
Składniki: (na 5 porcji)
- 20 szt. żabich udek (4 szt. na porcję)
- 100 ml rosołu z wołowiny
- 10 ml białego wina
- łyżeczka koniaku
- ząbek czosnku
- 2 szt. pomidora
- 1 duża papryka
- 40 g marchwi
- 1 mała cebula
|
30 g pora
30 g selera
estragon, bazylia, rozmaryn, tymianek (do smaku)
2 szt. liścia laurowego
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
50 g śmietany (30%)
sól, pieprz (do smaku)
|
Sposób przyrządzenia:
Żabie udka umyć , doprawić solą, pieprzem. Obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju na złoty kolor, dodać koniak, chwilkę dusić. Przełożyć na talerz. Warzywa drobno pokroić i smażyć na maśle, aż zmiękną.
Następnie dodać wino, wywar wołowy, zioła, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dusić do uzyskania gęstej konsystencji. Podawać z wcześniej przygotowanymi żabimi udkami.
Danie serwowane było gościom restauracji "Teatralna" podczas pokazu kuchni francuskiej w dniach 17 – 18 marca 2007 roku w Radomiu.
Przygotował: Constant-Michel Labarre
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|