24 lutego 2007 roku hotel Mercure Mrongovia Resort & SPA stał się kulinarną areną dla dwunastu dwuosobowych ekip.
Imprezę pod nazwą "Southern Comfort" poprowadzili aktorka Aldona Orman oraz Krzysztof Dubrow - dyrektor hotelu Mercure Mrongovia. W godzinach przedpołudniowych uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy, których smak i estetykę wykonania oceniały dwa składy jurorów - degustacyjny oraz techniczny. Wieczorem laureaci konkursu odebrali statuetki oraz nagrody rzeczowe. W trakcie konkursu została przeprowadzona charytatywna zbiórka pieniędzy na rzecz UNICEF-u.

Zwycięzcami konkursu zostali:
- I miejsce - Hotel Haffner - Sopot - Damian Mamrot i Piotr Mateusiak
- II miejsce - Hotel Jan III Sobieski - Warszawa - Konrad Birek i Krzysztof Jaworski
- III miejsce - Hotel Mercure Mrongovia - Mrągowo - Bogumiła Nowiczonek i Łukasz Jabłoński
Wśród uczestników konkursu znaleźli się także:
- Hotel Novotel Marina - Gdańsk - Jowita Stachurska i Robert Mielewczyk
- Hotel Novotel - Olsztyn - Danuta Lisiecka i Aneta Jabłońska
- Hotel Warszawa - Augustów - Marcin Stelmaszyk i Krzysztof Bonk
- Art. Hotel - Wrocław - Paweł Ryckiewicz i Rafał Ratajczyk
- Stołówka Szpitala Kardiochirurgii - Warszawa - Jarosław Nowak i Dominik Wretowski
- Hotele Sofitel Grand Sopot i Posejdon - Gdańsk - Andrzej Lubański i Przemysław Woźny
- Hotel Orange - Przeźmierowo - Przemysław Czekała i Bartosz Maciejewski
- Restauracja Słoneczna - Zabrze - Michał Suchanowski i Łukasz Smela
- Restauracja Pod Aniołami - Elbląg - Piotr Misztal i Antonio Garrido Romero
- Restauracja Cynamon - Warszawa - Michał Kociuba Krzysztof Chełchowski

Jury techniczne, które tworzyli Marcin Budynek, Mariusz Nowicki, Teo Vafidis oraz Łukasz Szczepaniak oceniało przede wszystkim smak i technikę wykonania prezentowanej potrawy. Zwracaliśmy również uwagę czy przygotowywane potrawy są zgodne z najnowszymi trendami kulinarnymi - mówił Mariusz Nowicki.
Nad pomysłowością zaprezentowanego dania i jego smakiem czuwało także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Danuta Kowalska, Joanna Jabłczyńska, Alan Buzyk, Marek Kościkiewicz oraz Borys Szyc.

Wieczorną uroczystość wręczenia nagród zwycięzcom oraz dyplomów wszystkim uczestnikom I Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Southern Comfort” uświetnił występ Cristiny Bien oraz pokaz mody. Ponadto Krzysztof Dubrow wręczył Danucie Kowalskiej, która jest członkiem Zarządu i Dyrektorem ds. Współpracy Korporacyjnej Polskiego Komitetu Narodowego UNICEF czek o wartości 4000 złotych przeznaczony na dofinansowanie Programów Edukacyjnych tejże organizacji.
Justyna Warchoł, Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|