Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
12.06.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Bocuse d'Or z Wielkopolską Izbą Gastronomii

Zobaczcie państwo Bocuse d'Or:
Relacja Jerzego Pasikowskiego
Barbara Surma i Michel Labarre napisali
Instytut Paula Bocuse’a w Lyon

W dniach od 22 do 25 stycznia 2007 roku, mieliśmy przyjemność przyglądać się rywalizacji najlepszych na świecie ekip kucharskich, podczas konkursu kulinarnego „Bocuse d’Or”. Dzięki staraniom Wielkopolskiej Izby Gastronomii, zorganizowany został wyjazd do Lyonu, który pozwolił jego uczestnikom na przeżywanie tego najwspanialszego w świecie kulinarnego wydarzenia.

W wyjeździe wzięli udział Szefowie Kuchni: Jerzy Pasikowski (Sodexho), Andrzej Najdek (Hotel HP Park), Dominik Brodziak (Hotel HP Park), Zbigniew Koźlik (Hotel HP Park Plaza), Przemysław Kaczmarek (Unilever), młody laureat „Wielkopolskich Igraszek Kulinarnych” wyłoniony w drodze losowania- Pan Maciej Woźniak, Irena Rogowska (Wielkopolska Izba Gastronomii) oraz Paweł Szatkowski (Hotel HP Park Plaza).

Organizacją wyjazdu zajęła się Barbara Surma i Michel Labarre.

Zorganizowane w Lyonie targi, przerosły nasze oczekiwania. Ogromne powierzchnie wystawowe, pomysłowe aranżacje stoisk i obecność wszystkich liczących się w Europie wystawców zaspokoiłyby apetyt każdego restauratora.

Głównym celem naszego wyjazdu był prestiżowy konkurs „Bocuse d’Or”. Gdy dotarliśmy do kuchni konkursowych, naszym oczom ukazały się setki fanów z najodleglejszych zakątków świata. Tłumy żywiołowo dopingujące swoje drużyny narodowe, nie dały nam najmniejszych szans zbliżenia się do serca konkursu i skazały na podglądanie zmagań na ogromnych telebimach umieszczonych w halach targowych. Jakość transmisji i sposób jej prowadzenia zasługują na najwyższe wyrazy uznania. Elegancka i nie pozbawiona wysmakowanego humoru relacja na żywo, odkryła świat kuchni biegunowo odległy od znanego nam z „polskiego podwórka”. Mamy oczywiście nadzieje, że koledzy kucharze nie poczują się tym stwierdzeniem urażeni. Chcemy jedynie oddać nasze uczucia i zmobilizować nasze środowisko do ciągłej pracy i odkrywania nowych rozwiązań w gastronomii. Liczymy również, że takie spostrzeżenie przyczyni się do wzrostu zainteresowania tak ważnymi wydarzeniami jak „Bocuse d’Or”.

Jako uczestnicy wyjazdu, pragniemy podziękować Michelowi Labarre za wsparcie i opiekę podczas wyjazdu. Wyłącznie dzięki jego staraniom udało się zdobyć akredytacje dziennikarską, która dała wstęp na zaplecze konkursu. Wszystkie zdjęcia dołączone do wspaniałej relacji Jerzego Pasikowskiego (publikowanej już na stronach portalu Gastrona.pl), jak i sama relacja „z frontu” powstała dzięki magicznej mocy „przepustki” Michela.

Nie możemy również przemilczeć zasług kolegi Labarre’a w organizacji niezapomnianej uczty w brasserie firmowanej przez Paula Bocuse’a. Dania jakich próbowaliśmy, przywodziły na myśl domową kuchnię. Lokalne specjały podane bez zbędnej finezji, skromne kompozycje... w zasadzie domowa zwyczajność. Smak? Absolutna doskonałość!

Drugi wieczór spędziliśmy w typowej francuskiej knajpce, do której oprócz miłośników smakowitego jedzenia, chętnie zaprosilibyśmy grupę pracowników Sanepidu. We wspomnianej restauracji kelnerzy wychodzili na zewnątrz, znikając w ciemnej bramie przyległego podwórka, by po chwili wrócić z zamówionymi potrawami. Pyszne naleśniki przygotowywano natomiast na wystawionym przed knajpkę wózku, a ubrany w kufajkę Chef uśmiechał się do gości przez szyby restauracji. Zwracamy się zatem do kolegów z Sanepidu z prośbą o stosowanie praktycznych i życiowych miar w stosowaniu europejskich przepisów.

Wszystkich tych, którzy planują wycieczkę do Francji przestrzegamy przed taksówkarzami. Mimo absurdalnie wysokich cen, jakość usług woła o pomstę do nieba. Żadna z zamówionych przez nas taksówek nie przyjechała na czas. Radzimy nanieść niezbędne korekty na plan podróży, uwzględniający ten właśnie środek transportu.

Zapraszamy do obejrzenia kolejnej galerii zdjęć naszego autorstwa.

Barbara Surma, Michel Labarre

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000