Węgry, Balatonvilagos, 21-23 czerwca 2002 r.
Z przyjemnością informujemy, że 22 czerwca br. reprezentacja Polski zdobyła I m-ce i tytuł Mistrzów Europy w Grillowaniu podczas siódmych Mistrzostw Europy w Grillowaniu rozgrywanych nad węgierskim Balatonem. Polska ekipa wygrała we wszystkich kategoriach dań: żeberka, karkówka, wołowina i deser (ryba była potrawą dodatkową). Drugie i trzecie miejsce wywalczyły reprezentacje Węgier.
Oto relacja Grzegorza Kazubskiego specjalnie dla czytelników portalu Gastrona.pl .
Grillowanie na stałe weszło już w nasz harmonogram spotkań i wydarzeń kulinarno –gastronomicznych, zarówno w kraju jak i poza jego granicami. Jako zdobywcy srebra i brązu na VI Mistrzostwach Europy w Barbecue postanowiliśmy sprostać oczekiwaniom naszych sympatyków i sponsorów i w tegorocznych zmaganiach wypaść przynajmniej równie dobrze.
Zgodnie z moimi deklaracjami (jako kapitana reprezentacji)do udziału w VII Mistrzostwach Europy zaprosiłem zwycięskie ekipy Grill Party Festiwal z 2001 r. W skład drużyny weszli:
- Kurt Scheller – jako trener
- Zwycięzcy ze Szklarskiej Poręby - Błażej Jasiński i Roman Ratajczak (Restauracja „Pod Koziołkami” Poznań), Włodzimierz Klekowski i Andrzej Szuszkiewicz (Hotel Orbis Mercure Patria Częstochowa) oraz Katarzyna Kuryłek, Jacek Kempa, Dariusz Suchenek i Mirosław Reszczyk.
| Polish BBQ Kings 2002 |
Bogatsi w ubiegłoroczne doświadczenia, świadomi własnej wartości jak i siły konkurencyjnych zespołów postanowiliśmy uczynić wszystko, by nie wypaść gorzej niż przed rokiem. Już w kwietniu przystąpiliśmy do intensywnych treningów – na własnym piecu „lokomotywie” autorstwa jednego z koszalińskich rzemieślników.
Z uwagi na fakt znajomości produktów wchodzących w skład obowiązkowego menu, zespół podzielił się na grupy, które opracowywały receptury i sposób przygotowania konkursowych dań. Na pierwszych treningach dopracowywaliśmy koncepcję, każdy następny był już tylko szkoleniem techniki i czasu.
Po ostatnim treningu 17 czerwca wiedzieliśmy, że nasze:- żeberka w boczku z sosem pomidorowo –paprykowym i ziemniakami z bryndzą,
- sandacz z gołąbkiem z kaszą gryczaną i grzybami podany na filetach z pomidorów z estragonem (jako danie poza konkursowe),
- rolada z karkówki faszerowana wiśniami, podana z chutneyem wiśniowym i plackami z kapusty kwaszonej,
- polędwica wołowa faszerowana strusim mięsem podana na kurkach z grillowanym czosnkiem i warzywami oraz ziemniakami w boczku
- krem brulle w koszyczku kokosowym z sosem truskawkowo–malinowym
miały szanse na medalowa pozycje.
Nikt jednak nie przypuszczał, że wywalczymy aż tyle.
|