Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Finał Junior Culin...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Fanex
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Międzynarodowy Konkurs Rzeźbienia w Lodzie w Ottawie: sukces Michała Mizuly


W dniach 6-8 lutego 2009 w stolicy Kanady odbył się po raz dwudziesty drugi Międzynarodowy Konkurs Rzeźbienia w Lodzie. Polak – Michał Mizula z Ice Team Kandulski wrócił z konkursu z licznymi nagrodami.

Impreza w Ottawie ma bardzo dobrą renomę, biorą w niej udział najlepsi rzeźbiarze lodowi na Świecie oraz amatorzy, chcący dołączyć do światowej czołówki. Do konkursowych zmagań przystąpiło 35 profesjonalistów i 10 amatorów z Kanady, USA, Francji, Tajwanu, Filipin, Chorwacji, Ukrainy i Polski.

Zdobywcy pierwszego miejsca - Michała Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)Pierwsze miejsce w kategorii zespołowej

Zawody odbyły się w dwóch kategoriach: zespołowej i indywidualnej. Michał Mizula stworzył drużynę z Francuzem Samuelem Girault. Ekipy 2-osobowe otrzymały po 18 brył lodowych, a rzeźbiarze pracujący solowo o 10 mniej. Pierwszego dnia układali i sklejali bloki. Następnego dnia przystąpili do rzeźbienia – w ruch poszły piły elektryczne i dłuta.

Tematem tegorocznych prac był Ruch. Większość rzeźbiarzy przygotowała rzeźby realistyczne, powstał więc serfer niesiony przez falę, ryby pływające w morzy, łyżwiarka czy basebolista, jednak to rzeźby abstrakcyjne zostały najwyżej ocenione przez jurorów.

Polsko – francuska para zaprezentowała ruch jako naturalny, odbywający się od wieków cykl dobowy. Wszystkie elementy rzeźby zbudowane były jakby z puzzli. Słońce symbolizowało dzień, a Księżyc noc. Postać zbudowana z puzzli zabierała kolejne elementy Słońcu, aby dołożyć je do Księżyca, co symbolizowało upływający dzień i zbliżającą się noc.

Ice Team Kandulski odniósł ogromny sukces. Niezwykle piękny projekt oraz misterne wykonanie rzeźby doceniło zarówno międzynarodowe jury przyznając polsko-francuskiej ekipie I miejsce, jak również kanadyjska publiczność nagradzając rzeźbiarzy nagrodą publiczności, a także media – nagroda dziennikarzy.

Pierwsze miejsce w kategorii zespołowejTrzecie miejsce w kategorii zespołowej

Klasyfikacja w kategorii zespołowej:

1 miejsce: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)
2 miejsce: Aramando Baisas i Sigfredo Cahatol (Filipiny)
3 miejsce: Suguru Kanbayashi i Kelvin Asie (Kanada)
Nagroda dziennikarzy: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)
Nagroda publiczności: Michał Mizula (Polska), Samuel Girault (Francja)

Klasyfikacja w kategorii indywidualnej: 

1 miejsce: Sigfredo Cahatol (Filipiny)
2 miejsce: Armando Baisas (Filipiny)
3 miejsce: Guy Beauregard (Kanada)


Ice Team Kandulski tworzą najbardziej doświadczeni i utytułowani rzeźbiarze lodowi w Polsce, poza Michałem Miluzą m.in. Robert Burkat. Od 10 lat pracują przy realizacji międzynarodowych projektów na terenie Europy, Ameryki Północnej oraz Azji i jednocześnie biorą z sukcesami udział w mistrzostwach i konkursach międzynarodowych.

Największe osiągnięcia rzeźbiarzy to:

  • I miejsce Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań 2007
  • II miejsce w Międzynarodowym Konkursie w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Ottawa 2007
  • IV miejsce Mistrzostwa Świata w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Alaska 2007
  • I miejsce Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań 2006
  • Udział w ustanowieniu rekordu Guinessa na najwyższą rzeźbę lodową, Dubaj 2006.

 

Materiały: Magdalena Durka, opr. JZ - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut Belfood
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000