Zakończyły się 19. Targi Gastronomiczne EuroGastro, a wraz z nimi już 7. edycja Olimpiady Kawy. Zawodom towarzyszyły liczne emocje, całość przebiegała w wybornej atmosferze, a uczestnicy zachwycali umiejętnościami i aromatem wyczuwalnym z daleka.

Olimpiada odbywała się w dniach 25 i 26 marca, od godziny 10 do 18, natomiast zakończenie i oficjalne rozdanie nagród odbyło się drugiego dnia o 16:30. Codziennie zawodnicy przystępowali do dwóch wyzwań, gromadząc punkty przyznawane przez Jury.
Na Olimpiadę składały się cztery konkurencje:
- Espresso na czas
- Iris Coffee
- Cappuccino i macchiato art
- Cup tasting
Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu i zaserwowaniu jak największej ilości idealnych Espresso na czas – w ciągu maksymalnie 6 minut. Oceniana była poprawność techniki oraz wygląd podanej kawy. Pod uwagę brano również objętość naparu (od 25ml do 35ml), a także czas ekstrakcji.
Druga konkurencja polega na przygotowaniu oraz podaniu dwóch Iris Coffe również w ciągu 6 minut. Oceniana była poprawność stosowanych technik (przygotowanie zgodnie ze sztuką i odpowiednie zastosowanie składników), wygląd (odcięcie warstw, wygląd powierzchni i estetyka), temperatura napoju (kontrast zimnej śmietany z odpowiednio gorącą kawą z whisky) oraz oczywiście smak. Dodatkowo na ocenę wpływał czas przygotowania.

Cappuccino i macchiato art – kolejne wyzwanie na czas. Uczestnicy mieli przygotować dwa identyczne cappuccino i dwa espresso macchiato. Oceniano poprawność zaparzenia, spienienie mleka, wygląd oraz poziom trudności wykonanego wzoru oraz jego identyczność. Ostatnią konkurencją było Cup tasting, czyli konkurencja polegająca na rozpoznaniu gatunku kawy. Przygotowano 9 kombinacji różnych kaw, dla każdego z zawodników identyczny zestaw po trzy filiżanki, przy czym w jednej z nich była inna odmiana. We wszystkich konkurencjach wygrywa uczestnik z największą ilością punktów.
Zwycięzcy:
Mariusz Szyszka – I miejsce (Green Caffe Nero)
Piotr Lemański – II miejsce (Cukiernia Jarzyna)
Sylwester Błażejczyk – III miejsce (Green Caffe Nero)
Warunkiem wzięcia udziału w Olimpiadzie było przynajmniej 6-miesięczne zatrudnienie jako barista.
Łącznie wystąpiło 14 zawodników:
1. Martyna Lachowska, Służę kawą, Warszawa.
2. Konrad Zaran, Brisman Kawowy Bar, Poznań.
3. Mariusz Szyszka, Green Caffe Nero, Warszawa.
4. Sylwester Błażejczyk, Green Caffe Nero, Warszawa.
5. Rafał Wawrzyniak, Sopelek, Opole.
6. Małgosia Kapica, Sopelek, Opole.
7. Piotr Lemański, Cukiernia Jarzyna, Brwinów.
8. Paweł Kot, mobiCafe, Wrocław.
9. Aleksandra Zawadzka, Dwóch Takich, Warszawa.
10. Emila Mozga, Take off the hat, Warszawa.
11. Katarzyna Kuryś, Akcent, Białystok.
12. Paulina Jaworska, Si Si Cafe, Olsztyn.
13. Krzysztof Bielecki, Tektura Cafe, Kraków.
14. Marcin Brutkiewicz, Świt Cafe, Warszawa.
Celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy wśród młodych Basistów, których oceniało Jury w składzie: Kuba Gwiazdowski, Marcin Moczydłowski, Szymon Nowicki, Michał Knap-Dam, Agnieszka Rojewska, Marcin Rusnarczyk, Robert Rybczyński.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.