W konkursie o tytuł "Profesjonalisty Roku 2006" wzięło udział jedenaście zawodowych ekip kucharskich. Każda z nich przygotowała siedem porcji dania głównego.

Poszczególne drużyny przygotowały następujące potrawy: - Almi Cafe, Katowice - Krzysztof Peć i Dominik Dunaj - Tuńczyk na ostro aromatyzowany gąskami z brokułowym maratonem sojowym, zapiekaną cukinią i tapenade.
- City Hotel, Bydgoszcz – Adam Mocny i Mariusz Bąkowski - Łezka z łososia z musem kurkowo-szpinakowym z ratatui warzywnym z sosem cytrynowo-balsamicznym
- Hotel Akwawit, Leszno - Marek Buler i Michał Wojtko - Białe szaleństwo – Tuńczyk duszony w piecu, podawany z warzywami na bazie selera naciowego i papryki z dodatkiem pomidora i sera mozzarellii z dipem ziołowym podawany z makaronem sojowym i brokułami z sezamem

- Hotel Amadeus, Kraków - Rafał Włudyka i Tomasz Kozioł - Marynowany halibut z oliwie sezamowej na chrupiących szparagach z grzybkami
- Hotel Amax, Mikołajki - Marcin Bała i Krzysztof Kuliś - Sandacz z ragout warzywnym z borowikami na plackach ziemniaczanych
- Hotel Petite Fleur, Toruń - Jakub Cyranowicz i Kamil Chojnicki - Halibut zapiekany z serem z sosem balsamicznym

- Hotel Warszawa, Augustów - Jakub Bonk i Marcin Stelmaszyk - Rolada z halibuta z tymbalikiem warzywnym z rydzami w cieście z sosem balsamicznym i blue
- Noma Residence, Promnice - Piotr Mrowka i Paweł Ludwiński - Łosoś z zielonym pieprzem ze szpinakowym tagliatelle w aromacie sosu kurkowego
- Restauracja Słoneczna z Hotelu Diament, Zabrze - Michał Suchanowski i Łukasz Smela - Stek z tuńczyka na chrupiących grzankach zapiekany z mozzarellą w akompaniamencie sosu brokułowego i ostrygowego
- Zamek Ryn- Jacek Kaczorowski i Dariusz Ostojski - Sandacz a’la Ryn – Sandacz z borowikami na wędzonym boczku z zielonym ryżem z sosem z wędzonego sera
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|