Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych


VIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych odbył się 3 marca 2007 roku w Krakowie. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1.

Tegoroczne hasło Półwiecze tradycji kulinarnych nawiązuje do roku jubileuszowego 50-lecia szkoły. W zmaganiach udział wzięli kucharze, kelnerzy i barmani. W sumie 26 szkół, w tym cztery zespoły ze Słowacji. Gościnnie, w konkursie uczestniczyli także uczniowie z Francji.

Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

W konkursie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych

Celem nadrzędnym konkursów, co potwierdza dyrekcja szkoły, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów, upowszechnianie surowców naturalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.

Kamil Nadolski - zwycięzca konkursu kucharzy i Bogumiła Podgórska - nauczyciel przedmiotów zawodowych

W konkursie kucharzy udział wzięło 34 młodych adeptów kulinarnej sztuki. Pierwsze miejsce w tej konkurencji zdobył Kamil Nadolski - uczeń krakowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1. Jurorów zachwycił potrawą Comber z sarny pod jałowcem.

Drugie miejsce za Golonko wieprzowe nadziewane białym mięsem, podane na sosie z cukinii z dodatkiem pączków kaszanych zdobył Michał Hajdus z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Trzecie - Artur Maziarz, uczeń ze Stalowej Woli, który przygotował danie: Szczupak w nori z wykwintną sałatką z aromatem pomarańczy.

Najlepszymi kelnerami zostali natomiast Dominik Grelecki i Krzysztof Baran - uczniowie z Krakowa. Drugie miejsce zdobyli Marcin Pluta i Robert Caba - również z Krakowa. Na trzecim znaleźli się uczniowie z Gorlic: Marcin Burkot i Marek Turski.

Barmani startowali w dwóch konkurencjach: Long Drink i Short Drink. W konkursie Long Drink pierwsze miejsce zdobył Piotr Nowak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Drugie, uczeń tej samej szkoły - Tomasz Gwizdek. Reprezentant Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju - Krzysztof Guzik - zajął trzecie miejsce.

W konkursie Short Drink zwyciężył Radosław Szarek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. Drugi był Lukāš Jendrišek - Združená Stredna Škola Služieb a Obchodu Dolny Kubin. Ima Weberowa z Sou Obchodnē, Prešov zajęła natomiast trzecie miejsce.

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000