W Poznaniu 18 września 2007 roku odbyła się dziewiąta już edycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Dziesięciu kucharzy stanęło do walki o miano najlepszego w regionie.
Zadanie polegało na przygotowaniu siedmiu porcji konkursowego dania w ciągu tylko jednej godziny. Obowiązkowe produkty, których zgodnie z regulaminem musieli użyć kucharze to: kapusta, wątróbka i wieprzowina.

Efekt finalny oraz przebieg pracy oceniało jury w składzie:
- Constant Michel Labarre – przewodniczący
- Mirosław Drewniak
- Marek Niemiec
- Jerzy Pasikowski
- Krzysztof Stiburski
Bezkonkurencyjny okazał się Maciej Woźniak z WTT Kortowo, Poznań. Zajął pierwsze miejsce i otrzymał w nagrodę voucher podróżny o wartości 2.000 zł. Weźmie również udział w przyszłorocznym Kulinarnym Pucharze Polski. Zwycięzca przygotował Polędwiczkę wieprzową w żubrówce z kapustą kwaszoną z kminkiem na białym winie w cieście francuskim, w towarzystwie wątroby wieprzowej w otulinie szynki i sosem kurkowym z pomidorem koktajlowym. Zobacz przepis >>>

Jestem naprawdę zadowolony z wygranej. Długo przygotowywałem się do konkursu, za każdym razem było coś co jeszcze mogłem udoskonalić. Największy problem stanowiła wątróbka, to dość trudny temat – powiedział szczęśliwy zwycięzca.
Drugi na podium stanął Tomasz Siedlik z Hotelu HP Park, Poznań. Nagrodzona potrawa to Polędwica wieprzowa przekładana aromatycznymi warzywami z wątróbką i jabłkami, podawana z blinami piwnymi i sosem żubrowym.

Trzecie miejsce przypadło w udziale Bartoszowi Budzyńskiemu z Hotelu HP Park Poznań. Na konkurs przygotował Schab z warchlaka z pasztecikiem z wątroby i gruszek.
W konkursie udział wzięli również:
- Damian Zachmyc – Avanti – H.A. Żołądkowscy, Poznań
- Marcin Kaźmierczak – Gospoda pod Koziołkami, Poznań
- Paweł Celina – Abc Kuchni, Poznań
- Marcin Kordalski – Hotel Restauracja Brovaria, Poznań
- Maksymilian Rainczuk – Hotel Restauracja Brovaria, Poznań
- Bartosz Turowski – Hotel System Restaurants Sp. z o.o., Poznań
- Bartłomiej Pietruszka – Tawerna Toscana, Piła
Organizator: Wielkopolska Izba Gastronomii, Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Sponsorzy: Rational, Winterhalter, Dora-Metal, Kromet, Bonduelle, Ecolab, Sokołów, Norge, Wyborowa SA, Eva Tec.
Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|