W dniach 23 – 25 maja w Ustroniu, w Hali Tenisowej koło Stadionu, na ul. Sportowej 5, odbyła się 56-ta edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel, jednocześnie była to już 2 edycja targów TGH w Ustroniu. Targi Tur-Gastro-Hotel Ustroń 2007 objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Ustronia jak również: Ministerstwa Gospodarki, Polskiej Izby Turystyki, Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Głosu Ziemi Cieszyńskiej.
Uroczystego otwarcia targów dokonał Burmistrz Ustronia Ireneusz Szarzec: Ustroń posiada bogatą bazę noclegową i gastronomiczną, ponad 7000 miejsc noclegowych, dlatego myślę, że targi przyczynią się do poprawy jakości świadczonych usług.

Coś dla siebie podczas targów mógł znaleźć każdy, kto chociaż trochę zainteresowany jest nowościami na rynku gastronomicznym i hotelarskim, przeglądając bogatą ofertę prezentowaną przez poszczególne firmy, lub biorąc udział w kursach przygotowanych przez organizatora targów, specjalnie z myślą o gościach odwiedzających. Imprezy towarzyszące umożliwiły odwiedzającym targi gościom zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności, czy to na temat sztuki nakrywania do stołu czy też głębszego zapoznania się z wiedzą na temat wina, związaną z nim historią i tradycją.
Podczas targów nie zabrało aktywnego promowania programu lojalnościowego stworzonego specjalnie dla branży gastronomicznej - Horeca Profit. O programie można było porozmawiać z przedstawicielami firmy Oerlemans, której produkty można nabyć w programie. O zasadach uczestnictwa i szerokim katalogu nagród informowali także przedstawiciele Organizatora programu lojalnościowego Horeca Profit.
Swoją ofertę zaprezentowała podczas TGH firma Duni. Na stoisku można było nie tylko zobaczyć najnowsze propozycje serwetek czy świec, które sprawią, że wnętrze restauracji nabierze niepowtarzalnego klimatu, ale także zasięgnąć rady przedstawicieli firmy.
Restauratorzy i hotelarze odwiedzający TGH poznawali też ofertę Targów Lipskich, które zachęcając do poznania europejskich trendów w gastronomii zapraszały do odwiedzenia Targów Gaste. Odbędą się one w dniach 4-7 listopada 2007 w Lipsku w Niemczech.
Promowane były również poradniki "Zarządzanie Restauracją" wydawane pod szyldem Biblioteka Nestle FoodServices. Unikatowa seria 15 poradników zawiera w sumie 5555 porad, które pomagają między innymi zwiększyć obroty w restauracji, przyciągnąć klientów i wyszkolić personel.
Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”. Zobacz relację
Nie zabrakło również konkursu Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro „Wariacje na temat deseru”. Wzięli w nim udział reprezentanci trzech obiektów gastronomicznych, prezentując łącznie 6 deserów. Jury pierwsze miejsce przyznało Tomaszowi Cieślarowi z RSP Jelenica w Ustroniu – Równicy, za prezentacje deseru Pijane Jabłuszko. Drugie i trzecie miejsce zdobyła Monika Krypczyk z Restauracji Maxima w Jastrzębiu Zdroju, za prezentację deserów Coffee fantazja i Torcik Melissa.

Czwartek, drugi dzień targów w Ustroniu odbył się pod szyldem Wielkiego Finału Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”. Zobacz relację z finału
Również w czwartek dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu aktualnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika oraz dwuczęściowe warsztaty „Sztuka Nakrywania Do Stołu”, prowadzone przez Teresę Kucharską - dyrektor Hotelu Orbis Wrocław. Podczas warsztatów uczestnicy mogli słuchając wykładu zdobyć wiedzę na temat odpowiedniego nakrycia stołu na daną okazję, jednocześnie mogli wziąć czynny udział w zajęciach, zadając konkretne pytania prowadzącemu.
Trzeci dzień był dniem poświęconym w dużym stopniu szkołom gastronomiczno-hotelarskim. Z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów w branży gastronomicznej, odbyły się aż trzy konkursy - Kulinarna Gala, Prezentacja Jednego Talerza oraz Aranżacja Stołu Okolicznościowego.
W konkursie „Wegetariańska uczta z Oerlemans” w kategorii juniorzy, jury pierwsze miejsce przyznało Grzegorzowi Drużbańskiemu
z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej, który przygotował na scenie przystawkę i danie Zupa Kopciuszek, Roladki Niespodzianki.
W konkursie Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro pierwsze miejsce zdobył Bogusław Liszka i Marek Liszka z Zespołu Szkół Handlowo-Usługowych w Czechowicach- Dziedzicach, za prezentację deseru Wiosenny promyk, drugie miejsce jury przyznało Sylwii Krupińskiej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach, za prezentację deseru Bananowa pokusa. Trzecie miejsce zajęły Izabela Węgrowska i Patrycja Świtek z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu, za prezentację deseru Idzie księżyc ciemną nocą.

W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego, jury w składzie Teresa Kucharska - dyrektor Hotelu Orbis Wrocław, Małgorzata Kryszak – komisarz targów, Katarzyna Socowa, pierwsze miejsce
w kategorii profesjonaliści przyznało Beacie Malarz z Oberży Podkowa w Bystrej, która zaaranżowała stół o nazwie Romantyczna kolacja dla dwojga.
W kategorii juniorzy pierwsze miejsce przypadło zespołowi w składzie Piotr Ptaszyński i Andrzej Wysłuch z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, który podczas konkursu zaaranżował stół o nazwie Kolacja z okazji zaręczyn. Drugie miejsce wywalczyła dla siebie Katarzyna Trzebiatowska reprezentująca Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, która przedstawiła aranżację stołu Moje wspomnienia z Afryki. Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantkom Zespołu Szkół Handlowo-Usługowych w Czechowicach-Dziedzicach, Justynie Chrobak i Agnieszce Kozak, które przygotowały aranżację stołu Spotkanie przy grillu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |