Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pokaz kuchni molekularnej

W dniach 13-14 kwietnia 2007 roku w Hotelu Farmona Business & Spa odbył się pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Heiko Antoniewicza.

Pokaz podzielony był na dwie części: szkolenie teoretyczne i praktyczne. Pierwsza część prezentacji kuchni molekularnej w wykonaniu Heiko Antoniewicza obejmowała zagadnienia: Historia oraz techniki kuchni molekularnej

    Prezentowane techniki:
  • Sferyczne ravioli
  • Różne rodzaje kawioru
  • Technika wędzenia
  • Gotowanie w vacum (sous vide)
  • Gotowanie w azocie
  • Rożne rodzaje pianki

W czasie trwania pokazu można było zakupić książkę autorstwa Heiko Antoniewicza Fingerfood oraz zadawać prowadzącemu pytania.

Kuchnia molekularna prezentuje nowe techniki i możliwości takie jak gotowanie przy użyciu azotu, kompozycje z cukru algowego lub smażenie na wodzie, które wśród kucharzy zyskują coraz więcej zwolenników.

Heiko Antoniewicz zaprezentował między innymi walory lecytyny sojowej, która tworzy sosy i pianki z długimi okresami przydatności do spożycia, czy alginaty, które w połączeniu z laktamem z wapna – pozwalają na stworzenie niesamowitej potrawy.

Kuchnia molekularna otwiera się na nowe smaki, aromaty - kucharze coraz chętniej korzystają ze zdobyczy techniki. Świadczy o tym chociażby fakt ich licznego uczestnictwa w szkoleniu.

Organizator pokazu Jean Bos podkreśla, że warto brać udział w takich szkoleniach: dla wielu kucharzy, jest to szansa na zgłębienie wiedzy o kuchni molekularnej, podpatrzenie prawdziwego eksperta w tej dziedzinie przy pracy.

Podobną opinię wyraził obecny na szkoleniu Adam Michalski: -Śledzę na bieżąco informacje dotyczące kuchni molekularnej. Bardzo podobał mi się pokaz, Heiko naprawdę ciekawie go poprowadził. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Ja ze szczególną uwagą przyglądałem się tej części, która poświęcona była gotowaniu w ciekłym azocie oraz podwędzaniu dań.

Maria Waliczek, Prezes Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona, przygotowała dla każdego uczestnika oraz gości upominki od firmy.

Głównym sponsorem pokazu-szkolenia kuchni molekularnej była firma Hügli Food Polska. Gastrona.pl objęła patronat medialny nad imprezą.








Zobaczcie Państwo :

Akademia Kuchni Molekularnej Jeana Bos - otwarcie

Akademia Kuchni Molekularnej Jeana Bos - kursy

Pokaz kuchni molekularnej

Techniczne zastosowanie kuchni molekularnej

Adam Michalski o kuchni molekularnej

Wojciech Modest Amaro na temat kuchni molekularnej

Jean Bos: Rewolucja w rondel

Jean Bos: Magia Kuchni Molekularnej

Spróbowałem 35 rodzajów alginatu

Opinie: Jeana Bos, Piotra Mielcarza i Grzegorz Odolaka

Zdaniem: Lesława Stasielaka, Arlety Żynel i Arkadiusza Thiela

Jean Bos - wywiad

Heiko Antoniewicz - wywiad

Kuchnia molekularna kontra beszamel

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gratulacje!!!!!!!!!"
(19.04.2007 - 10:17)  (koniu)
"COS WSPANIALEGO!!! GRATULACJE!!!"
(20.04.2007 - 16:59)  (Pawel Owczarek)
"Niemożliwe!"
(30.04.2007 - 22:28)  (Jakub wojecki)
"do Pana Jakuba Wojeckiego"
(01.05.2007 - 15:10)  (Jean Bos)
"Małe przejęzyczenie :)"
(03.05.2007 - 08:50)  (Jean Bos)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000