Oliwa z oliwek, oryginalny ser feta, ciasto filo, grillowana papryka, czosnek i greckie wino to jedne z gwiazd Festiwalu Kuchni Greckiej. Jako właściwe dla kulinariów tego kraju pojawiały się w składzie potraw przygotowywanych przez uczestników Konkursu Kuchni Greckiej.
Zmagania (w formule „black box”) odbyły się tym razem na Plaży Miejskiej w Augustowie 5 maja 2007 roku. Do konkursu stanęło 12 zgłoszonych wcześniej uczestników, wśród nich jedna jedyna kobieta, która na dodatek okazała się najlepsza.
Szczęśliwa zdobywczyni I miejsca - Barbara Runo z restauracji Santorini w Warszawie
Barbara Runo (restauracja Santorini – Warszawa) za przygotowanie filetów z dorady w karmelu z dodatkiem octu balsamicznego, cytryny oraz rozmarynu podanych z papryczkami faszerowanymi serem feta otrzymała największą ilość punktów od jurorów technicznych – w sumie 357. W nagrodę pojedzie wypoczywać do Grecji.
Dzięki zwycięstwie w II Konkursie Kuchni Greckiej Barbara Runo weźmie również udział w Kulinarnym Pucharze Polski, który odbędzie się 19 września 2007 podczas targów Polagra Food. Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni uhonorowali ją także pamiątkową złotą statuetką. -Był to pierwszy konkurs kulinarnym, w którym wzięłam udział, tym bardziej więc bardzo cieszę się z wygranej - powiedziała tuż po ogłoszeniu wyników laureatka.
Drugie miejsce z sumą 347 punktów zajął Paweł Wencel z Hotelu Villa Verde w Zawierciu, a trzecie Konrad Birek z warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. Laureaci otrzymali upominki od sponsorów, wybiorą się również (jak twierdzili podczas rozdania nagród - pewnie z żonami :-)) w rejs promem Unity Line.
Swoją nagrodę przyznało także jury degustacyjne. Najbardziej smakowite danie przygotował Witold Konkolewski z Unity Line.
Zwycięskie danie - filety z dorady w karmelu z dodatkiem octu balsamicznego, cytryny oraz rozmarynu podane z papryczkami faszerowanymi serem feta
Oprócz laureatów w II Festiwalu Kuchni Greckiej wzięli także udział:
Łukasz Konik z Hotelu Farmona – Kraków
Michał Suchanowski z Hotelu Diament – Zabrze
Krzysztof Czapnik z Hotelu Bristol – Warszawa
Artur Lenczewski z Restauracji Panteon – Białystok
Marcin Ruszkowski z Sodexho – Kielce
Łukasz Deput z Restauracji Belvedere – Warszawa
Robert Wiśnicki z restauracji Weranda Grill – Olsztyn
Krzysztof Chełchowski z Restauracji The Cinnamon – Warszawa
Uczestnicy, jurorzy i organizatorzy II Festiwalu Kuchni Greckiej
Konkurs oceniało jury techniczne z Klubu Szefów Kuchni - grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przyrządzanych potraw. W jego skład weszli: Jerzy Pasikowski - szef kuchni Sodexho, przewodniczący jury, Jarosław Walczyk – szef kuchni Zamku Książ, Theofilos Vafidis – doradca ds. kuchni greckiej, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders. W skład jury degustacyjnego weszli: Giancarlo Russo - szef kuchni Giancarlo Ristorante Italiano, Mariusz Markiewicz - dyrektor marketingu Kuchnie Świata SaneChem, Walentyna Jałocha - znana z programu „Europa da się lubić”, Ewa Gawryluk - aktorka. Festiwal poprowadził Karol Okrasa.
Podczas Festiwalu prezentowano greckie produkty, niezbędny do przygotowania oryginalnych potraw; odbyła się również wystawa fotografii Kostasa Kawardzis zatytułowana Moja Grecja.
Po ogłoszeniu wyników i rozdaniu nagród uczestnicy kulinarnych zmagań, przedstawiciele firm sponsorskich, jak i wszyscy zaproszeni goście mieli okazję wziąć udział w zabawie w stylu greckim. Zagrał i zaśpiewał zespół Orfeusz, a zorba i tradycyjne tłuczenie talerzy przywiodło na parkiet wszystkich spragnionych dobrej zabawy.
Organizatorzy: Theofilos Vafidis, Klub Szefów Kuchni, Hotel Warszawa.
Sponsor strategiczny: Mercedes Benz.
Sponsorzy: Hyperica Natura, Sokołów, BP Itaka, Oerlemans, SaneChem Kuchnie Świata, Pro-Glass, Inter Europol, Nestle Foodservices, Gastro Magic Catering, Dagoma, Goliard, Koree, Bonduelle, Unity Line, Sevath, Hotel Warszawa, Wyborowa, INO, Kri-Kri, Lessel, Onasis, Kolios, Pitenis, Xenios, Kanaki, Wyspa Lesbos.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.