Zakończył się finał pierwszej edycji konkursu dla profesjonalistów „Primerba Cup”. Przedstawiciele firmy Unilever Foodsolutions już zapowiadają, że konkurs będzie miał swoją kontynuację w przyszłym roku.
Pierwszy w historii finał „Primerby Cup” odbył się podczas targów Polagra-Food w Poznaniu, 19 września 2006 roku. Wzięło w nim udział sześciu laureatów ogólnopolskich konkursów półfinałowych.
Najlepsi z najlepszych okazali się: - zajmując I miejsce na podium - Adam Mikulec na co dzień pracujący w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju,
- na II miejscu - Karol Łukomski reprezentujący Restauracje Toya i Blue Island z Wrocławia,
- III miejsce przypadło w udziale Arkadiuszowi Czernikowi
z Restauracji Dworek w Rzeszowie.
Poza nagrodzoną trójką w finale „Primerba Cup” wzięli też udział: Marek Oses - Hotel System Premium, Poznań, oraz reprezentująca warszawski Eurest - Magdalena Domańska.
-Tematem przewodnim konkursu było danie główne złożone z dowolnych składników. Koniecznym dodatkiem - Primerba KNORR – wyjaśnia Elżbieta Gizińska, Specjalista ds. szkoleń produktowych Unilever Foodsolutions.
Regulamin konkursu w żaden sposób nie ograniczał pomysłów kucharzy na wykorzystanie Primerby KNORR. Również różnorodność produktu sprzyjała kreowaniu nowych, czasami zaskakujących połączeń smakowych. Uczestnicy mieli do wyboru następujące Primerby KNORR: bazyliową, czosnkową, grzybową, koperkową, ogrodową, Pesto, prowansalską i włoską.
Primerby KNORR to aromatyczne kompozycje przypraw, połączonych z tłuszczem i solą. Nadają potrawom głęboki aromat i smak świeżych ziół, czosnku lub grzybów. Są idealne do potraw na ciepło i zimno.
Jury finału „Primerba Cup” to specjaliści Unilever Foodsolutions: Roman Ratajczak – przewodniczący, Marek Furczyk, Robert Poliński, Mirosław Szajkowski i Andrzej Wiesławski. Najlepiej znają Primerby KNORR, podczas konkursu mieli za zadanie ocenić pracę uczestników i ich dania.
Punkty przyznawane były za: mise on place i czystość (od 0 do 10), fachowe przygotowanie (0-20), sposób przygotowania i prezentacja potrawy na talerzu (0-30 punktów), smak potrawy (maksymalnie 40 punktów).
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|