Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości restauracji? Zwiększ swoje zyski!

Otaczający nas świat pełen jest barw. Postrzeganie kolorów to indywidualne odczucie człowieka. Kolory kształtują samopoczucie, nastrój. W określony sposób wpływają na ludzką psychikę. Każdy z nich ma przypisane znaczenie i symbolikę.

Barwy jasne ciepłe

Stosunkowo mocno rzucają się w oczy, w związku z tym należy stosować je dość oszczędnie. Podkreślają formę i wyrazistość oprawy graficznej.

Żółty - wszelkie jego odcienie w pomieszczeniach wywołują bardzo pozytywne reakcje u osób w nich przebywających. Zastosowanie delikatnej żółci we wnętrzu kuchni uprzyjemnia przygotowywanie posiłków, oddalając nudę i poczucie zmęczenia.

Pomarańczowy - podobnie jak czerwony szczególnie polecany jest jako kolor wnętrza restauracji. Pobudza apetyt i dodaje energii. Ciekawym i oryginalnym zestawieniem jest połączenie pomarańczowego z szarością.

Beżowy - nasuwa skojarzenia z ziemią, klasyką, neutralnością, ciepłem, miękkością, łagodnością oraz melancholią.

Różowy - wyzwala wrażenie spokoju i słodyczy. Często uważany za kolor niepoważny, infantylny. Kojarzy się z miłością, zakochaniem, miękkością i delikatnością. „Słodki odcień czerwieni”.

Barwy ciemne ciepłe

Mają świetne działanie odprężające i relaksujące; kojarzą się z luksusem, klasyką i tradycją. W połączeniu z neutralnymi odcieniami nadają danemu obiektowi wrażenie elegancji. Natomiast zestawione z kolorami kontrastującymi i zimnymi (także jasnymi) powodują efekt nowoczesności i oryginalności.

Czerwony - pobudza psychikę, wzmaga funkcje życiowe. Świetnie nadaje się do lokali gastronomicznych ze względu na „właściwości” poprawiające apetyt i wywołujący dobry nastrój. Jednakże nie jest wskazane malowanie wszystkich ścian na intensywną czerwień w restauracji, gdyż przebywanie w takim pomieszczeniu może rozpraszać lub nawet wyzwalać zachowania agresywne.

Brązowy - wprowadza do wnętrza poczucie stabilności i elegancji. Utożsamiany jest z luksusem, wyrafinowaniem i dojrzałością.

Złoty - od wieków kojarzony z bogactwem, przepychem i powodzeniem. Wnętrze utrzymane w tej tonacji nabiera świetności, blasku, majestatu i królewskości.

Barwy jasne zimne

Pomieszczeniu nadają świeży i estetyczny wygląd. Kombinacja z odcieniami jasnymi ciepłymi oraz sporą ilością bieli sprawdzi się, jeśli znaczna większość klienteli restauracji to młode, aktywne kobiety. Natomiast w zestawieniu z szarościami nadaje pomieszczeniu pewnego profesjonalizmu i nowoczesności.

Błękitny - wprowadza wrażenie świeżości i chłodu. W zależności od natężenia może powodować uczucie spokoju, z czasem również znużenia.

Lawendowy - ożywia kompozycje, zmieniając interpretacje barw sąsiadujących. Wzmacnia przyjemne zapachy.

Zielono – żółty - zdecydowanie należy go unikać w restauracji lub innych lokalach gastronomicznych. Wywołuje wrażenie cierpkości i zniecierpliwienia.

Barwy ciemne zimne

Nie przyciągają zbyt wiele uwagi. Stwarzają poczucie spokoju, stabilizacji i jakości. Pasują do odbiorców ambitnych i pracowitych.

Niebieski - zaspokaja potrzebę wyciszenia. Wprowadza nastrój melancholii i przygnębienia. Zdecydowanie nie powinien być stosowany w restauracji, chyba że jako kolor uzupełniający.

Zielony - posiada ogromną paletę odcieni, dzięki czemu może mieć tonację ciepłą lub zimną (w zależności od nasycenia jego kolorów składowych: żółtego i niebieskiego). Może nadać pikanterii potrawom. Chłodne odcienie wpływają kojąco i relaksują. Ciepłe są odpowiednie do ogrodów zimowych i korytarzy.

Fioletowy - w ciemnej tonacji zdecydowanie lepiej sprawdza się jako kolor dodatków, zwłaszcza w połączeniu z żółtym lub złotym. Bardzo oryginalnie i elegancko wyglądają też połączenia fioletu z szarym i srebrnym, ciekawe są też pastelowe odcienie tego koloru w połączeniu z kremowym i czekoladowym.

Turkusowy - postrzegany jest jako kolor wyszukany, aczkolwiek niekiedy jako sztuczny. Orzeźwia i ochładza. Wywołuje złudzenie lekkości, tajemniczości i niepokoju.

Granatowy - zmniejsza objętość. Wzbudza uczucie melancholii, sprzyja twórczej pracy. Pomaga zasnąć.

Barwy neutralne

Zmiękczają i nadają subtelny ton barwom sąsiadującym z nimi. Klasyczne połączenie tworzą czerń w zestawieniu z jasnymi odcieniami, zaś biel z ciemnymi. Jasne barwy dobrze sprawdzają się w restauracjach. Świetnie sprawdzają się jako kolory uzupełniające.

Biel - jest wygodnym i bezpiecznym tłem do tworzenia aranżacji kolorystycznych we wnętrzu. Świetnie dopasowuje się do innych barw nadając im odpowiedni ton. Trudna w utrzymaniu.

Czerń - dobrze zastosowana może nadać pomieszczeniu elegancji i szyku. Jednak wnętrze, w którym dominuje ta barwa może wywołać uczucie przytłoczenia i zmęczenia. Jest kolorem dodatków. Meble o tej barwie ciekawie komponują się z wnętrzem utrzymanym w bardziej żywych, intensywnych kolorach.

Opracowane na podstawie poradnika Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

null

Zobaczcie Państwo :

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki


Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000