25 kwietnia 2008 roku w Kurozwękach odbyła się ogólnopolska konferencja, promująca kuchnię regionalną "W Krainie Świętokrzyskich Smaków". Imprezie towarzyszył konkurs kulinarny "Restauracja Z Kuchnią Regionalną".
Do udziału w kulinarnych zmaganiach zgłosiło się 13 ekip z regionu. Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w czasie nieprzekraczającym czterech godzin. Trzy dania wykonane zostały przez ekipy z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań.
Czwarte danie zależało już od inwencji uczestników konkursu. Jedynym ograniczeniem była konieczność zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy.
I miejsce w kulinarnych zmaganiach zajęli Aleksander Lubiński i Norbert Wróbel z Restauracji Monte-Carlo w Kielcach. W nagrodę otrzymali piec konwekcyjno – parowy RETIGO 623 pi. Potrawy, które przygotowała ekipa to: Zalewajka świętokrzyska, Kapusta z grochem „bidula”, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą, Żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście.
II miejsce wywalczyły Agnieszka Wach i Renata Zmysło z Zajazdu Mateo w Stopnicy. Ekipa w nagrodę otrzymała RM Gastro - RM 800 – mikser uniwersalny. Potrawy, które zaserwowała drużyna to: Karkówka faszerowana śliwkami z sosem śliwkowym, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą, Zalewajka świętokrzyska oraz Barszcz czerwony.
III miejsce: zajęli Konrad Marcisz i Anna Borowiec, Hotel Kongresowy-Centrum Biznesu, Kielce. Ekipę nagrodzono RM Gastro - Frytkownicą FE 77T. Serwowane przez drużynę potrawy to: Rytwiański karp w galarecie, Zalewajka świętokrzyska, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą czerwoną, Udziec z jelenia nadziewany na podgrzybkach.
Specjalne wyróżnienie honorowe Anioł Potraw Regionalnych trafiło do restauracji Echo z Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego w Cedzynie.
W konkursie wzięli również udział:
Maria Ziomek i Teresa Latańska – Hotel pod Ciżemką, Sandomierz. Potrawy: Pierogi z kaszą jaglaną, Kaczka pieczona z jabłkami, Pasztet z ziołami, Kotlety ze słodkiej kapusty z grzybami i sosem grzybowym.
Paweł Piątek, Rafał Kałat i Tomasz Wądek – Pensjonat Zamek Dersława, Busko-Zdrój. Potrawy: Barszcz czerwony, Pasztet z ziołami, Kapusta z grochem „bidula”, Tatar Dersława z karpia.
Przemysław Ząbek i Krzysztof Leoniak – Hotel Magnolia, Zgórsko. Potrawy: Wykwintna sarnina sposobem kazimierskim przyrządzona, Rytwiański karp w galarecie, Barszcz czerwony, Kluski ziemniaczane „ Gołki”.
Małgorzata Żyła, Andrzej Sobierajski, Zenona Woźniak, Zdzisław Majka i Genowefa Popowska – Restauracja Winnica PSS Społem, Kielce. Potrawy: Pierogi z kaszy jaglanej, Rytwiański karp w galarecie, Gęś w sosie śliwkowo-selerowym, Łysogórski żurek z ziemniakami.
Marcin Maciąg i Katarzyna Kucwaj – Hotel Basztowy-Restauracja Basztowa, Sandomierz. Potrawy: Kugiel z Czermna, Zalewajka świętokrzyska, Polędwica w cieście ziemniaczanym, Wypiek serowo-ziemniaczany z sosem malinowym.
Marcin Bródka i Krystian Fedor – Hotel Europa, Starachowice. Potrawy: Comber z sarniny, Pasztet z królika, Barszcz czerwony, Polędwiczka faszerowana kurkami w sosie kurkowym.
Sebastian Chrapkiewicz i Mirosława Kuchta – Hotel Kameralny, Kielce. Potrawy: Kapusta z grochem „bidula”, Kapuściane zawijasy, Gęś w sosie śliwkowo-selerowym, Wątróbka po zbójecku.
Dorota Kołomańska i Teresa Żubrowska – Rekreacja Poltank III–Hotel La Mar, Kielce. Potrawy: Kapuściane zawijasy, Zalewajka świętokrzyska, Pasztet z królika z ziołami, Rytwiański karp w galarecie.
Adam Macias i Agnieszka Dąbrowska – Dersław Sp. z o.o., Połaniec. Potrawy: Rytwiański karp w galarecie, Zalewajka świętokrzyska, Kapuściane zawijasy, Schab po rytwiańsku.
Aneta Krawczyk i Magdalena Kusio – Hotel Echo, Cedzyna. Potrawy: Zalewajka świętokrzyska, Kapusta z grochem „bidula”, Kapuściane zawijasy, Saganek „Spod Łysicy”.
Pracę ekip oceniało jurydegustacyjne w składzie:
Grzegorz Russak – Prezes Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, przewodniczący jury
Hanna Szymanderska – autorka wielu publikacji kulinarnych
Maria Burska – redaktor naczelna Przeglądu Gastronomicznego
Piotr Żołądek – Wicewojewoda Świętokrzyski
oraz jury techniczne:
Adam Jarubas – Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
Leszek Horwath
Jean Martin Popiel
Grzegorz Komendarek
Współorganizatorem konkursu była firma RM Gastro. W szerokiej ofercie RM Gastro znajdą Państwo urządzenia dla małych restauracji, bogatą ofertę gastropojemników, profesjonalne linie kuchenne 600, 700 i 900. Ponadto mniejsze urządzenia do obróbki mięsa i warzyw, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia do szokowego schładzania i zamrażania, wyposażenie pizzerii, profesjonalne zmywarki, urządzenia do uzdatniania wody, urządzenia do produkcji lodu - kostkarki, łuskarki oraz system regałów.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.