Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowikiem



Zobaczcie państwo:
I Mistrzostwa Polski
II Festiwal Borowika
I Festiwal Borowika


Przedstawiciele Wielkopolski – Krystian Szopka i Artur Rogowski okazali się najlepsi w przygotowywaniu potraw z borowikiem. Podczas II Podlaskiego Festiwalu Borowika odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 10 zgłoszonych wcześniej ekip. Stanęli przed niełatwym do wykonania zadaniem – przygotowaniem 15 porcji dania głównego z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej i borowików. Czas na przyrządzenie potrawy - tylko półtorej godziny.

Kolejne miejsca na podium zajęli:

Przyznano także nagrodę za najlepszą aranżację konkursowego stoiska. Otrzymała ją ekipa Hotelu Cristal z Białegostoku.

W I Mistrzostwach Polski w Potrawach z Borowikiem wzięli udział także:

  • Ale Gloria, Warszawa - Dariusz Borsiak i Paweł Duszyński - Polędwiczka w asyście ziemniaka i borowika
  • Hotel Cristal, Białystok - Michał Cieślak i Jarosław Podsiadłowski - Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowo-borowikowym podane z plackami ziemniaczanymi i sosem borowikowym
  • Hotel 3 Trio, Białystok - Andrzej Krystkowiak - Polędwiczki faszerowana liściem Bazyli z borowikiem z rozmarynem i tymiankiem na białym winie z pęczakiem z borowikami
  • JohnsonDiversey Cooking Team, Warszawa – Jakub Piwowarski i Grzegorz Wilgos - Roladki z polędwiczek marynowane w kawie, nadziewana kukurydzą i oscypkiem, podane z ryżem i sosem z borowików
  • Pałac Wiejce, Skwierzyna - Andrzej Tritt - Grillowana polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem w sosie borowikowym
  • Restauracja Platinium, Warszawa - Michał Godyń i Marcin Rydzewski - Polędwiczka wieprzowa w otoczce z borowików w krepinecie wieprzowej z dodatkiem risotto z warzywami z sosem rozmarynowym i z czerwonego wina
  • Stalgast, Warszawa - Jarosław Furmańczyk i Zbigniew Łęgowski - Polędwiczka marynowana w bimbrze i ziołach, nadziewana szyjkami rakowymi w towarzystwie puree ziemniaczanego, aromatyzowanego olejem wędzonym i natką pietruszki, z borowikami z patelni i sosem z soku z kwiatów czarnego bzu i koniaku Remy Martem

Oceny tych wszystkich dań podjęli się:

  • Andrzej Bryk - przewodniczący jury, Wiceprezes OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa
  • Stefan Birek - juror techniczny – Sekretarz OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Lord, Warszawa
  • Elżbieta Jodkowska - Bank BGŻ Białystok
  • Anna Jóźwiak - Hortex Warszawa
  • Janusz Kazberuk – Kasol „Leśne Skarby” Białystok
  • Jarosław Kłodziński - Party Service Gdynia
  • Piotr Kowalik - Hotel Europa Lublin
  • Włodzimierz Kustra - Piekarnia Szwajcarska Inter Europol
  • Zenon Lange - Szef Kuchni Restauracji Venessa Białystok
  • Leszek Makulski - Szef Biura Zarządu OSSKiC, Doradca Kulinarny Janex, Warszawa
  • Giancarlo Russo - Szef Kuchni Giancarlo Ristorante Italiano Warszawa
  • Jacek Szczepański - Dyrektor Gastronomii w Restauracji Platinium Warszawa
  • Krzysztof Wachowicz - Gastrona.pl

Wszyscy uczestnicy konkursowych zmagań otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki (drewniane Borowiki) od firmy Kasol „Leśne Skarby”. Firmy: Villeroy & Boch, Stalgast, AMC i Broil King ufundowały nagrody dla zwycięzców I Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowikiem.

Cieszący się z wygranej, Krystian Szopka i Artur Rogowski powiedzieli: Mamy nadzieję, że całość dania zadecydowała o naszej wygranej. Strzałem w dziesiątkę było chyba puree kasztanowo-borowikowe i sekretny sos śliwkowy.

Bartosz Kazberuk - główny organizator II Podlaskiego Festiwalu Borowika oraz jego najbardziej kulinarnej części - I Mistrzostw Polski w Potrawach z Borowikiem zapowiada kolejne edycje imprez. - Ze względu na duże zainteresowanie festiwalem mam nadzieję, że stanie się on imprezą cykliczną, organizowaną corocznie w pierwszy weekend września.

Kasol J.A. Kazberuk
ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail: kasol@kasol.com.pl
www.kasol.com.pl

Dział Gastronomii:
tel. (085) 740 80 90
tel. (085) 740 80 86

Kasol "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Podziękowania za II a nie I festiwal"
(07.09.2006 - 22:42)  (Jakub- JohnsonDiversey Cooking...)
"Pierwsze Mistrzostwa nie drugie..."
(08.09.2006 - 08:31)  (Skrupulant:-))
"Zwracam honor"
(11.09.2006 - 13:42)  (Jakub JD.C.T.)
"I Mistrzostwa Polski w potrawach z Borowikiem - ko..."
(20.09.2006 - 10:42)  (Bartosz Kazberuk "Leśne Skarby...)
"Takie bajki o arkuszach ocen to nie mi to proste c..."
(21.09.2006 - 17:31)  (MAX)
"Bajki o drukowaniu"
(22.09.2006 - 12:02)  (Krzysztof Wachowicz - Gastrona...)
"Bardzo dobrze powpieram Bartka i Krzyśka"
(22.09.2006 - 12:20)  (QBA- Jakub JD.C.T)
"Jak narazie przepraszam wszystk!!!"
(24.09.2006 - 09:59)  (mAX)
"Dziękuję"
(24.09.2006 - 20:16)  (Krzysztof Wachowicz - Gastrona...)
"POPIERAM"
(16.10.2006 - 22:09)  (pj0jh)
"PROFESJONALISCI"
(29.09.2006 - 11:07)  ( KUCHARZYNA)
"ad vocem"
(29.09.2006 - 12:32)  (Krzysztof Wachowicz)
"PRZEPRASZAM PANIE KRZYSZTOFIE"
(29.09.2006 - 13:49)  (GRZEGORZ)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000