16 września 2008 roku podczas targów Polagra-Food w Poznaniu odbył się finał konkursu Primerba Cup 2008. Organizatorem konkursu jest firma Unilever Foodsolutions.
Primerba Cup to konkurs wieloetapowy. Do ścisłej czołówki zakwalifikowało się 8 uczestników. Tematem III edycji konkursu było: Danie główne z dowolnych elementów perliczki, przygotowane z udziałem minimum 1 rodzaju PRIMERBY KNORR.
Pierwsze miejsce zdobył Paweł Rozmiarek - Hotel HP Park - Poznań. Zwycięzca podbił podniebienia jury daniem: Perliczka faszerowana musem ziołowym z sosem truflowym z foie gras. W nagrodę otrzymał czek w wysokości 7 tys. złotych, upominki rzeczowe oraz nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Drugie miejsce, czek w wysokości 5 tys. złotych oraz nagrody rzeczowe zdobył Artur Maćkowiak - Hotel IBB Andersia Tower, Poznań. Laureat drugiego miejsca przygotował na konkurs danie: Perliczka w egzotycznym sosie z kumkwatą i roladą truflową.
Trzecie miejsce wywalczył Karol Łukomski - Catering Athina, Wrocław. Danie, które przygotował to: Perliczka maślana ze szpinakiem i cieciorką, z dodatkiem owocowego chutney. Brązowy laureat otrzymał nagrody rzeczowe oraz czek w wysokości 3 tys. złotych.
Pracę ekip oceniało jury w składzie: Constant-Michel Labarre - przewodniczący, Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Marcin Markowski, Tomasz Szymański i Konstantin Oganezov.
Poziom tegorocznych zmagań był naprawdę wysoki, to daje nam satysfakcję. Zarabiając na rynku gastronomicznym, chcemy część zysków wykorzystać wspierając kucharzy – mówi Piotr Wrotyński Dyrektor Zarządzający Unilever Foodsolutions, organizator konkursu. Zależy nam na rozwoju kulinarnym naszych klientów, na podnoszeniu ich kwalifikacji – dodaje.
W konkursie wzięli również udział:
Konrad Wojciechowski – Hotel Lord, Warszawa; Pierś z perliczki faszerowana musem szparagowym, podana z pieczonym ziemniakiem, baby warzywami i sosem porzeczkowym
Łukasz Fulara – Hotel Novotel Centrum, Gdańsk; Udko perliczki faszerowane riccottą i gęsiną podane na soczewicy z borowikami papryką pieczoną z fetą na sosie balsamiczno -truflowym
Arkadiusz Czarnik – Restauracja Dworek, Rzeszów; Kompozycja perlicy z sandaczem na młodym szpinaku z gorgonzolą w aromacie Primerb
Mateusz Kokot – Restauracja Kortowo, Poznań, laureat konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej; Perliczka w towarzystwie warzyw
Wojciech Ćwikowski – SPA Hotel Diament, Ustroń; Perliczka faszerowana musem ziołowym z sosem truflowym z foie Gras
Sponsorami nagród w konkursie były firmy: Grapil, Vivamix, EVA-TEC, Witek's, Drop S.A.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.