Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Międzynarodowy Konkurs Rzeźbienia w Lodzie w Ottawie: sukces Michała Mizuly


W dniach 6-8 lutego 2009 w stolicy Kanady odbył się po raz dwudziesty drugi Międzynarodowy Konkurs Rzeźbienia w Lodzie. Polak – Michał Mizula z Ice Team Kandulski wrócił z konkursu z licznymi nagrodami.

Impreza w Ottawie ma bardzo dobrą renomę, biorą w niej udział najlepsi rzeźbiarze lodowi na Świecie oraz amatorzy, chcący dołączyć do światowej czołówki. Do konkursowych zmagań przystąpiło 35 profesjonalistów i 10 amatorów z Kanady, USA, Francji, Tajwanu, Filipin, Chorwacji, Ukrainy i Polski.

Zdobywcy pierwszego miejsca - Michała Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)Pierwsze miejsce w kategorii zespołowej

Zawody odbyły się w dwóch kategoriach: zespołowej i indywidualnej. Michał Mizula stworzył drużynę z Francuzem Samuelem Girault. Ekipy 2-osobowe otrzymały po 18 brył lodowych, a rzeźbiarze pracujący solowo o 10 mniej. Pierwszego dnia układali i sklejali bloki. Następnego dnia przystąpili do rzeźbienia – w ruch poszły piły elektryczne i dłuta.

Tematem tegorocznych prac był Ruch. Większość rzeźbiarzy przygotowała rzeźby realistyczne, powstał więc serfer niesiony przez falę, ryby pływające w morzy, łyżwiarka czy basebolista, jednak to rzeźby abstrakcyjne zostały najwyżej ocenione przez jurorów.

Polsko – francuska para zaprezentowała ruch jako naturalny, odbywający się od wieków cykl dobowy. Wszystkie elementy rzeźby zbudowane były jakby z puzzli. Słońce symbolizowało dzień, a Księżyc noc. Postać zbudowana z puzzli zabierała kolejne elementy Słońcu, aby dołożyć je do Księżyca, co symbolizowało upływający dzień i zbliżającą się noc.

Ice Team Kandulski odniósł ogromny sukces. Niezwykle piękny projekt oraz misterne wykonanie rzeźby doceniło zarówno międzynarodowe jury przyznając polsko-francuskiej ekipie I miejsce, jak również kanadyjska publiczność nagradzając rzeźbiarzy nagrodą publiczności, a także media – nagroda dziennikarzy.

Pierwsze miejsce w kategorii zespołowejTrzecie miejsce w kategorii zespołowej

Klasyfikacja w kategorii zespołowej:

1 miejsce: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)
2 miejsce: Aramando Baisas i Sigfredo Cahatol (Filipiny)
3 miejsce: Suguru Kanbayashi i Kelvin Asie (Kanada)
Nagroda dziennikarzy: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)
Nagroda publiczności: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)

Klasyfikacja w kategorii indywidualnej: 

1 miejsce: Sigfredo Cahatol (Filipiny)
2 miejsce: Armando Baisas (Filipiny)
3 miejsce: Guy Beauregard (Kanada)


Ice Team Kandulski tworzą najbardziej doświadczeni i utytułowani rzeźbiarze lodowi w Polsce, poza Michałem Miluzą m.in. Robert Burkat. Od 10 lat pracują przy realizacji międzynarodowych projektów na terenie Europy, Ameryki Północnej oraz Azji i jednocześnie biorą z sukcesami udział w mistrzostwach i konkursach międzynarodowych.

Największe osiągnięcia rzeźbiarzy to:

  • I miejsce Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań 2007
  • II miejsce w Międzynarodowym Konkursie w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Ottawa 2007
  • IV miejsce Mistrzostwa Świata w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Alaska 2007
  • I miejsce Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań 2006
  • Udział w ustanowieniu rekordu Guinessa na najwyższą rzeźbę lodową, Dubaj 2006.

 

Materiały: Magdalena Durka, opr. JZ - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000