Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Techniczne zastosowanie kuchni molekularnej

Akademia Kuchni Molekularnej Jeana Bos już otwarta

Kuchnia molekularna, nieustannie wzbudza ogromne emocje. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta.

Zainteresowanie tematem przyczyniło się do powstania Akademii Kuchni Molekularnej Jeana Bos. Wielkie otwarcie miało miejsce 7 czerwca 2007 roku. Akademia działa w Hotelu Farmona w Krakowie. Symboliczną wstęgę przecięli: Jean Bos, Jerzy Pasikowski i Kurt Scheller. Obecni na otwarciu szefowie kuchni osobiście mogli wypróbować techniki kuchni molekularnej.

Z respektem podchodzimy do tego co nowe, inne, nieznane. Zanim zacznie się uczyć sztuki gotowania powinno się jednak wiedzieć czym tak naprawdę jest gotowanie: oczywiście technika jest istotna, ale technika sama w sobie nie czyni dania.

W związku z otwarciem Akademii nie mogło zabraknąć przecinania wstęgi

Gotowanie, jest złożonym procesem, mającym na celu kontrolę pewnych zjawisk – aby nauczyć się sztuki gotowania, należy zrozumieć skutki tych zjawisk, jak również przyswoić sobie związki pomiędzy tym, co kucharz robi, a fizycznymi skutkami jego działania.

Fizyka i chemia to nauki nieodłącznie związane z gastronomią. Kucharze jednak, skupiają się wyłącznie na tworzeniu jedzenia, niezbędna wiedza i nowe techniki to zadanie naukowców i technologów.

Przybyli goście mogli osobiście spróbować swoich sił w kuchni molekularnej

Jako że "gotowanie" to bardzo powszechny zwrot mający wielorakie znaczenie, szczególną uwagę należy zwrócić na klasyfikację. Kilka lat temu zaproponowano rozróżnienie, w zależności od tego czy danie miało styczność z gorącym: ciałem stałym, cieczą, gazem, czy jest podgrzewane za pomocą promieni cieplnych czy w jakikolwiek inny sposób.

Przez długi czas w gotowaniu używano jedynie promieni podczerwonych. Druga połowa minionego stulecia przyniosła jednak zmiany. Kucharze zaczęli używać mikrofal lub innych fal elektromagnetycznych. Nastąpił przełom.

Pomimo to, wśród kucharzy nie upowszechniło się zbytnio gotowanie pod ciśnieniem, gotowanie chemiczne, zasad chemicznych czy alkoholu. Takie procesy mogą jednak mieć miejsce jeden po drugim. Zakładając, że używa się dwunastu procesów, tabela 12 na 12 daje 144 komórki jakie mogą być skonstruowane, by opisać każde możliwe połączenie dwóch różnych procesów, takich jak duszenie, gdzie pierwszy proces to gotowanie w gorącym powietrzu, a drugi w cieczy.

Duża liczba innych komórek nigdy nie została sprawdzona doświadczalnie: stanowią one przewodnik kulinarnych możliwości.

Między innymi tego typu rozważania były tematem pokazu kuchni molekularnej, który towarzyszył otwarciu Akademii. Jean Bos i Adam Michalski podzielili się z kucharzami technikami, które sami opracowali. W kursie kuchni molekularnej w nowo otwartej Akademii mogą wziąć udział wszyscy chętni. Szczegóły





Zobaczcie Państwo :

Akademia Kuchni Molekularnej Jeana Bos - otwarcie

Akademia Kuchni Molekularnej Jeana Bos - kursy

Pokaz kuchni molekularnej

Techniczne zastosowanie kuchni molekularnej

Adam Michalski o kuchni molekularnej

Wojciech Modest Amaro na temat kuchni molekularnej

Jean Bos: Rewolucja w rondel

Jean Bos: Magia Kuchni Molekularnej

Spróbowałem 35 rodzajów alginatu

Opinie: Jeana Bos, Piotra Mielcarza i Grzegorz Odolaka

Zdaniem: Lesława Stasielaka, Arlety Żynel i Arkadiusza Thiela

Jean Bos - wywiad

Heiko Antoniewicz - wywiad

Kuchnia molekularna kontra beszamel

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gratuluje wszystko super fajnie brawo,0by tak dale..."
(15.06.2007 - 15:29)  (Kuchnia molekularna jest super...)
"swietny temat z super temat zpokazem morzliwosci ..."
(18.06.2007 - 17:30)  (20)
"GRATULUJE"
(25.07.2007 - 23:00)  (Artur Pijanowski )
"akcesoria do kuchni molekularnej"
(07.08.2007 - 02:56)  (Dariusz Szybiński)
"texture"
(08.08.2007 - 09:46)  (Jean Bos)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000