Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Gourmonde Equinoccial 2009 - złoto polskiej drużyny

Zobaczcie państwo:
Pieczeń z jelenia z borówkami

W dniach 15-19 kwietnia 2009 r. odbył się w Ekwadorze w Quito kolejny międzynarodowy konkurs kulinarny „EKWADOR – Gourmonde Equinoccial 2009” przeznaczony dla młodych kucharzy - studentów szkół gastronomicznych w wieku 18-28 lat. Reprezentacja Polski - studenci WSHiG z Poznania Anna Stanny i Beatriz Mendez Buigez oraz uczeń Zespołu Szkół Handlowych nr 1 w Poznaniu Michał Tauber – zdobyła pierwsze miejsce!

W ciągu dwóch godzin ekipy miały za zadanie przygotować 8 porcji wymyślonego przez siebie dania (1 talerz pokazowy i 7 do degustacji) ze składników, które czekały przygotowane w salach konkursowych w tak zwanym „zamkniętym koszyku”.

Polska ekipa przygotowała roladę z krewetek i łososia ze szpinakiem i czarnym kawiorem owiniętą liśćmi szpinaku serwowaną na zasmażanej rybie aguja (lokalny gatunek belony morskiej) z małymi plackami ziemniaczanymi. Do potrawy przygotowano dwa sosy: sos z zielonej sałaty i sos jeżynowo-ananasowy.

Jury podzielone było na dwie grupy. Siedmiu członków jury degustowało potrawy, oceniało oryginalność oraz umiejętne połączenie rdzennie amerykańskich składników z trendami i wymaganiami nowoczesnej kuchni. Sędzia techniczny oceniał styl pracy w kuchni, czystość stanowisk i czas przygotowania potrawy.

Po zakończeniu pracy kelnerzy dostarczali jury przygotowane dania z numerem wylosowanym uprzednio przez daną ekipę. Dzięki temu została zachowana anonimowość autorów potraw. Jury po kolei zapraszało każdą grupę na omówienie przygotowanego dania. W przygotowaniu sosów liczył się aromat, konsystencja oraz aspekt wizualny. Nie bez znaczenia był smak, estetyka, oryginalność i harmonijnie dobrane przybranie do głównej części dania, przy czym obowiązywał zakaz używania niejadalnych elementów dekoracyjnych. Wysoko oceniana była metoda przygotowania potraw, przejrzystość receptury, właściwa kolejność jej realizacji oraz używanie odpowiedniej terminologii.

Ogłoszenie wyników odbyło się po 2 dniach, 18 kwietnia, na uroczystej gali rozdania nagród na Uniwersytecie Technologiczno-Gastronomicznym w Quito. Zajęcie I miejsca kwalifikuje polski zespół do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu, który odbędzie się w 2010 roku we Francji. Drugie i trzecie miejsce zajęły reprezentacje studentów z Ekwadoru.

Jest nam niezmiernie miło, że mogliśmy godnie reprezentować Polskę w Ekwadorze. Przedstawione przez nas potrawy pomogły poznać polskie tradycje kulinarne i lokalne produkty – twierdzą reprezentanci Polski.

Podczas uroczystości wręczania nagród Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu dr Roman Dawid Tauber został szczególnie wyróżniony poprzez nadanie mu tytułu Prezydenta Przedstawiciela AREGALI na Europę oraz przyznanie przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni z Sao Paulo w Brazylii honorowego medalu Najlepszego Szefa Kuchni Ameryki.

W dniu 17 kwietnia odbył się pokaz gastronomiczny poświęcony rzeźbie w czekoladzie, owocach i warzywach. W specjalnie przygotowanej „Sali Artystycznej Gastronomii” Anna Stanny i Beatriz Mendez Buigez zaprezentował obraz o wymiarach 60x60 cm przedstawiający budynek Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wykonany z czarnej i białej czekolady. Natomiast studentka WSHiG Ewelina Różycka wykonała rzeźby w arbuzie, melonie i papai metodą carvingu, wyczarowując z nich egzotyczne kwiaty i ptaki.

