W dniach 13-14 kwietnia 2007 roku w Hotelu Farmona Business & Spa odbył się pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Heiko Antoniewicza.
Pokaz podzielony był na dwie części: szkolenie teoretyczne i praktyczne. Pierwsza część prezentacji kuchni molekularnej w wykonaniu Heiko Antoniewicza obejmowała zagadnienia: Historia oraz techniki kuchni molekularnej
Prezentowane techniki:
- Sferyczne ravioli
- Różne rodzaje kawioru
- Technika wędzenia
- Gotowanie w vacum (sous vide)
- Gotowanie w azocie
- Rożne rodzaje pianki
W czasie trwania pokazu można było zakupić książkę autorstwa Heiko Antoniewicza Fingerfood oraz zadawać prowadzącemu pytania.
Kuchnia molekularna prezentuje nowe techniki i możliwości takie jak gotowanie przy użyciu azotu, kompozycje z cukru algowego lub smażenie na wodzie, które wśród kucharzy zyskują coraz więcej zwolenników.
Heiko Antoniewicz zaprezentował między innymi walory lecytyny sojowej, która tworzy sosy i pianki z długimi okresami przydatności do spożycia, czy alginaty, które w połączeniu z laktamem z wapna – pozwalają na stworzenie niesamowitej potrawy.
Kuchnia molekularna otwiera się na nowe smaki, aromaty - kucharze coraz chętniej korzystają ze zdobyczy techniki. Świadczy o tym chociażby fakt ich licznego uczestnictwa w szkoleniu.
Organizator pokazu Jean Bos podkreśla, że warto brać udział w takich szkoleniach: dla wielu kucharzy, jest to szansa na zgłębienie wiedzy o kuchni molekularnej, podpatrzenie prawdziwego eksperta w tej dziedzinie przy pracy.
Podobną opinię wyraził obecny na szkoleniu Adam Michalski: -Śledzę na bieżąco informacje dotyczące kuchni molekularnej. Bardzo podobał mi się pokaz, Heiko naprawdę ciekawie go poprowadził. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Ja ze szczególną uwagą przyglądałem się tej części, która poświęcona była gotowaniu w ciekłym azocie oraz podwędzaniu dań.
Maria Waliczek, Prezes Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona, przygotowała dla każdego uczestnika oraz gości upominki od firmy.
Głównym sponsorem pokazu-szkolenia kuchni molekularnej była firma Hügli Food Polska. Gastrona.pl objęła patronat medialny nad imprezą.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
|
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|