Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Żabie udka po prowansalsku


Składniki: (na 5 porcji)

  • 20 szt. żabich udek (4 szt. na porcję)
  • 100 ml rosołu z wołowiny
  • 10 ml białego wina
  • łyżeczka koniaku
  • ząbek czosnku
  • 2 szt. pomidora
  • 1 duża papryka
  • 40 g marchwi
  • 1 mała cebula
  • 30 g pora
  • 30 g selera
  • estragon, bazylia, rozmaryn, tymianek (do smaku)
  • 2 szt. liścia laurowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 50 g śmietany (30%)
  • sól, pieprz (do smaku)

  • Sposób przyrządzenia:

    Żabie udka umyć , doprawić solą, pieprzem. Obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju na złoty kolor, dodać koniak, chwilkę dusić. Przełożyć na talerz. Warzywa drobno pokroić i smażyć na maśle, aż zmiękną.

    Następnie dodać wino, wywar wołowy, zioła, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dusić do uzyskania gęstej konsystencji. Podawać z wcześniej przygotowanymi żabimi udkami.

    Danie serwowane było gościom restauracji "Teatralna" podczas pokazu kuchni francuskiej w dniach 17 – 18 marca 2007 roku w Radomiu.


    Przygotował: Constant-Michel Labarre



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000