W dniach 17 –19 kwietnia w hotelu Quito odbyły się pokazy master class, prowadzone przez szefów kuchni, którzy prezentowali tradycję i kulturę kulinarną swoich regionów. Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wraz ze studentami oraz Michałem Tauberem i Mateuszem Kucembą z Zespołu Szkół Handlowych mieli okazję jako nieliczni z wybranych zaprezentować się dwukrotnie podczas pokazów.

W dniu 17 kwietnia o godz. 15:00 reprezentacja Polski przygotowała pieczoną gęś z gołąbkami z kapusty modrej z kluskami szpinakowymi i ciemnym sosem na bazie demi glace. Drugi pokaz odbył się 19 kwietnia o godz. 9:00. Polacy przygotowali pieczeń z jelenia z borówkami na kapuście zasmażanej z grzybami i kaszą jęczmienną z sosem z zielonego groszku. Uczestnicy byli oczarowani polską kuchnią.


Konkurs Gourmonde Equinoccial ma na celu promowanie i rozpowszechnianie potraw i tradycji poszczególnych krajów dzięki wiedzy i kreatywności młodych studentów z całego świata. Został on zainaugurowany w 2002 r. w Quito w Ekwadorze z inicjatywy Stowarzyszenie Restauratorów i Gastronomów Południowej Ameryki „AREGALA” przy wsparciu Ecole Paul Bocuse we Francji. Kolejne edycje konkursu odbyły się w Limie - Peru, Santa Cruz - Boliwia, Buenos Aires - Argentyna, Sao Paulo - Brazylia, Quito - Ekwador, Veracruz – Meksyk. Niezmiennie wysoki poziom i zaangażowanie uczestników oraz fachowość organizatorów przyczyniły się do tego, iż konkurs ten jest uznawany za najbardziej prestiżową imprezę w dziedzinie gastronomii w Ameryce Południowej.

Wysoką rangę konkursu stanowi jury, które składa się ze znanych na całym świecie osobistości związanych z gastronomią. W tym roku gośćmi konkursu byli m.in.: dr Roman Dawid Tauber, Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Chef Patrick Martin Dyrektor de Le Cordon Bleu PARIS (Francja), Chef Santiago Savigne - Eddy Fernandez (Kuba), Chef Beatriz Marino (Urugwaj), Chef Flavio Gallotta (Włochy), Chef Luis Pinedo (Panama), Chef Carlos Enrique Soto (Wenezuela).

Ocenia się oryginalność oraz umiejętne połączenie rdzennie amerykańskich składników z trendami i wymaganiami nowoczesnej kuchni. W przygotowaniu sosów liczy się aromat, konsystencja oraz aspekt wizualny. Podczas prezentacji dań jury zwraca uwagę na estetykę, oryginalność i harmonijnie dobrane przybranie do głównej części dania, przy czym obowiązuje zakaz używania niejadalnych elementów dekoracyjnych. Wysoko oceniana jest metoda przygotowania potraw, przejrzystość receptury, właściwa kolejność jej realizacji oraz używanie odpowiedniej terminologii.

Materiały: WSHiG

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratulacje!"
(08.05.2009 - 18:34)  (Akademia Molekularna Jean'a Bo...)
"Wielkie GRATULACJE"
(09.05.2009 - 13:33)  (Krzysztof Wierzba)
"Gratulacje : )"
(12.05.2009 - 17:15)  (Krzysztof Szulborski )
"CUDEŃKO !!!"
(14.05.2009 - 02:46)  (Ryszard Omlet)
"Gratulacje"
(14.05.2009 - 20:37)  (Kanclerz kapituły KKK Janusz S...)
"Gratulacje"
(15.05.2009 - 10:42)  (Wiesław Ambros Prezes Polskiej...)
"Brawo Aniu i Jej Drużyno"
(05.07.2010 - 23:19)  (Grzegorz Stanny)
"Brawo BIAŁO-CZERWONI !"
(15.05.2009 - 22:19)  (Waldemar Załuski KKK Kłodzko)
"GRATULACJE pANIE REKTORZE"
(18.05.2009 - 14:13)  (Jacek Kempa)
"Gratulacje ale..."
(12.03.2012 - 13:32)  (Kucharz )
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000