3 października 2007 r. w Akademii Kurta Schellera w Warszawie, w ramach Warszawskich Dni Herbaty, odbyły się warsztaty szkoleniowe z przygotowania dań na bazie herbat Dilmah.
Prowadzący herbaciane warsztaty, mistrz kulinarny – Kurt Scheller zaprezentował zebranej publiczności w jaki sposób można wykorzystać doskonały smak i aromat herbaty stosując ją jako składnik dania. Uczestnikami pokazu byli m.in. szefowie kuchni, managerowie, właściciele restauracji, którzy chcieliby wprowadzić do swojej karty menu potrawy przygotowane na bazie herbaty.
Wszyscy, którzy przybyli na pokaz mogli nie tylko przygotowywać potrawy pod okiem mistrza, ale również skonsumować dania, które sami przyrządzili. A były to:
Jajka z marmurkowym wzorkiem z herbaty Dilmah Vanilla Tea,
Grzyby faszerowane nadzieniem z herbatą Dilmah Sencha Green Tea,
Łosoś marynowany w herbacie Dilmah Jasmine Green Tea,
Gazpacho z kukurydzą i papryką w herbacie Dilmah Ginger Tea,
Pierś kurczaka w Dilmah Organic Rooibos,
Pieczona pierś kaczki z cytrynową salsą z herbatą Dilmah Prince of Kandy,
Stek z halibuta w herbacie Dilmah Italian Almond Tea,
Krewetki marynowane w herbacie Dilmah Rose with French Vanilla Tea,
Owocowy couscous w herbacie Dilmah Rum Tea,
Pomarańczowy sulet z herbatą Dilmah Meditteranean Mandarin Tea,
Malinowe tiramisu z nutą herbaty Dilmah Strawberry.
Autorem przepisów przygotowanych dań był Kurt Scheller.
W czasie przerwy uczestnicy mieli wspaniałą okazję wysłuchać Tomasza Witomskiego – Prezesa Gourmet Foods, wyłącznego importera herbat marki Dilmah do Polski. Można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy nie tylko o herbacie, jej rodzajach, procesie przetwarzania, właściwościach, ale również o samej egzotycznej Sri Lance, skąd pochodzi herbata Dilmah.
Zwieńczeniem warsztatów była degustacja wcześniej przygotowanego deseru.
Od 6 października dań na bazie herbat Dilmah można próbować w warszawskich restauracjach:
- Almi Café,
- Le Jardin,
- Mega Bait,
- Tygmont,
- Butelka,
- Hotel Reytan (Gastro Crew),
- Sentyment,
a także w Caffe Galeria w Legionowie oraz Restauracji Maleńka w Lądku Zdrój.
Aby dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu herbaty w kuchni zapraszamy na www.warszawskiedniherbaty.pl
Sylwester Łącki – Gastrona.pl
Gourmet Foods Sp. z o.o.
ul. Smoleńskiego 2
01 – 698 Warszawa
tel. (022) 639 33 00
fax. (022) 639 33 01
www.dilmah.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|