Pierwszego dnia podczas 54 edycji targów Tur-Gastro-Hotel odbył jeden z najbardziej prestiżowych konkursów - Kulinarna Gala „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”.
Konkursowe potrawy przygotowywane były w dwóch kategoriach - profesjonaliści oraz juniorzy. Każde z przyrządzanych dań nie zawierało produktów mięsnych i ryb.
Laureatami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans w kategorii profesjonaliści zostali:
II miejsce - Łukasz Micznikowski z Restauracji Zeppelin i Marek Witkowski z Restauracji Park Rybny z Gdańska. Zdobywcy drugiego miejsca przygotowali przystawkę Capuccino z kremu z wędzonych pomidorów, podane z pierożkami z ciasta filo, faszerowanymi orzechami nerkowca i serem Le Mermelot oraz danie Kozi ser marynowany w Tandori Masali i Cuminie indyjskim, podane na Tabule z roladkami z ciasta filo faszerowanymi warzywami Oerlemans z sosem ze zredukowanego czerwonego wina
III miejsce - Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba w Łebie, którzy przyrządzili Krem z kalarepki podany w kalarepce oraz Torcik warzywny z suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i morskim akcentem
Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD & Partners, Jarosław Roszak - szef kuchni Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku oraz Paweł Twerjanowicz - szef kuchni Hotelu Spa Dom Zdrojowy w Jastarni.
Poza laureatami w kulinarnych zmaganiach udział wzięli także:
Rafał Kwidzinski i Piotr Kolny z Restauracji Lula w Sopocie:
Tatar z awokado i chili z sosem śliwkowym Wariacja z cukinii na soczewicy
Dawid Sarna i Brygida Musiał z Restauracji Bursztynia w Pucku:
Warzywna zupa z grzybami i zakręconym ciastem Tarta z selerem naciowym i sosami: mascarpone i pomidorowym
Łukasz Malotke z Hotelu Haffner w Sopocie:
Delikatny krem z kukurydzy i świeżych warzyw, z nutą mleka kokosowego
i prażonymi pistacjami Risotto z dodatkiem kurek i cukinii, z aromatycznym masłem truflowym,
podsmażanymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Wojciech Harapkiewicz i Paweł Jakubiec z Hotelu Królewski w Gdańsku:
Sałatka Vitalis Regionalny makaron włoski podany ze szparagami, kozim serem i cukinią
Piotr Garbuski z Gdańska:
Delikatny kolorowy mus warzywny Wiosenne naleśniki z farszem warzywnym z sosem malinowym aromatyzowany
ziołami
Maciej Wróbel i Rafał Kopicki z Hotelu Królewski w Gdańsku:
Faszerowana pieczarka opiekana w cieście francuskim, wzbogacona masełkiem migdałowo-sezamowym Ziołowe ruloniki warzywne z pastą pomidorową w towarzystwie kwiecistej brukselki
Ekipa kucharzy, która stanęła na najwyższym podium w dowód uznania za kolejne zwycięstwo z rzędu, w następnej edycji konkursu we Władysławowie będzie mogła oceniać dania w roli jurorów. Zaś dwie pierwsze zwycięskie drużyny zakwalifikowały się do Wielkiego Finału Gali Kulinarnej, który odbędzie się podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Ustroniu Zdroju w dniach 23-25 maja 2007 roku.
W kategorii juniorzy zwycięzcami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans zostali Wojciech Goduński i Przemysław Dziedzic z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, którzy przygotowali przystawki Sałatka Statek Rozkoszy oraz Pomidorowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało Janinie Borkowskiej i Rafałowi Czaja. Nagrodzonymi potrawami były Boczniak z dodatkami oraz przystawka Pomidor Szefa.
Przyrządzane dania oraz umiejętności praktyczne młodych kucharzy oceniali Marek Widomski oraz Piotr Turakiewicz - szef kuchni Hotelu Cieszyn w Cieszynie.
Kulinarne zmagania kucharzy Wegetariańska Uczta z Oerlemans organizowane są pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.