Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - Wbrew regułom i kanonom


Przyszli kelnerzy, barmani i kucharze spotkali się 22 i 23 lutego 2008 roku na IX edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Głównym organizatorem i pomysłodawcą tej imprezy był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
 
Uczniowie biorący w tym roku udział w Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych musieli zmierzyć się z tematem Wbrew regułom i kanonom. Jest to temat, który miał zachęcić uczniów do zastanowienia się w jaki odmienny sposób można połączyć niektóre składniki i ciekawie je zaprezentować w potrawach.
 
Uczestnikami konkursu była młodzież ze szkół o profilu gastronomicznym z całego województwa małopolskiego, ale nie tylko. W tym roku na konkursie pojawili się goście ze Słowacji – Pleszów, Dolny Kubin, Bratysława, Francji – San Michel, a także z Niemiec – Norymberga.
Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych składał się z konkursu barmańskiego, w którym młodzież przygotowywała drinki, pod okiem czujnego jury. Poza tym mogliśmy podziwiać zmagania kucharzy w przyrządzaniu przystawek i deserów. Natomiast swoje umiejętności w aranżacji stołów zaprezentowali kelnerzy. Oprócz tego odbył się wewnątrzszkolny konkurs kucharza.
 
Efekty całodniowej pracy uczniów można było podziwiać na zamykającym imprezę bankiecie. Pracę młodzieży i jej efekty oceniało profesjonalne jury.
Celem pracy organizatorów, jury oraz uczestników było wyłonienie najlepszych uczniów, którymi są:
 
     w konkursie kucharza:
 
I miejsce: Daniel Schmidt  - Berufsschule 3 , Sulzbacher Str. 102, Nurnberg
II miejsce: Grzegorz Kolasa - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, Kraków
III miejsce: Kamil Koszowski - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4, Jaworzno
 
     w konkursie kelnera:
 
I miejsce: Natalia Mędrek Agnieszka Klimkowska - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Iwonicz Zdrój
II miejsce: Tomasz Sekunda i Konrad Pluciński  - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, Kraków
III miejsce: Marek Szymala i Krzysztof Bronowski  - Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych, Cieszyn
 
     w konkursie barmana:
 
I miejsce: Barbara Dibdiakovà - Stredne Odborne Učilište Obchodne, Bratislava
II miejsce: Agnieszka Herjan  - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, Kraków
III miejsce: Piotr Kos - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Wisła
 
Natomiast wyróżnieni zostali:
 
Łukasz Kania - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej - w konkursie barmana
Julia Kristofikova - Sou Obchodne Presov - za wyróżniającą postawę zawodową

Nagrodę publiczności za najpiękniejszy stół otrzymali Karol Pluciński i Tomasz Sekuła – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Czas, w którym oczekiwano na wyniki konkursów zagospodarowali: Robert Sowa, Marek Widomski i Paweł Rak, którzy przeprowadzili pokaz dotyczący łososia norweskiego.

Celem tego konkursu, jak mówi Pani dyr. B. Brewniecka: Jest integracja uczniów z różnych szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych i uczenie się zdrowej rywalizacji. Natomiast od strony umiejętności zawodowych rozbudzanie pomysłowości i kreatywności, propagowanie różnorodności potraw i napojów, a także kształtowanie poczucia piękna i estetyki.

Patronem imprezy był Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Nawara, Wojewoda Małopolski - Jerzy Miller, Małopolski Kurator Oświaty - Józef Rostworowski, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszenie Polskich Barmanów Oddział Południowy, Krakowska Kongregacja Kupiecka oraz
TVP Kraków, Przegląd Gastronomiczny, Głos - Tygodnik Nowohucki, Gastrona.pl, www.tvn24.pl.

Agnieszka Kurleto - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000