Na Placu przed Teatrem Dramatycznym im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku miał miejsce III Podlaski Festiwal Borowika. Impreza odbyła się 2 września 2007 roku.
Festiwal był doskonałą okazją do podpatrywania kucharzy w trakcie pracy oraz degustacji przygotowanych przez nich potraw.
Konkursowe zmagania obserwowała tłumnie przybyła tego dnia na plac publiczność.
Kiedy ostatnie danie trafiło na stół jurorów, wszyscy kucharze, pod wodzą Giancarlo Russo, rozpoczęli przyrządzanie Risotto Borowikowego. Do wielkiej patelni trafiło po 60 kg, pokrojonych przez uczestników Mistrzostw, borowików i włoskiego ryżu Arborio. Bazą było 300 litrów bulionu przyrządzonego na warzywach firmy Hortex i wodzie mineralnej Białowieża. Oprócz tego na patelni wylądowały: przyprawy Prymat - natka pietruszki i pieprz czarny mielony, pasta truflowa firmy Greci, 6 kg masła, 6 litrów oliwy z oliwek Extra Virgin, 3 kg czosnku i 3 l białego wina.
Gdy już risotto było gotowe, każdy kto wrzucił do specjalnie przygotowanej na tę okazję puszki złotówkę, otrzymał talerzyk z pyszną potrawą. Zgromadzone w ten sposób pieniądze zostały przeznaczone na Hospicjum "Dom Opatrzności Bożej".
Organizatorzy Festiwalu zadbali również o oprawę artystyczną imprezy. Na scenie odbywały się liczne występy m.in. „Czarno – Czarny Humor” - muzyczne show w wykonaniu Jarka Janiszewskiego, występ Elvisa Presleya. Gwiazdą wieczoru był zespół Papa Dance, który zagrał na zakończenie III Podlaskiego Festiwalu Borowika.
Kasol J.A. Kazberuk ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail:kasol@kasol.com.pl www.kasol.com.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.