Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
10.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
AIR SHOW z udziałem Prezydenta RP i kucharzy z OSSKiC
Radom, 30-31 sierpnia 2003 r.

W tym roku po raz czwarty w Radomiu zorganizowano pokazy lotnicze - Air Show 2003.

W ostatni sierpniowy weekend w Radomiu odbyły się Miedzynarodowe Pokazy Lotnicze
AIR SHOW 2003. Honorowy patronat nad imprezą, tak jak w latach poprzednich sprawował Prezydent RP Aleksandra Kwaśniewskiego. Obecnny był również Premier RP Leszek Miller. Gospodarzem był Generał Ryszard Olszewski - dowódca Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej. Organizatorem tegorocznych pokazów było Dowództwo Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej, a współorganizatorami Agencja Mienia Wojskowego, Aeroklub Polski i Gmina Radom. Air Show 2003 to pokazy lotnicze i wystawa statków powietrznych. Podziwiać można było m.in. samoloty bojowe (F-15 z Izraela, F-16 C Falcon, Mirage 2000, Alpha Jet, MiG-21UM, MiG-29), transportowe (CASA C-295) i śmigłowce (SW-4, Mi-24) oraz występy akrobacyjne zespołów polskich Orlików i Iskier oraz francuskich Jaguarów. Dopełnieniem powietrznego widowiska były występy słynnych: "Patrouill de France" i "Red Arrow" z RAF-u. Ogółem w pokazach uczestniczyło 15 państw które zaprezentowały ponad 150 maszyn. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także statyczna wystawa samolotów.



AIR SHOW to jak co roku także wielka impreza plenerowa dla kucharzy i firm cateringowych. Dowodzenie nad pracą załóg kasyn wojskowych, przygotowujących potrawy dla VIPów, przejęli w swe ręce: Szef Służb Materiałowych płk Kazimierz Świech oraz Szef Służb Żywnościowych WLiOP ppłk Leszek Staniszewski. Zaprosili oni do przygotowania wspólnie dań dla najważniejszych gości - kucharzy z OSSKiC - Grzegorza Kazubskiego, Andrzeja Bryka, Krzysztofa Gaca, Leszka Makulskiego.
Mirosław Reszczyk - Szef Kuchni Restauracji „FLIK” w Warszawie, Alicja i Krzysztof Fujarscy z Zajazdu "U Krzyśka" we współpracy z Kasynem Wojskowym nr 85 w Radomiu na tę okazję przygotowali specjalne menu.

Serwowano:
  • jako przystawkę - łosoś na zimno w pesto z kaparami,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • żurek kielecki według tradycyjnej receptury,
  • danie główne - pieczony udziec cielęcy z sosem staropolskim.

    Bufet zimny stanowiły:
  • szczupak faszerowany,
  • pasztet z borowikami,
  • terina wegetariańska,
  • kaczka faszerowana,
  • rostbef po angielsku,
  • pomidory z mozzarellą,
  • sałatka szopska,
  • sałatka wegetariańska,
  • sałatka z kurczaka wędzonego z ananasem,
  • sos tatarski i cumberland remolade.

    W przygotowaniach posiłków aktywnie uczestniczyli kucharze wojskowi: Sławomir Kościarz i Jarosław Derengowski, zaś całą imprezę obsługiwały kelnerki i kelnerzy z jednostek wojskowych z całej Polski. W przygotowaniu bankietu uczestniczyły firmy: "Janex" ze Sławomirem Wiesiakiem, "Stalgast" z Pawłem Malewskim, "Gastromedia" z Jackiem Rajnszem i Grzegorzem Kępieniem - sponsorzy relacji. Firma Dora Metal dostarczyła część wyposażenia, a Belvedere Dystrybucja serwowała mocniejsze napoje z logo "Sobieski".

  •  
    Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY