VIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych odbył się 3 marca 2007 roku w Krakowie. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1.
Tegoroczne hasło Półwiecze tradycji kulinarnych nawiązuje do roku jubileuszowego 50-lecia szkoły. W zmaganiach udział wzięli kucharze, kelnerzy i barmani. W sumie 26 szkół, w tym cztery zespoły ze Słowacji. Gościnnie, w konkursie uczestniczyli także uczniowie z Francji.
Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
W konkursie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych
Celem nadrzędnym konkursów, co potwierdza dyrekcja szkoły, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów, upowszechnianie surowców naturalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.
Kamil Nadolski - zwycięzca konkursu kucharzy i Bogumiła Podgórska - nauczyciel przedmiotów zawodowych
W konkursie kucharzy udział wzięło 34 młodych adeptów kulinarnej sztuki. Pierwsze miejsce w tej konkurencji zdobył Kamil Nadolski - uczeń krakowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1. Jurorów zachwycił potrawą Comber z sarny pod jałowcem.
Drugie miejsce za Golonko wieprzowe nadziewane białym mięsem, podane na sosie z cukinii z dodatkiem pączków kaszanych zdobył Michał Hajdus z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Trzecie - Artur Maziarz, uczeń ze Stalowej Woli, który przygotował danie: Szczupak w nori z wykwintną sałatką z aromatem pomarańczy.
Najlepszymi kelnerami zostali natomiast Dominik Grelecki i Krzysztof Baran - uczniowie z Krakowa. Drugie miejsce zdobyli Marcin Pluta i Robert Caba - również z Krakowa. Na trzecim znaleźli się uczniowie z Gorlic: Marcin Burkot i Marek Turski.
Barmani startowali w dwóch konkurencjach: Long Drink i Short Drink. W konkursie Long Drink pierwsze miejsce zdobył Piotr Nowak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Drugie, uczeń tej samej szkoły - Tomasz Gwizdek. Reprezentant Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju - Krzysztof Guzik - zajął trzecie miejsce.
W konkursie Short Drink zwyciężył Radosław Szarek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. Drugi był Lukāš Jendrišek - Združená Stredna Škola Služieb a Obchodu Dolny Kubin. Ima Weberowa z Sou Obchodnē, Prešov zajęła natomiast trzecie miejsce.
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione |