2 września 2007 roku już po raz drugi odbyły się Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowikiem. Ponownie mistrzami zostali kucharze z Browar Restauracja Hotel Brovaria z Poznania. Firma Kasol J.A. Kazberuk "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii zaprasza na relację z imprezy.
Punktualnie o godzinie dwunastej, dziewięć ekip rozpoczęło zmagania konkursowe o miano mistrza w przyrządzaniu potraw z borowika. Najwyższe noty jurorów zdobyli Norbert Stachowiak oraz Wojciech Borkowski. Reprezentanci Browaru Restauracji Hotelu Brovaria z Poznania obronili zeszłoroczny tytuł mistrzów. Najsmaczniejszym daniem z borowika okazały się Roladki z kaczki z kluseczkami z borowika i aromatycznymi musami.
Na podium stanęła również ekipa Restauracji Cafe Zetka z Bydgoszczy, którą tworzyli Andrzej Barczyński i Tomasz Górski. Przyrządzili Kurczęce skrzydełka strzyżone w asyście sosu borowikowo – żurawinowego i puree ziemniaczano – bekonowego z dodatkiem borowika.
Równie smacznym i ciekawym daniem były Piersi z perliczki z bekonem podane z makaronem garganelli z borowikami na sałatce z awokado i cukinii. Autorami tej potrawy, za którą jury przyznało trzecie miejsce byli Sylwester Lis i Anna Solarz z Hotelu Grand Stamary Zakopane.
Przygotowane podczas II Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowika grzybowe dania oceniało niezwykle liczne, złożone nie tylko z kucharzy, jury pod przewodnictwem Giancarlo Russo. Na końcowy werdykt mieli wpływ także: Arleta Żynel, Stefan Birek, Zenon Hołubowski, Zenon Lange, Stanisław Pacholski. Ponadto Kazimierz Idzik, Andrzej Chmielecki, Henryk Antosiak, Elżbieta Jodkowska, Janusz Antoni Kazberuk oraz Sławomir Grzyb.
W II Mistrzostwach Polski w Potrawach z Borowika udział wzieli także:
Piotr Szczygielski i Dariusz Ceroń – ekipa firmy Stalgast i OSSKiC, Warszawa. Koszyczek z kurczaka z borowikami i serem bree;
Bogdan Mróz i Raweendranathan Arunasalam – Hotel Laguna, Augustów. Pierś z perliczki duszona w winie na bakłażanowo – cukiniowym torciku z sosem poziomkowym i borowikowymi kopytkami;
Tomasz Siwkowski i Bartosz Kamiński – Restauracja Korona, Augustów. Królewska pierś z kurczaka faszerowana botwiną i boczkiem na lustrze sosu borowikowo – jarzębinowego;
Irena Biruk i Michał Cieślak – Hotel Żubrówka, Białowieża. Roladka z indyka faszerowana musem łososiowym na sosie borowikowym;
Łukasz Konik i Paweł Owczarek – Akademia Molekularna Jeana Bos, Gorzów Wielkopolski. Soczysta pierś z gołębia na szpinakowo – borowikowym omlecie z grudką sosu koniakowego z bukietem kwiatów jadalnych;
Artur Gajda i Dariusz Szpakowski - Good-Food Bar, Białystok. Polędwica z musem grzybowo – śmietanowym nadziewana łososiem i serem Dor Blue.
Tegoroczną edycję Mistrzostw można uznać za wyjątkowo udane wydarzenie kulinarne. Poziom przyrządzanych potraw był wysoki i wyrównany - mówił Stefan Birek. Zenon Hołubowski oceniając poczynania uczestników podkreślał znaczenie umiejętnego łączenia smaków w borowikowych daniach.
KASOL to dynamicznie rozwijające się od 1988 roku przedsiębiorstwo prywatne, specjalizujące się w skupie, przetwórstwie i handlu runem leśnym: grzybami i owocami jagodowymi oraz grzybami uprawnymi. Długoletnie doświadczenie, wykwalifikowana kadra, stała kontrola jakości skupowanego surowca oraz surowy reżim technologiczny pozwalają zapewnić naszym odbiorcom produkty najwyższej jakości, zgodne z normami i standardami Unii Europejskiej.
W ofercie firmy Kasol "Leśne Skarby" znajdą Państwo nie tylko runo leśne (grzyby i owoce jagodowe), ale także szereg innych produktów: dziczyznę, frytki, przyprawy, warzywa i owoce, produkty do kuchni włoskiej i hiszpańskiej oraz owoce morza i ryby.
Kasol "Leśne Skarby" gwarantuje wysoką jakość towaru oraz regularne i terminowo realizowane dostawy. Firma obsługuje obiekty gastronomiczne na terenie całego kraju.
Kasol J.A. Kazberuk ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail:kasol@kasol.com.pl www.kasol.com.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.