Rozpoczęła się druga edycja najbardziej atrakcyjnego konkursu kulinarnego – Olimpiady Smaku. Kucharze biorący w nim udział maja szansę wygrać: 2 samochody Toyota Aygo (nagroda główna), 2 talony o wartosci 15.000 zł każdy (II nagroda) i 2 talony o wartości 2.500 zł każdy (III nagroda).
Kucharze walczą nie tylko o nagrody dla siebie, ale również dla zakładu gastronomicznego, w którym pracują. Zwycięzcy Olimpiady Smaku zdobędą talon o wartości 12.000 zł dla zakładu, w którym są zatrudnieni, zdobywcy drugiego miejsca wygrają talon o wartości 8.000 zł dla swojej restauracji lub hotelu, zakład gastronomiczny, który zatrudnia laureatów III miejsca otrzyma talon o wartości 4.000 zł. Talony będą do wykorzystania na dowolne zakupy w halach Makro.
Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska z Hotelu Park Plaza we Wrocławiu - zwycięski duet półfinału Olimpiady Smaku w Sosnowcu w kategorii profesjonaliści
Sosnowiec, hala Makro, godzina 9:00 rano 14 kwietnia 2007: Dziewięć dwuosobowych drużyn profesjonalistów wie już w jakiej kolejności będą startować. Wcześniej, wysyłając swoje propozycje przekąski zimnej z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro na bazie łososia norweskiego oraz dania głównego z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro na bazie łososia lub polędwiczki cielęcej, pokonali przeszło 70 ekip konkurentów.
Tyle bowiem zgłoszeń dotarło do organizatora Olimpiady Smaku – firmy Nestlé FoodServices. Wielu z zakwalifikowanych do półfinału - i pewnie słusznie - już czuje się wygranymi, nie łatwo przecież pokonać taką konkurencję!
O 9:30 swoje propozycje dań zaczynają przygotowywać pierwsze drużyny. Pod ostrzałem spojrzeń przedstawicieli innych ekip, a także jurorów technicznych – Marcina Budynka (szefa kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie) i Jacka Świerka (doradcy kulinarnego Nestlé FoodServices), flashów fotoreporterów i gradu pytań klientów hali Makro pewnie niełatwo jest się skupić. Większości drużyn jednak udaje się zmieścić w regulaminowym czasie (1 godzina i 20 minut) i przygotować po sześć porcji przekąski i dania głównego.
Jurorzy degustacyjni: Robert Sowa (szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie), Wojciech Modest Amaro (szef kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich w Warszawie), Grzegorz Kazubski (manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie) oraz Robert Ciechomski (szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie) oceniają przede wszystkim oryginalność, wygląd i smak przygotowywanych potraw. Nad całością przebiegu zmagań konkursowych czuwa Jerzy Pasikowski - sekretarz Olimpiady Smaku 2007.
Ich decyzją do dalszej walki w finale o dwa samochody Toyota Aygo staną:
Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel Park Plaza – Wrocław
Krzysztof Gnieciak i Michał Rutkowski - Restauracja Wieża Ciśnień – Wrocław
Krzysztof Mardyła i Tomasz Moksa - Restauracja Wierzynek – Kraków
Dawid Łagowski i Karolina Mazur - Restauracja Chrobry – Szczecin
Adrian Feliks i Łukasz Staszowski - Restauracja La Cantina
Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - Athina Karol Łukomski – Wrocław
W półfinale w Sosnowcu wzięły także udział trzy inne drużyny, które jednak nie pojadą do Warszawy na konkurs finałowy:Marcin Przytuła i Paweł Ussorowski - Restauracja Alkar – Sopot
Artur Sienkiewicz i Marcin Niklewicz - KGH Baranowski - Piątnica Poduchowna
Mariusz Kojder i Michał Adamczyk - Centrum Kongresów i Rekreacji Orle Gniazdo – Szczyrk
Rozdając dyplomy, nagrody i pamiątkowe tablice MAGGI jurorzy podsuwali uczestnikom konkursu gotowe pomysły na zwiększenie szans na wygraną w finale. Jednak tak naprawdę nie ma możliwości przygotowania się do konkursu finałowego, gdyż rozegra się on w formule black box. Przed startem dostaniecie pudełka, w których znajdą się nieznane wam wcześniej produkty - uczula Grzegorz Kazubski. Ta formuła pozwoli sprawdzić kto jest naprawdę kreatywnym i dobrym kucharzem - dodaje Robert Sowa. Wojciech Modest Amaro zwrócił uwagę na aranżację dań na talerzach: Konkurs finałowy oceniać będą jurorzy z zagranicy, pokażcie im, że w Polsce nadążamy za światowymi trendami.
Przed nami jeszcze jeden z zaplanowanych półfinałów. W najbliższy weekend kolejne 9 drużyn profesjonalistów i 9 drużyn juniorów zmierzy się w hali Makro Bielany przy ul. Pstrowskiego 8 w Warszawie.
Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestlé FoodServices, a oficjalnym partnerem konkursu Makro Cash and Carry.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
"Regulamin" (20.04.2007 - 17:06) ( Piotr Jagieło)
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.