W dniu 19 kwietnia 2008 roku w Hotelu Ossa odbył się III Festiwal Kuchni Greckiej, zorganizowany przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
W konkursie udział wzięło 12 ekip, których zadaniem było przygotowanie - w czasie nieprzekraczającym jednej godziny - 7 porcji dań z wykorzystaniem greckich produktów, ryby dorada i owoców morza.
I miejsce zdobył Mariusz Bogusz - Hotel Holiday Inn, Warszawa. W nagrodę otrzymał wycieczkę do Grecji, zaproszenie i udział w Międzynarodowym Forum Gastronomicznym organizowanym przez Chef’s Club w Atenach oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2008 wraz z czekiem na kwotę 1500 PLN.
Zwycięzca podbił podniebienia jury potrawą: Pieczona dorada podana z sakiewką grillowanych warzyw oraz szafranowym ragout z owocami morza.
Każdy uczestnik konkursu od momentu przyjazdu był traktowany jako ktoś wyjątkowy, wszystkie potrzebne informacje były nam udzielone na odprawie dzień przed startem – podsumowuje Mariusz Bogusz. W czasie startów odpowiednia oprawa medialna, każdy miał możliwość zaprezentowania swej pracy i opowiedzenia kilu słów na jej temat – dodaje.
Srebro wywalczył Michał Karadżow - Restauracja Moonsfera, Warszawa. III miejsce na podium przypadło natomiast Pawłowi Kalbarczykowi - Hotel Bristol, Warszawa.
|
Danie nagrodzone I miejscem |
W konkursowych zmaganiach wzięli również udział:
Krzysztof Bonk - Hotel Warszawa, Augustów - Dorada zapiekana z orzeszkami Pini, tempanadą oraz warzywną musaką
Michał Bućko - Restauracja Grecka Panteon, Białystok
Sylwia Bukała - Best Western Hotel Mazurkas, Ożarów Mazowiecki - Roladki z dorady z rożkami z ciasta filo, warzywną salsą w asyście krewetek i muli
Bartłomiej Heba - Hotel Radisson Sas, Warszawa - Roladka z dorady i krewetki tygrysiej
Łukasz Konik - Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój - Suflet z dorady z gęsią wątróbką na cieście filo z dodatkiem oleju z homara i pianki limonowej
Artur Lenczewski - Restauracja Toast, Białystok - Dorada pieczona z plackiem z cukinii z dodatkiem oliwek i sera Halumi, z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku
Maciej Matyaszczyk - Unity Line, Szczecin
Robert Wojnarowski - Hotel Jan III Sobieski, Warszawa - Różowa dorada z paprykami i serem halumi, sałatka z owoców morza z lekkim greckim zabarwieniem; cygaretka z syropem agawowym i piankowa pierzynka na świeżych mulach
Marcin Zator - Hotel System Premium, Wrocław - Dorada w dwóch odsłonach
Zmagania ekip oceniało międzynarodowe jury, w którym oprócz przedstawicieli Fundacji KSK zasiedli także Miltos Karoubas - Prezes KSK Ateny i Athanasios Skouras - Viceprezes KSK Ateny, Executive Chef Prezydenta Grecji.
Warto było wystartować w III Festiwalu Kuchni Greckiej i poddać się ocenie międzynarodowemu Jury. A także wymienić z nimi poglądy na temat przygotowanych potraw. Konkurs zorganizowany został profesjonalnie. Panowała bardzo przyjemna atmosfera. Było to pozytywne i niezwykle owocne doświadczenie - mówił Marcin Zator po skończeniu swojej pracy konkursowej.
Bartłomiej Heba zmagania konkursowe podsumował - Zapewnili nam bardzo dobry sprzęt oraz warunki. W konkursie brali udział dobrzy zawodnicy. Bylo z kim powalczyć. Ja osobiście bardzo się cieszę, że z roku na rok imprezy gastronomiczne rozwijają się. Ponadto to kolejny konkurs, z którego można startować w Pucharze Polski.
Z roku na rok konkurs cieszy się co raz większą popularnością. Już teraz można stwierdzić patrząc na poziom startujących uczestników. Międzynarodowe Jury podniosło jeszcze rangę konkursu. Oby takich konkursów było więcej - mówił Łukasz Konik.
Sylwia Bukała po ogłoszeniu wyników mówiła - Konkurs uważam za bardzo udany. Mimo, że nie zajęłam żadnego miejsca jestem bardzo zadowolona z udziału w tak niepowtarzalnej imprezie. Miałam okazję pokazać swoje umiejętności. Udowodniłam, że w kuchni kobiety też są całkiem niezłe, a ja po prostu robię to, co lubię - gotowanie. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też zakwalifikuje się i będę mogła zrobić coś niepowtarzalnego.
Imprezę uatrakcyjniły pokazy kucharzy, wystawy obrazów i zespołów muzycznych. A wszystko oczywiście w greckim klimacie.
Sławomir Grzyb - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.