11 października 2007 w Hotelu Sofitel Victoria w Warszawie w ramach cyklu Warszawskich Dni Herbaty odbyły się warsztaty barmańskie.
Warsztaty poprowadził Jerzy Czapla – były Mistrz Polski Barmanów w kategorii Freestyle, zdobywca V Miejsca w Mistrzostwach Świata "Grand Prix" Martini Bacardii w Maladze, obecnie Koordynator d/s Gastronomii w firmie Gourmet Foods, wyłącznego importera herbat marki Dilmah do Polski.
W czasie spotkania Jerzy Czapla starał się w sposób praktyczny przekazać zaproszonym barmanom sztukę łączenia dobrej herbaty z produktami, z którymi mają do czynienia na co dzień. Uczestnicy mieli możliwość przyrządzać pod okiem mistrza drinki, mocktaile (bezalkoholowe cocktaile) oraz lodowe shake’i. I tak przyrządzone zostały:
Tea-shot (mocne alkoholowe drinki na bazie herbaty)
- Waniliowy
Dilmah Vanilla Tea, czyli delikatna, bogata, kremowa w charakterze i aksamitna w smaku kompozycja herbaty i słodkiego aromatu wanilii, w połączeniu z rumem i syropem cukrowym.
- Zielony
Dilmah Pure Green Tea – wyrazista, odpowiednio cierpka, o jasnym naparze, parzona w lekko przestudzonej wodzie – oraz tequila, Blue Curacao i sok ze świeżych pomarańczy.
Tea-cocktail (alkoholowe drinki na bazie herbaty)
- Złoty (też na gorąco)
Dilmah Ceylon Gold Tea – aromatyczna czarna herbata, o głębokiej barwie oraz lekkości wysokogórskich upraw – z dodatkiem krupniku.
- Jaśminowy
Dilmah Green Tea with Jasmine Petals – chińska herbata zielona z kwiatami jaśminu nadającymi jej intensywny aromat – w kompozycji z rumem, syropem cukrowym, limonką i świeżą miętą.
Tea-mocktail (bezalkoholowe drinki na bazie herbaty)
- Różany (też na gorąco)
Dilmah Natural Rosehip with Hibiscus – napar ziołowy o intensywnie czerwonej barwie i mocnym, owocowym aromacie – w połączeniu z sokiem jabłkowym oraz grenadiną.
- Marokański
Dilmah Moroccan Mint Green Tea – herbata zielona z dodatkiem liści mięty pieprzowej, łagodna, pobudzająca, aromatyczna, wywołująca wrażenie chłodu – oraz Sprite.
Tea-shake (lodowe shake’i na bazie herbaty)
- Cejloński
Dilmah Ceylon Supreme Tea – klasyczna czarna herbata cejlońska, aromatyczna, o głębokiej barwie oraz pełnym smaku – z lodami czekoladowymi.
- Malinowy
Dilmah Raspberry Tea – herbata o malinowym, kwaskowatym, ale ciepłym charakterze – z dodatkiem lodów cytrynowych oraz syropu różanego.
Barmani próbowali wzajemnie przygotowanych przez siebie drinków niekiedy wyrażając podziw, ale również konstruktywną krytykę. Dyskutowano na temat możliwości wprowadzania różnego rodzaju modyfikacji napojów, np. niektórych składników czy proporcji – tworząc w ten sposób własne, indywidualne receptury. Przyjazna atmosfera spotkania sprzyjała również wymianie doświadczeń oraz udzielaniu cennych rad.
Na zakończenie warsztatów Jerzy Czapla wraz z wybranymi barmanami zorganizował niezwykle widowiskowy pokaz żonglowania butelkami.
Przygotowanych podczas warsztatów drinków, shake’ów, shotów, cocktaili i mocktaili będzie można zasmakować już od 13 października w wybranych barach i kawiarniach:
Warszawa: Gospoda Polska, Funky Jimmy, Hugar, Roberto, Cube Café, Keiser Pub, Lanse, Ale Gloria, Coffeina Café, Nobo, Tygmont;
Zalesie: Stara Chata; Żabia Wola: Palatium.
Aby dowiedzieć się więcej o różnym, ciekawym zastosowaniu herbaty zapraszamy na www.warszawskiedniherbaty.pl
Sylwester Łącki – Gastrona.pl
Gourmet Foods Sp. z o.o.
ul. Smoleńskiego 2
01 – 698 Warszawa
tel. (022) 639 33 00
fax. (022) 639 33 01
www.dilmah.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |