Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2007 - półfinał profesjonalistów w Sosnowcu


Zobaczcie państwo:
Półfinał profesjonalistów, Warszawa 2007
Półfinał juniorów, Warszawa 2007
Film z półfinału juniorów, Warszawa 2007
Półfinał profesjonalistów, Sosnowiec 2007
Półfinał juniorów, Sosnowiec 2007
Zwycięzcy Olimpiady Smaku 2006

Rozpoczęła się druga edycja najbardziej atrakcyjnego konkursu kulinarnego – Olimpiady Smaku. Kucharze biorący w nim udział maja szansę wygrać: 2 samochody Toyota Aygo (nagroda główna), 2 talony o wartosci 15.000 zł każdy (II nagroda) i 2 talony o wartości 2.500 zł każdy (III nagroda).

Kucharze walczą nie tylko o nagrody dla siebie, ale również dla zakładu gastronomicznego, w którym pracują. Zwycięzcy Olimpiady Smaku zdobędą talon o wartości 12.000 zł dla zakładu, w którym są zatrudnieni, zdobywcy drugiego miejsca wygrają talon o wartości 8.000 zł dla swojej restauracji lub hotelu, zakład gastronomiczny, który zatrudnia laureatów III miejsca otrzyma talon o wartości 4.000 zł. Talony będą do wykorzystania na dowolne zakupy w halach Makro.

Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska z Hotelu Park Plaza we Wrocławiu - zwycięski duet półfinału Olimpiady Smaku w Sosnowcu w kategorii profesjonaliści

Sosnowiec, hala Makro, godzina 9:00 rano 14 kwietnia 2007: Dziewięć dwuosobowych drużyn profesjonalistów wie już w jakiej kolejności będą startować. Wcześniej, wysyłając swoje propozycje przekąski zimnej z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro na bazie łososia norweskiego oraz dania głównego z wykorzystaniem produktów Nestlé FoodServices dostępnych w halach Makro na bazie łososia lub polędwiczki cielęcej, pokonali przeszło 70 ekip konkurentów.

Tyle bowiem zgłoszeń dotarło do organizatora Olimpiady Smaku – firmy Nestlé FoodServices. Wielu z zakwalifikowanych do półfinału - i pewnie słusznie - już czuje się wygranymi, nie łatwo przecież pokonać taką konkurencję!

O 9:30 swoje propozycje dań zaczynają przygotowywać pierwsze drużyny. Pod ostrzałem spojrzeń przedstawicieli innych ekip, a także jurorów technicznych – Marcina Budynka (szefa kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie) i Jacka Świerka (doradcy kulinarnego Nestlé FoodServices), flashów fotoreporterów i gradu pytań klientów hali Makro pewnie niełatwo jest się skupić. Większości drużyn jednak udaje się zmieścić w regulaminowym czasie (1 godzina i 20 minut) i przygotować po sześć porcji przekąski i dania głównego.

Jurorzy degustacyjni: Robert Sowa (szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie), Wojciech Modest Amaro (szef kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich w Warszawie), Grzegorz Kazubski (manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie) oraz Robert Ciechomski (szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie) oceniają przede wszystkim oryginalność, wygląd i smak przygotowywanych potraw. Nad całością przebiegu zmagań konkursowych czuwa Jerzy Pasikowski - sekretarz Olimpiady Smaku 2007.

Ich decyzją do dalszej walki w finale o dwa samochody Toyota Aygo staną:

  • Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel Park Plaza – Wrocław
  • Krzysztof Gnieciak i Michał Rutkowski - Restauracja Wieża Ciśnień – Wrocław
  • Krzysztof Mardyła i Tomasz Moksa - Restauracja Wierzynek – Kraków
  • Dawid Łagowski i Karolina Mazur - Restauracja Chrobry – Szczecin
  • Adrian Feliks i Łukasz Staszowski - Restauracja La Cantina
  • Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - Athina Karol Łukomski – Wrocław

W półfinale w Sosnowcu wzięły także udział trzy inne drużyny, które jednak nie pojadą do Warszawy na konkurs finałowy:Marcin Przytuła i Paweł Ussorowski - Restauracja Alkar – Sopot

  • Artur Sienkiewicz i Marcin Niklewicz - KGH Baranowski - Piątnica Poduchowna
  • Mariusz Kojder i Michał Adamczyk - Centrum Kongresów i Rekreacji Orle Gniazdo – Szczyrk
  • Rozdając dyplomy, nagrody i pamiątkowe tablice MAGGI jurorzy podsuwali uczestnikom konkursu gotowe pomysły na zwiększenie szans na wygraną w finale. Jednak tak naprawdę nie ma możliwości przygotowania się do konkursu finałowego, gdyż rozegra się on w formule black box. Przed startem dostaniecie pudełka, w których znajdą się nieznane wam wcześniej produkty - uczula Grzegorz Kazubski. Ta formuła pozwoli sprawdzić kto jest naprawdę kreatywnym i dobrym kucharzem - dodaje Robert Sowa. Wojciech Modest Amaro zwrócił uwagę na aranżację dań na talerzach: Konkurs finałowy oceniać będą jurorzy z zagranicy, pokażcie im, że w Polsce nadążamy za światowymi trendami.

    Przed nami jeszcze jeden z zaplanowanych półfinałów. W najbliższy weekend kolejne 9 drużyn profesjonalistów i 9 drużyn juniorów zmierzy się w hali Makro Bielany przy ul. Pstrowskiego 8 w Warszawie.

    Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestlé FoodServices, a oficjalnym partnerem konkursu Makro Cash and Carry.

    Joanna Załęska – Gastrona.pl

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "Regulamin"
    (20.04.2007 - 17:06)  ( Piotr Jagieło)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000