Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Festiwal Kuchni Dworskiej - Edycja Dań Wielkanocnych
Baranów Sandomierski, 15 marca 2002






W dniu 15 marca w Zespole Pałacowo-Parkowym w Baranowie Sandomierskim odbyła się pierwsza z imprez Festiwalu Kuchni Dworskiej. Uczestnikami konkursu były drużyny reprezentujące kuchnie polskich zamków i pałaców.

Przygotowane dania oceniało Jury Profesjonalne, Techniczne oraz Jury Degustacyjne Smakoszy.

Jury Profesjonalne:

  • Kazimierz Jaroszyński – Przewodniczący (nestor polskiej sztuki kulinarnej, laureat Orderu Pomiana),
  • Tadeusz Matysiak – z-ca Przewodniczącego (właściciel Restauracji w Hotelu Reytan w Warszawie),
  • Ryszard Dudziak (Szef Kuchni Hotelu Gromada),
  • Leszek Gryka (Prezes Regionu Wielkopolskiego Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników),
  • Grzegorz Zdeb (Szef Kuchni Hotelu Wentzl w Krakowie, Członek Francuskiej Akademii Kulinarnej),
  • Kurt Scheller (obserwator z ramienia Polskiej Rady Kulinarnej).

Jury Techniczne:
  • Piotr Gietner (Szef Kuchni Hotelu Akora we Wrocławiu),
  • Mirosław Reszczyk (z-ca Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni).

Jury Degustacyjne Smakoszy:
  • Arkadiusz Krężel (Przedstawiciel Zarządu ARP S.A. w Warszawie),
  • Marek Przybylik (tygodnik „Wprost”),
  • Anna Książkiewicz (Rządowe Centrum Legislacji),
  • Maria Maroszek (Prezes firmy Fredomatic Sp. z o.o.),
  • Piotr Maciej Przypkowski (Dyrektor Muzeum Zegarów w Jędrzejowie).



W konkursie uczestniczyło 8 drużyn kucharzy z polskich zamków i pałaców:
  • Pałac Kawalera w Świerklańcu – Małgorzata Ziętek i Eryka Ormińska,
  • Pałac Nieznanice w Kłomnicach k. Częstochowy – Małgorzata Filipiak i Katarzyna Herman,
  • Dwór Ostoya – Józef Rylski i Grzegorz Wilk,
  • Restauracja Galicja w Iwoniczu Zdrój - Agnieszka Zając i Paweł Dobrzański,
  • Restauracja Arsenał w Białymstoku – Arleta Żynel i Marek Zdanowicz,
  • Pałac Mierzecin w Dobiegniewie – Artur Dzierzbicki i Maciej Sydor,
  • Zamek w Krasiczynie – Danuta Fień i Janusz Pyra,
  • Zamek w Niepołomicach – Bartłomiej Malinowski i Mirosław Gruca.



Najwyżej za kunszt kulinarny oceniono drużynę restauracji Galicja z Iwonicza Zdrój, która za zajęcie I miejsca otrzymała statuetkę Złotego Maszkarona,
II miejsce - drużyna Zamku w Krasiczynie Srebrny Maszkaron,
III miejsce - drużyna Zamku w Niepołomicach Brązowy Maszkaron.


W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy uczestnikom konkursu i zwycięzcom !



Materiał zdjęciowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości pani Marii Maroszek - Prezes Zarządu firmy FREDOMATIC.
 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000