Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wegetariańska Uczta z Oerlemans we Władysławowie


Zobaczcie państwo:
TGH Władysławowo 2007
Wegetariańska uczta Władysławowo 2007
Przepis na zwycięskie danie
Wywiad z Damianem Mazurowskim
Galeria ze zdjęciami potraw konkursowych

Pierwszego dnia podczas 54 edycji targów Tur-Gastro-Hotel odbył jeden z najbardziej prestiżowych konkursów - Kulinarna Gala „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”.

Konkursowe potrawy przygotowywane były w dwóch kategoriach - profesjonaliści oraz juniorzy. Każde z przyrządzanych dań nie zawierało produktów mięsnych i ryb.

Laureatami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans w kategorii profesjonaliści zostali:

  • I miejsce - Damian Mazurowski i Piotr Krysiak z Gdańska, za wykonanie przystawki Klarowne Consome pomidorowe z nutką kopru włoskiego okraszone cukinią i serem toffu oraz danie Conncase warzywne otoczone aromatyzowanym imbirem gruszką w duecie kuskusu i makaronu Penne
  • II miejsce - Łukasz Micznikowski z Restauracji Zeppelin i Marek Witkowski z Restauracji Park Rybny z Gdańska. Zdobywcy drugiego miejsca przygotowali przystawkę Capuccino z kremu z wędzonych pomidorów, podane z pierożkami z ciasta filo, faszerowanymi orzechami nerkowca i serem Le Mermelot oraz danie Kozi ser marynowany w Tandori Masali i Cuminie indyjskim, podane na Tabule z roladkami z ciasta filo faszerowanymi warzywami Oerlemans z sosem ze zredukowanego czerwonego wina
  • III miejsce - Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba w Łebie, którzy przyrządzili Krem z kalarepki podany w kalarepce oraz Torcik warzywny z suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i morskim akcentem

Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD & Partners, Jarosław Roszak - szef kuchni Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku oraz Paweł Twerjanowicz - szef kuchni Hotelu Spa Dom Zdrojowy w Jastarni.

Poza laureatami w kulinarnych zmaganiach udział wzięli także:

  • Rafał Kwidzinski i Piotr Kolny z Restauracji Lula w Sopocie:

  • Tatar z awokado i chili z sosem śliwkowym
    Wariacja z cukinii na soczewicy
  • Dawid Sarna i Brygida Musiał z Restauracji Bursztynia w Pucku:

  • Warzywna zupa z grzybami i zakręconym ciastem
    Tarta z selerem naciowym i sosami: mascarpone i pomidorowym
  • Łukasz Malotke z Hotelu Haffner w Sopocie:

  • Delikatny krem z kukurydzy i świeżych warzyw, z nutą mleka kokosowego i prażonymi pistacjami
    Risotto z dodatkiem kurek i cukinii, z aromatycznym masłem truflowym, podsmażanymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi
  • Wojciech Harapkiewicz i Paweł Jakubiec z Hotelu Królewski w Gdańsku:

  • Sałatka Vitalis
    Regionalny makaron włoski podany ze szparagami, kozim serem i cukinią
  • Piotr Garbuski z Gdańska:

  • Delikatny kolorowy mus warzywny
    Wiosenne naleśniki z farszem warzywnym z sosem malinowym aromatyzowany ziołami
  • Maciej Wróbel i Rafał Kopicki z Hotelu Królewski w Gdańsku:

  • Faszerowana pieczarka opiekana w cieście francuskim, wzbogacona masełkiem migdałowo-sezamowym
    Ziołowe ruloniki warzywne z pastą pomidorową w towarzystwie kwiecistej brukselki

Ekipa kucharzy, która stanęła na najwyższym podium w dowód uznania za kolejne zwycięstwo z rzędu, w następnej edycji konkursu we Władysławowie będzie mogła oceniać dania w roli jurorów. Zaś dwie pierwsze zwycięskie drużyny zakwalifikowały się do Wielkiego Finału Gali Kulinarnej, który odbędzie się podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Ustroniu Zdroju w dniach 23-25 maja 2007 roku.

W kategorii juniorzy zwycięzcami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans zostali Wojciech Goduński i Przemysław Dziedzic z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, którzy przygotowali przystawki Sałatka Statek Rozkoszy oraz Pomidorowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało Janinie Borkowskiej i Rafałowi Czaja. Nagrodzonymi potrawami były Boczniak z dodatkami oraz przystawka Pomidor Szefa.

Przyrządzane dania oraz umiejętności praktyczne młodych kucharzy oceniali Marek Widomski oraz Piotr Turakiewicz - szef kuchni Hotelu Cieszyn w Cieszynie.

Kulinarne zmagania kucharzy Wegetariańska Uczta z Oerlemans organizowane są pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners.

Zapraszamy do obejrzenia galerii ze zdjęciami potraw konkursowych.

Następny konkurs z cyklu Wegetariańska uczta z Oerlemans już 18 kwietnia 2007 roku, podczas 55 edycji targów Tur-Gastro-Hotel w Mikołajkach.

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12
fax: (052) 318 94 49
e-mail: ofp@oerlemans-foods.pl
http://www.oerlemans-foods.com/

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000