Adam Dmyterko i Grzegorz Nowicki okazali się tryumfatorami ogólnopolskiego finału Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”. Ostateczna rozgrywka na potrawy niezawierające produktów mięsnych i ryb odbyła się 24 maja 2007 roku w Ustroniu Zdroju.
Przedstawiciele Restauracji Pergola z Kołobrzegu zwyciężyli dzięki perfekcyjnemu przygotowaniu dwóch potraw: Gorgonzola w orzechach laskowych na puree z kalafiora z pomidorami concase, Kozi ser pieczony
z warzywami Oerlemans, sosem pesto i orzeszkami piniowymi. Za zajęcie pierwszego miejsca Adam Dmyterko i Grzegorz Nowicki, z rąk Pawła Barana – zastępcy dyrektora ds. handlu firmy Oerlemans Foods Polska, która jest głównym sponsorem konkursu, otrzymali 2 notebooki, pamiątkowe dyplomy i puchar.

W związku z tym, że konkurs zorganizowany został pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i oceniany był przez jego przedstawicieli – laureaci uhonorowani zostali także pozłacaną statuetką KSK. Przedstawiciele Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz firmy Unilever Foodsolutions zaprosili też zwycięzców Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.
Drugie miejsce i związane z nim nagrody przypadły w udziale reprezentantom Restauracji Pod Łososiem w Gdańsku. Damian Mazurowski i Piotr Krysiak przygotowali podczas konkursu: Klarowne consome pomidorowe z nutką kopru włoskiego, okraszone cukinią i serem toffu oraz Concase warzywne otoczone aromatyzowaną imbirem gruszką w duecie z kuskus i makaronem pene. A nagrodzeni zostali dwoma aparatami cyfrowymi oraz pamiątkowymi dyplomami i pucharem. Marek Widomski ogłosił także ich automatyczną kwalifikacje do przyszłorocznej edycji konkursu L`Art de la cuisine Martell.

Warzywna rapsodia w serowym uniesieniu i Risotto szparagowe w delikatnej otoczce ciasta filo podane z sosem serowo-borowikowym w kompozycji wiosennej młodości warzyw przygotowali Sylwester Lis i Adam Smoter, reprezentujący Hotel Grand Stamary w Zakopanem. Wywalczyli ich przyrządzeniem trzecie miejsce.
W finale Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans wzięli także udział:
- Jerzy Jakieła i Jolanta Wojtuś z Hotelu Energetyk z Iwonicza Zdroju:
Millefeuille z pomidorów, z musu z dyni i curry z sałatką z jabłek i avocado, Rogout z borowików w koronie ziemniaczanej na podkładzie z niedźwiedziego czosnku, szpinaku w asyście miksu szparagowego
- Grzegorz Nowicki i Adam Dmyterko z Restauracji Pergola
w Kołobrzegu
- Adrian Feliks i Vitali Tarasevich z Restauracji La Cantina
w Katowicach:
Trio ze szparagów, Yasai tempera
- Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa z Hotelu Belweder
w Ustroniu
Fantazja wegetariańska, Wariacja wegetariańska z papryki

Konkurs oceniany był przez jury, w skład którego weszli członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni a także Paweł Baran - zastępca dyrektora ds. handlowych Oerlemans Foods Polska.
Kulinarna Gala „Wegetariańska Uczta z Oerlemans” organizowana jest przez TGH, firmę WISD&Partners pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.
Sponsorzy konkursu: Oerlemans Foods Polska, Kuppersbuch, Komat.
Produkty firmy Oerlemans Foods Polska dostępne są w programie lojalnościowym Horeca Profit. Oznacza to, że kupując je można zbierać kody a następnie odbierać atrakcyjne nagrody. Przyłącz się do programu już dziś! Za darmo. Kliknij żeby zobaczyć produkty firmy Oerlemans dostępne w programie.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|