Już po raz dwunasty gościliśmy w murach Zespołu Szkół Gastronomicznych nr.1 w Nowej Hucie na Małopolskim konkursie szkół gastronomicznych, który odbył się 5 marca 2011 roku. W szranki konkursowe w tej edycji stanęło 35 szkół z całej Polski oraz 3 ekipy m.in. z Norymbergii, Słowacji i Francji. Tematem konkursu była przystawka zimna - ,,Specjalności regionalne”. Do jury technicznego i smakowego zostali zaproszeni znani małopolscy szefowie kuchni i kucharze, którzy bacznie przyglądali się pracy uczestników udzielając fachowych porad.
Jury po długich obradach zadecydowało o podziale miejsc i tak:
- I miejsce zajęło danie Alberta Kempys z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko-Biała za:
- mus z białej czekolady z galaretką z grzanego wina w towarzystwie sosu wiśniowego
- terrina z bażanta z kozim serem i orzechami włoskimi, owijana boczkiem, na podstawie z puree z soczewicy w asyście dressingu pieprzowego
- II miejsce zajęło danie Marcina Gryń z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z Żywca za:
- Polędwiczka wieprzowa nadziewana borowikami na Carpaccio z oscypka i sosem z rukoli
- Gruszka gotowana w białym winie z chipsami z oscypka na musie z maliny
- III miejsce zajęło danie Katarzyny Gałuszka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju za:
- Przysmak gajowego w koszulkach z włoskiej kapusty wyłożony na marchewkowym runie podany z fantazyjnymi kulkami i zakropione jesiennym sosem
- Hrabianka Amelia
Nasi Goście z zagranicy również konkurowali o Honorowe trzy miejsca w kategorii zagranicznej. Jury zdecydowało że:
- I miejsce zdobyła ekipa z Norymbergii
- II miejsce zajęła ekipa ze Słowacji
- III miejsce przypadło ekipie z Francji
Jak co roku Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników objęło patronatem merytorycznym ten, że konkurs i ufundowało puchary dla zwycięzców.
Konkurs ten nie odbył by się oczywiście bez firm, które wspierają działania Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i wspomogły również produktowo tą imprezę.
Zarząd Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników chciał bardzo podziękować braci kucharskiej z Małopolski za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas. I na sam koniec nazwiska kucharzy, którzy pracowali w komisjach technicznych i degustacyjnych ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników:
Andrzej Kudłacz,Galica Marek, Dorociuk Rafał, Henzel Michał, Arkadiusz Ślusarenko, Grzegorz Graboś, Grzegorz Żaglicki, Andrzej Pałka, Bartosz Kwiatkowski, Karol Dworzański, Paweł Parda, Marcin Bednarz, Sławomir Jachimczak, Tomasz Deczyński, Artur Salamon, Robert Kopacz, Artur Kochański, Dariusz Burda, Tomasz Waradzyn, Tomasz Jeziorek, Mateusz Skotniczy, Marcin Czopek, Michał Lemler, Adam Tyrała, Artur Kiciński, Piotr Krawczyk, Wojciech Wołosowski oraz Marcin Polus
Pozdrawiam
Stowarzyszenie Małopolskich kucharzy i Cukierników
Prezes
Marcin Polus Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|