Po pięciu dniach rywalizacji w dwóch kategoriach – kuchni gorącej i zimnych bufetach w Luksemburgu zakończył się The Culinary World Cup 2006. Puchar w najbaczniej obserwowanej grupie drużyn – teamach narodowych - zgarnęli Norwegowie.
Oficjalnie wyniki ogłoszono w czwartek 23 listopada. Ceremony Hall, która pierwszego wieczora ExpoGast 2006 witała przybyłych do Luksemburga kucharzy, tym razem stała się miejscem ostatecznego rozstrzygnięcia zawodów.
Spośród drużyn narodowych puchar otrzymała reprezentacja Norwegii. Na dziesięć startujących w konkursie ekip młodzieżowych najlepsi okazali się juniorzy ze Szwajcarii. Wśród zespołów wojskowych zwyciężyła drużyna kucharzy ze Szwajcarii.
Reprezentacja Juniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni wraca z The Culinary World Cup 2006 z dwoma brązowymi medalami. Drużyna Wojska Polskiego zdobyła w Luksemburgu brąz w kuchni gorącej.
Juniorzy OSSKiC: Łukasz Michoń, Monika Wiśnioch, Sebastian Krauzowicz i Przemek Tworkowski wspierani byli przez zawodników rezerwowych, trenerów, zarząd stowarzyszenia oraz liczną grupę sympatyków z Polski. Już pierwszego konkursowego dnia przygotowując popisowe dania kuchni gorącej zdobyli brązowy medal. Zimny bufet, w taki sam sposób oceniony przez jurorów The Culinary World Cup 2006 prezentowany był szerokiej publiczności 21 listopada.
Dzień wcześniej ocenie sędziów z całego świata poddany został stół polskiej drużyny wojskowej. Niestety tym razem nie udało się sięgnąć po wyróżnienie. W kuchni gorącej jednak Polish Military Team zdobył brązowy medal.
The Culinary World Cup to najwyższa sztuka kulinarna w wykonaniu reprezentacji narodowych, juniorów i wojskowych. Polską kuchnię prezentowały tylko dwie wcześniej wyłonione drużyny – młodzieżowa i militarna. Zabrakło niestety narodowego teamu seniorów.
Do Luksemburga pojechało w sumie ponad 100 Polaków: reprezentanci naszego kraju, zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz ogromna grupa rozentuzjazmowanych kibiców – przedstawicieli branży gastronomicznej. Wyjazd największej części sfinansowany został ze środków unijnych - programu Leonardo da Vinci.
Szczegółowe relacje z The Culinary World Cup 2006 ukażą się na stronach portalu Gastrona.pl już w najbliższych dniach. Zapraszamy.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|