Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Festiwal Kuchni Greckiej


Zobaczcie państwo:
II Festiwal Kuchni Greckiej
Szczegółowe tabele ocen II Festiwalu
I Festiwal Kuchni Greckiej
III Kulinarne Regaty

Oliwa z oliwek, oryginalny ser feta, ciasto filo, grillowana papryka, czosnek i greckie wino to jedne z gwiazd Festiwalu Kuchni Greckiej. Jako właściwe dla kulinariów tego kraju pojawiały się w składzie potraw przygotowywanych przez uczestników Konkursu Kuchni Greckiej.

Zmagania (w formule „black box”) odbyły się tym razem na Plaży Miejskiej w Augustowie 5 maja 2007 roku. Do konkursu stanęło 12 zgłoszonych wcześniej uczestników, wśród nich jedna jedyna kobieta, która na dodatek okazała się najlepsza.

Szczęśliwa zdobywczyni I miejsca - Barbara Runo z restauracji Santorini w Warszawie

Barbara Runo (restauracja Santorini – Warszawa) za przygotowanie filetów z dorady w karmelu z dodatkiem octu balsamicznego, cytryny oraz rozmarynu podanych z papryczkami faszerowanymi serem feta otrzymała największą ilość punktów od jurorów technicznych – w sumie 357. W nagrodę pojedzie wypoczywać do Grecji.

Dzięki zwycięstwie w II Konkursie Kuchni Greckiej Barbara Runo weźmie również udział w Kulinarnym Pucharze Polski, który odbędzie się 19 września 2007 podczas targów Polagra Food. Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni uhonorowali ją także pamiątkową złotą statuetką. -Był to pierwszy konkurs kulinarnym, w którym wzięłam udział, tym bardziej więc bardzo cieszę się z wygranej - powiedziała tuż po ogłoszeniu wyników laureatka.

Drugie miejsce z sumą 347 punktów zajął Paweł Wencel z Hotelu Villa Verde w Zawierciu, a trzecie Konrad Birek z warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. Laureaci otrzymali upominki od sponsorów, wybiorą się również (jak twierdzili podczas rozdania nagród - pewnie z żonami :-)) w rejs promem Unity Line.

Swoją nagrodę przyznało także jury degustacyjne. Najbardziej smakowite danie przygotował Witold Konkolewski z Unity Line.

Zwycięskie danie - filety z dorady w karmelu z dodatkiem octu balsamicznego, cytryny oraz rozmarynu podane z papryczkami faszerowanymi serem feta

Oprócz laureatów w II Festiwalu Kuchni Greckiej wzięli także udział:

  • Łukasz Konik z Hotelu Farmona – Kraków
  • Michał Suchanowski z Hotelu Diament – Zabrze
  • Krzysztof Czapnik z Hotelu Bristol – Warszawa
  • Artur Lenczewski z Restauracji Panteon – Białystok
  • Marcin Ruszkowski z Sodexho – Kielce
  • Łukasz Deput z Restauracji Belvedere – Warszawa
  • Robert Wiśnicki z restauracji Weranda Grill – Olsztyn
  • Krzysztof Chełchowski z Restauracji The Cinnamon – Warszawa

Zobacz szczegółowe wyniki II Festiwalu Kuchni Greckiej.

Uczestnicy, jurorzy i organizatorzy II Festiwalu Kuchni Greckiej

Konkurs oceniało jury techniczne z Klubu Szefów Kuchni - grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przyrządzanych potraw. W jego skład weszli: Jerzy Pasikowski - szef kuchni Sodexho, przewodniczący jury, Jarosław Walczyk – szef kuchni Zamku Książ, Theofilos Vafidis – doradca ds. kuchni greckiej, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders. W skład jury degustacyjnego weszli: Giancarlo Russo - szef kuchni Giancarlo Ristorante Italiano, Mariusz Markiewicz - dyrektor marketingu Kuchnie Świata SaneChem, Walentyna Jałocha - znana z programu „Europa da się lubić”, Ewa Gawryluk - aktorka. Festiwal poprowadził Karol Okrasa.

Podczas Festiwalu prezentowano greckie produkty, niezbędny do przygotowania oryginalnych potraw; odbyła się również wystawa fotografii Kostasa Kawardzis zatytułowana Moja Grecja.

Po ogłoszeniu wyników i rozdaniu nagród uczestnicy kulinarnych zmagań, przedstawiciele firm sponsorskich, jak i wszyscy zaproszeni goście mieli okazję wziąć udział w zabawie w stylu greckim. Zagrał i zaśpiewał zespół Orfeusz, a zorba i tradycyjne tłuczenie talerzy przywiodło na parkiet wszystkich spragnionych dobrej zabawy.

Organizatorzy: Theofilos Vafidis, Klub Szefów Kuchni, Hotel Warszawa.
Sponsor strategiczny: Mercedes Benz.
Sponsorzy: Hyperica Natura, Sokołów, BP Itaka, Oerlemans, SaneChem Kuchnie Świata, Pro-Glass, Inter Europol, Nestle Foodservices, Gastro Magic Catering, Dagoma, Goliard, Koree, Bonduelle, Unity Line, Sevath, Hotel Warszawa, Wyborowa, INO, Kri-Kri, Lessel, Onasis, Kolios, Pitenis, Xenios, Kanaki, Wyspa Lesbos.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Male pytanie do wszystkich "
(23.05.2007 - 19:01)  (k,s)
"W odpowiedzi na..."
(30.05.2007 - 21:15)  (Sysio)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000