Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - Młodzi Łowcy Smaków


X jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod tytułem ,,Młodzi Łowcy Smaków” odbył się 21 marca 2009 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W konkursowe szranki stanęli młodzi kucharze z 32 szkół.

Ten jubileuszowy konkurs swoją rosnącą popularnością i wysokim poziomem przyciągnął szkoły nie tylko z Małopolski, ale także kilka szkół z Polski i z zagranicy, między innymi z Nurnberg, Słowacji, Włoch. Młodzi adepci sztuki kulinarnej w ciągu trzech godzin przygotowywali przystawkę i deser. Jury techniczne i degustacyjne miało nie lada problem z wytypowaniem najlepszych dań i deserów.

I miejsce
Filip Stępień z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, który przygotowała potrawę: terrina z combra sarniego w sosie jabłkowym o aromacie chrzanowym oraz deser - orzechowo-kokosowa delicja w sosie karmelowym
 
II miejsce
Michał Lemler z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa, który przygotował potrawę: terrina rybna oraz deser ciasto francuskie przekładane truskawkami i kremem waniliowym
 
III miejsce
Magdalena Krzysik z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju, która przygotowała potrawę: mikado z łososia i sandacza ze szpinakiem z dodatkiem konfitury cebulowo-żurawinowej z wasabi z wachlarzem parmezanowym oraz deser bursztynowa poezja
Jury przyznało wyróżnienia:
- za profesjonalizm dla Konrada Kura z ZSG nr 1 z Krakowa
-za oryginalny sposób podania dla Mateusza Stefanik ZSTE z Myślenic
-za najlepszy deser dla Krzysztofa Kondrod z ZSGH z Wisły
-za oryginalne połączenie smaków dla Simone Bartolini z Włoch

Rada rodziców przyznała również swoje wyróżnienie dla Patryka Sala z ZSG nr 1 w Krakowie.

Konkursowi gastronomicznemu towarzyszył również konkurs barmański i kelnerski. Młodzi barmani pod okiem jury miało za zadanie przygotować drinki w wersji short i soft. I tak: profesjonalne jury uznało, że w wersji soft najlepsza była Magdalena Golonka z ZSG nr 1 w Krakowie. Drugie miejsce przypadło Dawidowi Hlava ze Słowacji, a trzecie miejsce zajęła Sandra Sladeckova. W wersji short najlepszy okazał się Dominik Batko z Bielsko Białej, drugie miejsce zajął Bartosz Gębuś z Częstochowy. Trzecie miejsce zajął Dawid Hlava ze Słowacji.

Po zakończeniu konkursu gastronomicznego i barmańskiego w szranki stanęli kelnerzy, którzy przygotowywali stoły pokazowe. Przygotowane stoły przez uczniów obfitowały w niesamowitą pomysłowość pod względem doboru kolorów, dodatków i ciekawych przedmiotów jak na przykład aluminiowe felgi samochodowe.

Sędziowie przyznali:
 
I miejsce
Jakub Broniszewski i Krzysztof Sromek z Nowego Sącza
II miejsce
Aleksandra Macnar i Marcin Misiura z Iwonicza Zdroju
III miejsce
Magdalena Czempik i Przemysław Cieśla z Tarnowskich Gór

Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska bardzo serdecznie dziękuje wszystkim krakowskim kucharzom za doping i fachową pomoc podczas oceniania konkursowych dań. Podziękowania również należą się dla Klubu Szefów Kuchni za wkład i pomoc podczas konkursu w komisji degustacyjnej.

Konkurs nie odbył by się gdyby nie sponsorzy. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników składa wielkie podziękowania dla firm: Igloo, Bonduelle, Hendi, Farutex.

Materiały: Marcin Polus, opr. JZ - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"zawsze kraków"
(15.04.2009 - 11:51)  (obserwator)
"Bzdury"
(07.10.2009 - 15:26)  (Bożena )
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000