Radom, 30-31 sierpnia 2003 r.
W tym roku po raz czwarty w Radomiu zorganizowano pokazy lotnicze - Air Show 2003.
W ostatni sierpniowy weekend w Radomiu odbyły się Miedzynarodowe Pokazy Lotnicze
AIR SHOW 2003. Honorowy patronat nad imprezą, tak jak w latach poprzednich sprawował Prezydent RP Aleksandra Kwaśniewskiego. Obecnny był również Premier RP Leszek Miller. Gospodarzem był Generał Ryszard Olszewski - dowódca Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej. Organizatorem tegorocznych pokazów było Dowództwo Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej, a współorganizatorami Agencja Mienia Wojskowego, Aeroklub Polski i Gmina Radom. Air Show 2003 to pokazy lotnicze i wystawa statków powietrznych. Podziwiać można było m.in. samoloty bojowe (F-15 z Izraela, F-16 C Falcon, Mirage 2000, Alpha Jet, MiG-21UM, MiG-29), transportowe (CASA C-295) i śmigłowce (SW-4, Mi-24) oraz występy akrobacyjne zespołów polskich Orlików i Iskier oraz francuskich Jaguarów. Dopełnieniem powietrznego widowiska były występy słynnych: "Patrouill de France" i "Red Arrow" z RAF-u. Ogółem w pokazach uczestniczyło 15 państw które zaprezentowały ponad 150 maszyn. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także statyczna wystawa samolotów.
 |  |
AIR SHOW to jak co roku także wielka impreza plenerowa dla kucharzy i firm cateringowych. Dowodzenie nad pracą załóg kasyn wojskowych, przygotowujących potrawy dla VIPów, przejęli w swe ręce: Szef Służb Materiałowych płk Kazimierz Świech oraz Szef Służb Żywnościowych WLiOP ppłk Leszek Staniszewski. Zaprosili oni do przygotowania wspólnie dań dla najważniejszych gości - kucharzy z OSSKiC - Grzegorza Kazubskiego, Andrzeja Bryka, Krzysztofa Gaca, Leszka Makulskiego.
Mirosław Reszczyk - Szef Kuchni Restauracji „FLIK” w Warszawie, Alicja i Krzysztof Fujarscy z Zajazdu "U Krzyśka" we współpracy z Kasynem Wojskowym nr 85 w Radomiu na tę okazję przygotowali specjalne menu.
Serwowano:
jako przystawkę - łosoś na zimno w pesto z kaparami,
pierogi z kapustą i grzybami,
żurek kielecki według tradycyjnej receptury,
danie główne - pieczony udziec cielęcy z sosem staropolskim.
Bufet zimny stanowiły:
szczupak faszerowany,
pasztet z borowikami,
terina wegetariańska,
kaczka faszerowana,
rostbef po angielsku,
pomidory z mozzarellą,
sałatka szopska,
sałatka wegetariańska,
sałatka z kurczaka wędzonego z ananasem,
sos tatarski i cumberland remolade.
W przygotowaniach posiłków aktywnie uczestniczyli kucharze wojskowi: Sławomir Kościarz i Jarosław Derengowski, zaś całą imprezę obsługiwały kelnerki i kelnerzy z jednostek wojskowych z całej Polski. W przygotowaniu bankietu uczestniczyły firmy: "Janex" ze Sławomirem Wiesiakiem, "Stalgast" z Pawłem Malewskim, "Gastromedia" z Jackiem Rajnszem i Grzegorzem Kępieniem - sponsorzy relacji. Firma Dora Metal dostarczyła część wyposażenia, a Belvedere Dystrybucja serwowała mocniejsze napoje z logo "Sobieski".
|