Baranów Sandomierski, 15 marca 2002

W dniu 15 marca w Zespole Pałacowo-Parkowym w Baranowie Sandomierskim odbyła się pierwsza z imprez Festiwalu Kuchni Dworskiej. Uczestnikami konkursu były drużyny reprezentujące kuchnie polskich zamków i pałaców.
Przygotowane dania oceniało Jury Profesjonalne, Techniczne oraz Jury Degustacyjne Smakoszy.
Jury Profesjonalne: - Kazimierz Jaroszyński – Przewodniczący (nestor polskiej sztuki kulinarnej, laureat Orderu Pomiana),
- Tadeusz Matysiak – z-ca Przewodniczącego (właściciel Restauracji w Hotelu Reytan w Warszawie),
- Ryszard Dudziak (Szef Kuchni Hotelu Gromada),
- Leszek Gryka (Prezes Regionu Wielkopolskiego Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników),
- Grzegorz Zdeb (Szef Kuchni Hotelu Wentzl w Krakowie, Członek Francuskiej Akademii Kulinarnej),
- Kurt Scheller (obserwator z ramienia Polskiej Rady Kulinarnej).
Jury Techniczne:- Piotr Gietner (Szef Kuchni Hotelu Akora we Wrocławiu),
- Mirosław Reszczyk (z-ca Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni).
Jury Degustacyjne Smakoszy:- Arkadiusz Krężel (Przedstawiciel Zarządu ARP S.A. w Warszawie),
- Marek Przybylik (tygodnik „Wprost”),
- Anna Książkiewicz (Rządowe Centrum Legislacji),
- Maria Maroszek (Prezes firmy Fredomatic Sp. z o.o.),
- Piotr Maciej Przypkowski (Dyrektor Muzeum Zegarów w Jędrzejowie).
W konkursie uczestniczyło 8 drużyn kucharzy z polskich zamków i pałaców:- Pałac Kawalera w Świerklańcu – Małgorzata Ziętek i Eryka Ormińska,
- Pałac Nieznanice w Kłomnicach k. Częstochowy – Małgorzata Filipiak i Katarzyna Herman,
- Dwór Ostoya – Józef Rylski i Grzegorz Wilk,
- Restauracja Galicja w Iwoniczu Zdrój - Agnieszka Zając i Paweł Dobrzański,
- Restauracja Arsenał w Białymstoku – Arleta Żynel i Marek Zdanowicz,
- Pałac Mierzecin w Dobiegniewie – Artur Dzierzbicki i Maciej Sydor,
- Zamek w Krasiczynie – Danuta Fień i Janusz Pyra,
- Zamek w Niepołomicach – Bartłomiej Malinowski i Mirosław Gruca.
Najwyżej za kunszt kulinarny oceniono drużynę restauracji Galicja z Iwonicza Zdrój, która za zajęcie I miejsca otrzymała statuetkę Złotego Maszkarona,
II miejsce - drużyna Zamku w Krasiczynie – Srebrny Maszkaron,
III miejsce - drużyna Zamku w Niepołomicach – Brązowy Maszkaron.
W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy uczestnikom konkursu i zwycięzcom !
Materiał zdjęciowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości pani Marii Maroszek - Prezes Zarządu firmy FREDOMATIC. |