Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Festiwal Kuchni Greckiej


W dniu 19 kwietnia 2008 roku w Hotelu Ossa odbył się III Festiwal Kuchni Greckiej, zorganizowany przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.

W konkursie udział wzięło 12 ekip, których zadaniem było przygotowanie - w czasie nieprzekraczającym jednej godziny - 7 porcji dań z wykorzystaniem greckich produktów, ryby dorada i owoców morza.

I miejsce zdobył Mariusz Bogusz - Hotel Holiday Inn, Warszawa. W nagrodę otrzymał wycieczkę do Grecji, zaproszenie i  udział w Międzynarodowym Forum Gastronomicznym organizowanym przez Chef’s Club w Atenach oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2008 wraz z czekiem na kwotę 1500 PLN.

Zwycięzca podbił podniebienia jury potrawą: Pieczona dorada podana z sakiewką grillowanych warzyw oraz szafranowym ragout z owocami morza.

Każdy uczestnik konkursu od momentu przyjazdu był traktowany jako ktoś wyjątkowy, wszystkie potrzebne informacje były nam udzielone na odprawie dzień przed startem – podsumowuje Mariusz Bogusz. W czasie startów odpowiednia oprawa medialna, każdy miał możliwość zaprezentowania swej pracy i opowiedzenia kilu słów na jej temat – dodaje.

Srebro wywalczył Michał Karadżow - Restauracja Moonsfera, Warszawa. III miejsce na podium przypadło natomiast Pawłowi Kalbarczykowi - Hotel Bristol, Warszawa.

Danie nagrodzone I miejscem

W konkursowych zmaganiach wzięli również udział:

Krzysztof Bonk - Hotel Warszawa, Augustów - Dorada zapiekana z orzeszkami Pini, tempanadą oraz warzywną musaką
Michał Bućko
- Restauracja Grecka Panteon, Białystok
Sylwia Bukała
- Best Western Hotel Mazurkas, Ożarów Mazowiecki - Roladki z dorady z rożkami z ciasta filo, warzywną salsą w asyście krewetek i muli
Bartłomiej Heba
- Hotel Radisson Sas, Warszawa - Roladka z dorady i krewetki tygrysiej
Łukasz Konik
- Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój - Suflet z dorady z gęsią wątróbką na cieście filo z dodatkiem oleju z homara i pianki limonowej
Artur Lenczewski
- Restauracja Toast, Białystok - Dorada pieczona z plackiem z cukinii z dodatkiem oliwek i sera Halumi, z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku
Maciej Matyaszczyk
- Unity Line, Szczecin
Robert Wojnarowski
- Hotel Jan III Sobieski, Warszawa - Różowa dorada z paprykami i serem halumi, sałatka z owoców morza z lekkim greckim zabarwieniem; cygaretka z syropem agawowym i piankowa pierzynka na świeżych mulach
Marcin Zator - Hotel System Premium, Wrocław - Dorada w dwóch odsłonach 

Zmagania ekip oceniało międzynarodowe jury, w którym oprócz przedstawicieli Fundacji KSK zasiedli także Miltos Karoubas - Prezes KSK Ateny i Athanasios Skouras - Viceprezes KSK Ateny, Executive Chef Prezydenta Grecji.

Warto było wystartować w III Festiwalu Kuchni Greckiej i poddać się ocenie międzynarodowemu Jury. A także wymienić z nimi poglądy na temat przygotowanych potraw. Konkurs zorganizowany został profesjonalnie. Panowała bardzo przyjemna atmosfera. Było to pozytywne i niezwykle owocne doświadczenie - mówił Marcin Zator po skończeniu swojej pracy konkursowej.
 
Bartłomiej Heba zmagania konkursowe podsumował - Zapewnili nam bardzo dobry sprzęt oraz warunki. W konkursie brali udział dobrzy zawodnicy. Bylo z kim powalczyć. Ja osobiście bardzo się cieszę, że z roku na rok imprezy gastronomiczne rozwijają się. Ponadto to kolejny konkurs, z którego można startować w Pucharze Polski.
 
Z roku na rok konkurs cieszy się co raz większą popularnością. Już teraz można stwierdzić patrząc na poziom startujących uczestników. Międzynarodowe Jury podniosło jeszcze rangę konkursu. Oby takich konkursów było więcej - mówił Łukasz Konik.
 
Sylwia Bukała po ogłoszeniu wyników mówiła - Konkurs uważam za bardzo udany. Mimo, że nie zajęłam żadnego miejsca jestem bardzo zadowolona z udziału w tak niepowtarzalnej imprezie. Miałam okazję pokazać swoje umiejętności. Udowodniłam, że w kuchni kobiety też są całkiem niezłe, a ja po prostu robię to, co lubię - gotowanie. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też  zakwalifikuje się i będę mogła zrobić coś niepowtarzalnego.  

Imprezę uatrakcyjniły pokazy kucharzy, wystawy obrazów i zespołów muzycznych. A wszystko oczywiście w greckim klimacie.

Sławomir Grzyb - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000