
Składniki: (na 10 porcji)
- Melon miodowy 400 g
- Melon kantalupski 400 g
- Mięta (liście) 10 szt.
sos:
- Miód 70 ml
- Sok z pomarańczy 250 ml
- Sok z cytryny 100 ml
|
Zabaglione:
Żółtko 2 szt.
Jajo 1/2 szt.
Cukier puder 60 g
Wino Marsala 40 ml
Orzechy włoskie 20 g
|
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki sosu. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i mocno schłodzić. Żółtka z jajkiem i cukrem pudrem ubić na pianę. Następnie ubijać na parze stopniowo dolewając wina do uzyskania jednolitej masy. Ściągnąć masę z pary i mieszać do wystudzenia.
Wyporcjować do kieliszków i posypać posiekanymi orzechami. Melony obrać, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu poukładać na przemian plasterki melonów, polać sosem, udekorować miętą, obok położyć kieliszek z kremem.
Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków

Prezentowane danie przyrządzili Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Przygotowane danie zapewniło im zwycięstwo.
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|