Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dilmah proponuje: Drinki na bazie herbaty




Zobaczcie państwo:
Herbata na talerzu
Dilmah Tea Sommelier Competition
Warszawskie Dni Herbaty

11 października 2007 w Hotelu Sofitel Victoria w Warszawie w ramach cyklu Warszawskich Dni Herbaty odbyły się warsztaty barmańskie.

Warsztaty poprowadził Jerzy Czapla – były Mistrz Polski Barmanów w kategorii Freestyle, zdobywca V Miejsca w Mistrzostwach Świata "Grand Prix" Martini Bacardii w Maladze, obecnie Koordynator d/s Gastronomii w firmie Gourmet Foods, wyłącznego importera herbat marki Dilmah do Polski.

W czasie spotkania Jerzy Czapla starał się w sposób praktyczny przekazać zaproszonym barmanom sztukę łączenia dobrej herbaty z produktami, z którymi mają do czynienia na co dzień. Uczestnicy mieli możliwość przyrządzać pod okiem mistrza drinki, mocktaile (bezalkoholowe cocktaile) oraz lodowe shake’i. I tak przyrządzone zostały:

Tea-shot (mocne alkoholowe drinki na bazie herbaty)

  1. Waniliowy

    Dilmah Vanilla Tea, czyli delikatna, bogata, kremowa w charakterze i aksamitna w smaku kompozycja herbaty i słodkiego aromatu wanilii, w połączeniu z rumem i syropem cukrowym.

  2. Zielony

    Dilmah Pure Green Tea – wyrazista, odpowiednio cierpka, o jasnym naparze, parzona w lekko przestudzonej wodzie – oraz tequila, Blue Curacao i sok ze świeżych pomarańczy.

Tea-cocktail (alkoholowe drinki na bazie herbaty)
  1. Złoty (też na gorąco)

    Dilmah Ceylon Gold Tea – aromatyczna czarna herbata, o głębokiej barwie oraz lekkości wysokogórskich upraw – z dodatkiem krupniku.

  2. Jaśminowy

    Dilmah Green Tea with Jasmine Petals – chińska herbata zielona z kwiatami jaśminu nadającymi jej intensywny aromat – w kompozycji z rumem, syropem cukrowym, limonką i świeżą miętą.

Tea-mocktail (bezalkoholowe drinki na bazie herbaty)
  1. Różany (też na gorąco)

    Dilmah Natural Rosehip with Hibiscus – napar ziołowy o intensywnie czerwonej barwie i mocnym, owocowym aromacie – w połączeniu z sokiem jabłkowym oraz grenadiną.

  2. Marokański

    Dilmah Moroccan Mint Green Tea – herbata zielona z dodatkiem liści mięty pieprzowej, łagodna, pobudzająca, aromatyczna, wywołująca wrażenie chłodu – oraz Sprite.

Tea-shake (lodowe shake’i na bazie herbaty)
  1. Cejloński

    Dilmah Ceylon Supreme Tea – klasyczna czarna herbata cejlońska, aromatyczna, o głębokiej barwie oraz pełnym smaku – z lodami czekoladowymi.

  2. Malinowy

    Dilmah Raspberry Tea – herbata o malinowym, kwaskowatym, ale ciepłym charakterze – z dodatkiem lodów cytrynowych oraz syropu różanego.

Barmani próbowali wzajemnie przygotowanych przez siebie drinków niekiedy wyrażając podziw, ale również konstruktywną krytykę. Dyskutowano na temat możliwości wprowadzania różnego rodzaju modyfikacji napojów, np. niektórych składników czy proporcji – tworząc w ten sposób własne, indywidualne receptury. Przyjazna atmosfera spotkania sprzyjała również wymianie doświadczeń oraz udzielaniu cennych rad.

Na zakończenie warsztatów Jerzy Czapla wraz z wybranymi barmanami zorganizował niezwykle widowiskowy pokaz żonglowania butelkami.

Przygotowanych podczas warsztatów drinków, shake’ów, shotów, cocktaili i mocktaili będzie można zasmakować już od 13 października w wybranych barach i kawiarniach:

Warszawa: Gospoda Polska, Funky Jimmy, Hugar, Roberto, Cube Café, Keiser Pub, Lanse, Ale Gloria, Coffeina Café, Nobo, Tygmont;
Zalesie: Stara Chata; Żabia Wola: Palatium.

Aby dowiedzieć się więcej o różnym, ciekawym zastosowaniu herbaty zapraszamy na www.warszawskiedniherbaty.pl

Sylwester Łącki – Gastrona.pl


Gourmet Foods Sp. z o.o.
ul. Smoleńskiego 2
01 – 698 Warszawa
tel. (022) 639 33 00
fax. (022) 639 33 01
www.dilmah.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000