się Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności, zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców. Część stanowisk wystawienniczych będzie przygotowana do prezentacji gmin Ziemi Częstochowskiej - stoiska prezentujące walory turystyczne gmin, letnie imprezy plenerowe oraz regionalne produkty wraz z możliwością ich zakupu i degustacji.
Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego.
Wystawcy:
- gminy i powiaty regionu częstochowskiego
- restauratorzy
- producenci zdrowej żywności (gospodarstwa ekologiczne)
- małe masarnie
- znani piekarze i cukiernicy
- pszczelarze
- wytwórcy sztuki ludowej
- producenci wody mineralnej
- koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia
- gestorzy atrakcji turystycznych
- sponsorzy.
Po przyrządzeniu potraw przez znanych częstochowian oraz zaproszonych kucharzy odbędą się degustacje tychże potraw przez zgromadzoną przed sceną publiczność.
Organizator Festiwalu:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 34 368 22 60
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.czestochowa-czot.pl
Organizatorzy konkursu:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Paweł Antas, Członek Zarządu EURO –TOQUES POLSKA
Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa
Patronat konkursu:
Śląska Organizacja Turystyczna
Śląska Kapituła Smaku
EURO-TOQUES POLSKA
Materiały:
Elżbieta Trzeciak - Częstochowska Organizacja Turystyczna
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.