Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Restauracja z Kuchnią Regionalną



25 kwietnia 2008 roku w Kurozwękach odbyła się ogólnopolska konferencja, promująca kuchnię regionalną "W Krainie Świętokrzyskich Smaków". Imprezie towarzyszył konkurs kulinarny "Restauracja Z Kuchnią Regionalną".

Do udziału w kulinarnych zmaganiach zgłosiło się 13 ekip z regionu. Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w czasie nieprzekraczającym czterech godzin. Trzy dania wykonane zostały przez ekipy z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań.

Czwarte danie zależało już od inwencji uczestników konkursu. Jedynym ograniczeniem była konieczność zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy.

I miejsce w kulinarnych zmaganiach zajęli Aleksander Lubiński Norbert Wróbel z Restauracji Monte-Carlo w Kielcach. W nagrodę otrzymali piec konwekcyjno – parowy RETIGO 623 pi. Potrawy, które przygotowała ekipa to: Zalewajka świętokrzyska, Kapusta z grochem „bidula”, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą, Żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście.

II miejsce wywalczyły Agnieszka Wach i Renata Zmysło z Zajazdu Mateo w Stopnicy. Ekipa w nagrodę otrzymała RM Gastro - RM 800 – mikser uniwersalny. Potrawy, które zaserwowała drużyna to: Karkówka faszerowana śliwkami z sosem śliwkowym, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą, Zalewajka świętokrzyska oraz Barszcz czerwony.

III miejsce: zajęli Konrad Marcisz i Anna Borowiec, Hotel Kongresowy-Centrum Biznesu, Kielce. Ekipę nagrodzono RM Gastro - Frytkownicą FE 77T. Serwowane przez drużynę potrawy to: Rytwiański karp w galarecie, Zalewajka świętokrzyska, Kaczka pieczona z jabłkami i kapustą czerwoną, Udziec z jelenia nadziewany na podgrzybkach.

Specjalne wyróżnienie honorowe Anioł Potraw Regionalnych trafiło do restauracji Echo z Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego w Cedzynie.

W konkursie wzięli również udział:

  • Maria Ziomek i Teresa Latańska – Hotel pod Ciżemką, Sandomierz. Potrawy: Pierogi z kaszą jaglaną, Kaczka pieczona z jabłkami, Pasztet z ziołami, Kotlety ze słodkiej kapusty z grzybami i sosem grzybowym.
  • Paweł Piątek, Rafał Kałat i Tomasz Wądek – Pensjonat Zamek Dersława, Busko-Zdrój. Potrawy: Barszcz czerwony,  Pasztet z ziołami, Kapusta z grochem „bidula”, Tatar Dersława z karpia.
  • Przemysław Ząbek i Krzysztof Leoniak – Hotel Magnolia, Zgórsko. Potrawy: Wykwintna sarnina sposobem kazimierskim przyrządzona, Rytwiański karp w galarecie, Barszcz czerwony, Kluski ziemniaczane „ Gołki”.
  • Małgorzata Żyła, Andrzej Sobierajski, Zenona Woźniak, Zdzisław Majka i Genowefa Popowska – Restauracja Winnica PSS Społem, Kielce. Potrawy: Pierogi z kaszy jaglanej, Rytwiański karp w galarecie, Gęś w sosie śliwkowo-selerowym, Łysogórski żurek z ziemniakami.
  • Marcin Maciąg i Katarzyna Kucwaj – Hotel Basztowy-Restauracja Basztowa, Sandomierz. Potrawy: Kugiel z Czermna, Zalewajka świętokrzyska, Polędwica w cieście ziemniaczanym, Wypiek serowo-ziemniaczany z sosem malinowym.
  • Marcin Bródka i Krystian Fedor – Hotel Europa, Starachowice. Potrawy: Comber z sarniny, Pasztet z królika, Barszcz czerwony, Polędwiczka faszerowana kurkami w sosie kurkowym.
  • Sebastian Chrapkiewicz i Mirosława Kuchta – Hotel Kameralny, Kielce. Potrawy: Kapusta z grochem „bidula”, Kapuściane zawijasy, Gęś w sosie śliwkowo-selerowym, Wątróbka po zbójecku.
  • Dorota Kołomańska i Teresa Żubrowska – Rekreacja Poltank III–Hotel La Mar, Kielce. Potrawy: Kapuściane zawijasy, Zalewajka świętokrzyska, Pasztet z królika z ziołami, Rytwiański karp w galarecie.
  • Adam Macias i Agnieszka Dąbrowska – Dersław Sp. z o.o., Połaniec. Potrawy: Rytwiański karp w galarecie, Zalewajka świętokrzyska, Kapuściane zawijasy, Schab po rytwiańsku.
  • Aneta Krawczyk i Magdalena Kusio – Hotel Echo, Cedzyna. Potrawy: Zalewajka świętokrzyska, Kapusta z grochem „bidula”, Kapuściane zawijasy, Saganek „Spod Łysicy”.

Pracę ekip oceniało jury degustacyjne w składzie:

  • Grzegorz Russak – Prezes Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, przewodniczący jury
  • Hanna Szymanderska – autorka wielu publikacji kulinarnych
  • Maria Burska – redaktor naczelna Przeglądu Gastronomicznego
  • Piotr Żołądek – Wicewojewoda Świętokrzyski

oraz jury techniczne:

  • Adam Jarubas – Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
  • Leszek Horwath
  • Jean Martin Popiel
  • Grzegorz Komendarek

Współorganizatorem konkursu była firma RM Gastro. W szerokiej ofercie RM Gastro znajdą Państwo urządzenia dla małych restauracji, bogatą ofertę gastropojemników, profesjonalne linie kuchenne 600, 700 i 900. Ponadto mniejsze urządzenia do obróbki mięsa i warzyw, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia do szokowego schładzania i zamrażania, wyposażenie pizzerii, profesjonalne zmywarki, urządzenia do uzdatniania wody, urządzenia do produkcji lodu - kostkarki, łuskarki oraz system regałów.

null
 
 
RM Gastro
ul. Skoczowska 94
43-450 Ustroń
tel.:33 854 73 26
 e-mail: info@rmgastro.pl
www.retigo.pl, www.rmgastro.pl

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000