Podczas targów Tur-Gastro-Hotel odbywa się konkurs kulinarny Kulinarna Gala "Wegetariańska uczta z Oerlemans". Organizowany jest przez Inexpo przy współudziale firmy konsultingowej WISD&Partners pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH.
Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: Profesjonaliści i Juniorzy. Zarówno zawodowych kucharzy, jak i startujących w kategorii Juniorzy uczniów szkół gastronomicznych ocenia jedno profesjonalne jury. W jego skład w Zakopanem weszli:
Marek Widomski reprezentujący firmę WISD&Partners
Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny firmy MKN
Tomasz Łabuz – właściciel, a zarazem szef kuchni restauracji "Pióro" w Zakopanem
Rafał Dorociuk – nauczyciel w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem
Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę.
W Zakopanem po raz drugi odbyła się edycja Gali Kulinarnej pod nowym tytułem konkursowym – Wegetariańska uczta z Oerlemans. Wychodząc naprzeciw coraz częściej zadawanym pytaniom o kuchnię wegetariańską w menu restauracyjnym, organizatorzy zaprosili profesjonalnych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych do wspólnej konkursowej zabawy kulinarnej. Wszystko po to, by poszerzyć umiejętności w gotowaniu dań wegetariańskich.
Sponsorzy konkursu: Sponsor Główny - Oerlemans z siedzibą w Strzelnie, Kuppersbuchs z Warszawy, Komat z Czarnkowa, Reinex ze Szczytnej.
W kategorii Profesjonaliści Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel "Wegetariańska uczta z Oerlemans" w Zakopanem wzięło udział 6 zespołów, wśród których najlepsze okazały się:
I miejsce - Sylwester Lis i Adam Smoter z Grand Hotelu Stamary w Zakopanem: Wariacja ogrodu warzywnego w kompozycji sera mascarpone i risotto z glazurą balsamiczno-grapefruitową oraz ciasta won-ton, Risotto borowikowe w mariażu sera camembert, jako nadzienie strucla z ciasta francuskiego z bukietem warzyw duszonych w winie z sosem z sera gorgonzola oraz smardzy nadziewanych serem
II miejsce - Maciej Antolec i Tomasz Polak z Villii Toscana w Nowym Targu: Roladki z bakłażanów i mozarella na pulpie pomidorowej, Placki ziemniaczane na bukiecie warzyw z sosem śmietanowo-ziołowym
III miejsce - Lucyna Haluch i Andrzej Więcław z Restauracji Leśny Dworek w Gorlicach: Torcik z grillowanych bakłażanów i pomidorów, Sakiewki gorlickie na warzywnej piramidzie
W konkursie wzięli także udział:
Michał Kołodziej z Solca Zdroju: Canelloni ze szpinakiem, Gołąbki w pieczarkach
Artur Kurtak i Radosław Janus z C.Z.U. i R. Geovita w Krynicy Zdrój: Łosoś w Malinach, Roladki w pstrąga z brokułami i kawiorem
Michał Tkaczyk i Krzysztof Orawiec z Hotelu Wersal w Zakopanem: Sałatka z jaj przepiórczych z tiulem parmezanowym i sosem jogurtowo-ziołowym, Suflet z sera chedar i mozarelli z warzywami w cieście, pieczonym pomidorem i sosem z papryk
Dwa ostatnie zespoły zdobyły wyróżnienia specjalne przyznane przez jury „za prezentację i kompozycje kolorystyczne” zaprezentowane w konkursie.
W kategorii Juniorzy udział wzięły 3 zespoły, które zajęły kolejno:
I miejsce - Łukasz Bąk i Paweł Hodane z ZSZ im. Witosa w Suchej Beskidzkiej: Spaghetti zielone
II miejsce - Wojciech Michniak i Władysław Styrczula z ZSZ nr 1 w Zakopanem: Ser Lazur z gruszką i orzechami z sosem Cumberland, Sakiewki z warzywami, sosem Camembert z łezka sosu pomidorowo-bazyliowego
III miejsce - Józef Skupień i Jakub Chyc-Gazdeczka z ZSZ nr 1 w Zakopanem: Piperade na zimno, Piramida wegetariańska
Podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Zakopanem odbył się także pokaz zorganizowany przez firmę Oerlemans. Marek Widomski przybliżał zwiedzającym targi gościom sposób w jaki mogą zastosować produkty Oerlemans w swoich restauracjach.
Sponsorem relacji z konkursów Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wegetariańska uczta z Oerlemans jest firma:
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.