X jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod tytułem ,,Młodzi Łowcy Smaków” odbył się 21 marca 2009 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W konkursowe szranki stanęli młodzi kucharze z 32 szkół.
Ten jubileuszowy konkurs swoją rosnącą popularnością i wysokim poziomem przyciągnął szkoły nie tylko z Małopolski, ale także kilka szkół z Polski i z zagranicy, między innymi z Nurnberg, Słowacji, Włoch. Młodzi adepci sztuki kulinarnej w ciągu trzech godzin przygotowywali przystawkę i deser. Jury techniczne i degustacyjne miało nie lada problem z wytypowaniem najlepszych dań i deserów.
I miejsce
Filip Stępień z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, który przygotowała potrawę: terrina z combra sarniego w sosie jabłkowym o aromacie chrzanowym oraz deser - orzechowo-kokosowa delicja w sosie karmelowym
II miejsce
Michał Lemler z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa, który przygotował potrawę: terrina rybna oraz deser ciasto francuskie przekładane truskawkami i kremem waniliowym
III miejsce
Magdalena Krzysik z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju, która przygotowała potrawę: mikado z łososia i sandacza ze szpinakiem z dodatkiem konfitury cebulowo-żurawinowej z wasabi z wachlarzem parmezanowym oraz deser bursztynowa poezja
Jury przyznało wyróżnienia:
- za profesjonalizm dla Konrada Kura z ZSG nr 1 z Krakowa
-za oryginalny sposób podania dla Mateusza Stefanik ZSTE z Myślenic
-za najlepszy deser dla Krzysztofa Kondrod z ZSGH z Wisły
-za oryginalne połączenie smaków dla Simone Bartolini z Włoch
Rada rodziców przyznała również swoje wyróżnienie dla Patryka Sala z ZSG nr 1 w Krakowie.
Konkursowi gastronomicznemu towarzyszył również konkurs barmański i kelnerski. Młodzi barmani pod okiem jury miało za zadanie przygotować drinki w wersji short i soft. I tak: profesjonalne jury uznało, że w wersji soft najlepsza była Magdalena Golonka z ZSG nr 1 w Krakowie. Drugie miejsce przypadło Dawidowi Hlava ze Słowacji, a trzecie miejsce zajęła Sandra Sladeckova. W wersji short najlepszy okazał się Dominik Batko z Bielsko Białej, drugie miejsce zajął Bartosz Gębuś z Częstochowy. Trzecie miejsce zajął Dawid Hlava ze Słowacji.
Po zakończeniu konkursu gastronomicznego i barmańskiego w szranki stanęli kelnerzy, którzy przygotowywali stoły pokazowe. Przygotowane stoły przez uczniów obfitowały w niesamowitą pomysłowość pod względem doboru kolorów, dodatków i ciekawych przedmiotów jak na przykład aluminiowe felgi samochodowe.
Sędziowie przyznali:
I miejsce
Jakub Broniszewski i Krzysztof Sromek z Nowego Sącza
II miejsce
Aleksandra Macnar i Marcin Misiura z Iwonicza Zdroju
III miejsce
Magdalena Czempik i Przemysław Cieśla z Tarnowskich Gór
Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska bardzo serdecznie dziękuje wszystkim krakowskim kucharzom za doping i fachową pomoc podczas oceniania konkursowych dań. Podziękowania również należą się dla Klubu Szefów Kuchni za wkład i pomoc podczas konkursu w komisji degustacyjnej.
Konkurs nie odbył by się gdyby nie sponsorzy. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników składa wielkie podziękowania dla firm: Igloo, Bonduelle, Hendi, Farutex.
Materiały: Marcin Polus, opr. JZ - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.