8 lutego 2007 roku w restauracji Victoria Hotelu Łysogóry odbył się Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej.

Festiwal poprowadzili wspólnie Andrzej Bryk - wiceprezes OSSKiC, executive chef Hotelu Marriott oraz piosenkarz Norbi. Zaproszeni goście z chęcią degustowali dania przygotowane przez kucharzy. Opieszałych zachęcał wspaniały aromat dań roznoszący się po całej sali.
W trakcie imprezy szefowie kuchni zaprezentowali wykonanie dań z zakresu kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej, staroszlacheckiej oraz góralskiej.

Kuchnię śródziemnomorską prezentował Zbigniew Stankiewicz. Razem z prowadzącymi przybliżał ciekawe sposoby komponowania dań z wykorzystaniem owoców morza. Jak się okazało wykonanie smacznej potrawy nie wymaga zbyt wiele czasu, chociaż niemałych umiejętności kulinarnych.
Dania z zakresu kuchni orientalnej fusion przyrządzali Jacek Szczepański oraz Stanisław Pacholski. Po małych trudnościach technicznych, aczkolwiek zrekompensowanych dobrym humorem kucharzy, udało im się przyrządzić potrawy, które zachwyciły publiczność.

Kuchnię staroszlachecką prezentowali Waldemar Hołówka i Marek Łukasiewicz. Przygotowane potrawy stanowiły kunsztowne połączenie śródziemnomorskich specjałów z tradycyjnymi polskimi smakołykami. Natomiast kuchnię góralską Sylwester Lis. Zebrana publiczność mogła obserwować wykonanie potraw nie znajdujących się w kartach menu restauracji, które reprezentowali szefowie kuchni.
Wieczorem odbył się uroczysty bankiet połączony z prezentacją potraw oferujących bogactwo smaku morskich i oceanicznych głębin wzbogacony programem artystycznym. Wśród kunsztownie przygotowanych potraw znalazły się także mięsa oraz tradycyjnie pieczonego chleba.
Jedną z atrakcji był występ Norbiego, który rozbawił zebraną publiczność, a niektórych porwał do tańca. Pokaz mody w wykonaniu „najpiękniejszych” regionu świętokrzyskiego uprzyjemniał zebranym czas w trakcie degustowania potraw i smakowania win.
Podczas bankietu przedstawiciele organizatora festiwalu zbierali od uczestników wizytówki. Pod koniec wylosowane osoby odebrały nagrody w postaci produktów firm, które prezentowały swoją ofertę. Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej należy do cyklu imprez, którego pomysłodawcą jest Tadeusz Dobrowolski z Wilbo. W trakcie kolejnych zostana zaprezentowane regiony: pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski, mazowiecki, dolnośląśki oraz warmińsko-mazurski.
Sponsorzy festiwalu: Wilbo, Hotel Łysogóry, Gudvor.
Firmy, które podczas festiwalu prezentowały swoje wyroby: Aviko, ChemaN, Domain Menada, Elkopol, Gastro Magic Service, Gronex, Grupa Sobieski, Inter Europol, Segafredo, Stalgast, Tao Tao, Woda Perier, Żywiec.
Justyna Warchoł - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|