IV edycja Pożegnania Lata 2006 odbyła się w Kroczycach niedaleko Zawiercia w dniach 22-24 września 2006 roku.
Najważniejszym wydarzeniem Kulinarnego Pożegnania Lata 2006 był, zorganizowany po raz pierwszy w regionie „Konkurs Młodych Talentów”- Mistrz Kuchni Śląskiej. Konkurs miał na celu nie tylko propagowanie śląskiej kuchni, ale także zachęcenie młodych kucharzy do nauki i poznania tego regionu od strony kulinarnej.
Do udziału w konkursie mogli zgłaszać się profesjonalni kucharze w wieku do 25 lat. Jedyny postawiony im warunek to zamiłowanie do kuchni śląskiej. Nie ważne było skąd pochodzą, bardzo ważne natomiast żeby znali tradycję i historię dań śląskich.
W ciągu jednej godziny zawodnicy mieli za zadanie przygotować 7 porcji potrawy (przystawka lub danie główne – do wyboru).
Nagrodzeni zostali: - za zajęcie I miejsca - Agnieszka Stępień - Zajazd Hetman, Lgota Murowana – 372 punkty, w nagrodę – dyplom, statuetka od Marszałka Województwa Śląskiego Jana Greli, oraz dwuosobowy weekend – rejs promem UnityLine Świnoujście - Istad – Świnoujście
- II miejsce - Janusz Pyra - Restauracja Zamkowa, Krasiczyn – 370 punktów
- III miejsce - Kamil Szubstarski - Restauracja Magnacka w Baranowie Sandomierskim – 342 punkty
W konkursie wzięli też udział: Mirosław Ozimkowski - Pod Kasztanami, Zabrze, Marek Łukaszewicz - Baranów Sandomierski, Wojciech Michniak - Pióro, Zakopane, b>Eugienij Doraszenko - Opałkowa Chata, Kijów.
Konkurs oceniany był przez Jury Techniczne - Arleta Żynel i Jean Bos. W skład Jury Profesjonalnego weszli: Wiesław Bober, Mirek Drewniak, Artur Kupczyk i Zbigniew Kurleto.
Nie zabrakło także Jury Smakoszy: Sabina Ambros, Andrzej Grabarczyk, Włodzimierz Kustra i Artur Malecha.
Organizatorzy Kulinarnego Pożegnania Lata 2006: Waldemar Hołówka i Wiesław Ambros - Kapituła Klubu Szefów Kuchni, Urząd Gminy Kroczyce, Zajazd Hetman Lgota Murowana, Jura Hotel Kroczyce.
Patronat honorowy nad imprezą objęli: Marszałek Sejmiku Śląskiego, Starosta Zawierciański, Śląska Organizacja Turystyczna. Patronat organizacyjno - merytoryczny: Klub Szefów Kuchni.
Gastrona.pl objęła patrnonat medialny nad Kulinarnym Pożegnaniem Lata 2006.
Sponsorzy imprezy: Hügli Food Polska, WCZG EVA-TEC, Lobos, Awbud, E. Spera Kroczyce, PKO BP, Rational, Broil King, Jan M Jan, Żywiec, Urbit, Stalgast, Inter Europol, Gloster, Bonduelle, Coca-Cola, Domena, Onyx, Źródełko, Develey, Meridon, Tadmix, Victor, Sokołów, Stollimpex, Elbiz.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |