Przedstawiciele Wielkopolski – Krystian Szopka i Artur Rogowski okazali się najlepsi w przygotowywaniu potraw z borowikiem. Podczas II Podlaskiego Festiwalu Borowika odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział 10 zgłoszonych wcześniej ekip. Stanęli przed niełatwym do wykonania zadaniem – przygotowaniem 15 porcji dania głównego z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej i borowików. Czas na przyrządzenie potrawy - tylko półtorej godziny.
Przyznano także nagrodę za najlepszą aranżację konkursowego stoiska. Otrzymała ją ekipa Hotelu Cristal z Białegostoku.
W I Mistrzostwach Polski w Potrawach z Borowikiem wzięli udział także:
Ale Gloria, Warszawa - Dariusz Borsiak i Paweł Duszyński - Polędwiczka w asyście ziemniaka i borowika
Hotel Cristal, Białystok - Michał Cieślak i Jarosław Podsiadłowski - Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowo-borowikowym podane z plackami ziemniaczanymi i sosem borowikowym
Hotel 3 Trio, Białystok - Andrzej Krystkowiak - Polędwiczki faszerowana liściem Bazyli z borowikiem z rozmarynem i tymiankiem na białym winie z pęczakiem z borowikami
JohnsonDiversey Cooking Team, Warszawa – Jakub Piwowarski i Grzegorz Wilgos - Roladki z polędwiczek marynowane w kawie, nadziewana kukurydzą i oscypkiem, podane z ryżem i sosem z borowików
Pałac Wiejce, Skwierzyna - Andrzej Tritt - Grillowana polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem w sosie borowikowym
Restauracja Platinium, Warszawa - Michał Godyń i Marcin Rydzewski - Polędwiczka wieprzowa w otoczce z borowików w krepinecie wieprzowej z dodatkiem risotto z warzywami z sosem rozmarynowym i z czerwonego wina
Stalgast, Warszawa - Jarosław Furmańczyk i Zbigniew Łęgowski - Polędwiczka marynowana w bimbrze i ziołach, nadziewana szyjkami rakowymi w towarzystwie puree ziemniaczanego, aromatyzowanego olejem wędzonym i natką pietruszki, z borowikami z patelni i sosem z soku z kwiatów czarnego bzu i koniaku Remy Martem
Oceny tych wszystkich dań podjęli się:
Andrzej Bryk - przewodniczący jury, Wiceprezes OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa
Stefan Birek - juror techniczny – Sekretarz OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Lord, Warszawa
Elżbieta Jodkowska - Bank BGŻ Białystok
Anna Jóźwiak - Hortex Warszawa
Janusz Kazberuk – Kasol „Leśne Skarby” Białystok
Jarosław Kłodziński - Party Service Gdynia
Piotr Kowalik - Hotel Europa Lublin
Włodzimierz Kustra - Piekarnia Szwajcarska Inter Europol
Zenon Lange - Szef Kuchni Restauracji Venessa Białystok
Leszek Makulski - Szef Biura Zarządu OSSKiC, Doradca Kulinarny Janex, Warszawa
Giancarlo Russo - Szef Kuchni Giancarlo Ristorante Italiano Warszawa
Jacek Szczepański - Dyrektor Gastronomii w Restauracji Platinium Warszawa
Krzysztof Wachowicz - Gastrona.pl
Wszyscy uczestnicy konkursowych zmagań otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki (drewniane Borowiki) od firmy Kasol „Leśne Skarby”. Firmy: Villeroy & Boch, Stalgast, AMC i Broil King ufundowały nagrody dla zwycięzców I Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowikiem.
Cieszący się z wygranej, Krystian Szopka i Artur Rogowski powiedzieli: Mamy nadzieję, że całość dania zadecydowała o naszej wygranej. Strzałem w dziesiątkę było chyba puree kasztanowo-borowikowe i sekretny sos śliwkowy.
Bartosz Kazberuk - główny organizator II Podlaskiego Festiwalu Borowika oraz jego najbardziej kulinarnej części - I Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowikiem zapowiada kolejne edycje imprez. - Ze względu na duże zainteresowanie festiwalem mam nadzieję, że stanie się on imprezą cykliczną, organizowaną corocznie w pierwszy weekend września.
Kasol J.A. Kazberuk ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail:kasol@kasol.com.pl www.kasol.com.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.