Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Podlaski Festiwal Borowika w Białymstoku



Zobaczcie państwo:
I Mistrzostwa Polski
II Festiwal Borowika
I Festiwal Borowika


Najszlachetniejszy z grzybów – borowik ma swoje wielkie święto. 3 września 2006 roku odbył się w Białymstoku już drugi Podlaski Festiwal Borowika.

Organizatorem imprezy jest firma Kasol J. A. Kazberuk "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii wraz z Federazione Italiana Cuochi, Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszeniem „Rynek Kościuszki”Białystok.

Tym razem impreza przerodziła się w konkurs kulinarny – I Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowikiem. Podobnie jak w zeszłym roku znani kucharze gotowali też z białostockimi VIP-ami, a w kotle o pojemności 3 tys. litrów powstał największy gulasz z borowików.

Gulasz został ugotowany z 500 kg borowików oraz 50 kg farszu grzybowego, które zapewniła firma Kasol - "Leśne Skarby". Oprócz tego do przygotowania potrawy zużyto: 1000 litrów wody Nestle Aquarel, 200 kg mięsa wieprzowego zapewnionego przez Sokołów, 200 kg włoszczyzny Hortex i 100 kg warzyw do gulaszu firmy Hortex,100 kg ziemniaków oraz przyprawy i bulion drobiowy firmy Prymat.

Przepis na gulasz był wspólnym pomysłem Bartosza Kazberuka, Giancarlo Russo, Krzysztofa Szulborskiego oraz Jarosława Kłodzińskiego - właściciela kotła, w którym powstała potrawa. Gulaszu można było spróbować już za symboliczną złotówkę. Za zebrane w ten sposób pieniądze Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie „Droga” kupi wyprawki do szkoły dla najuboższych dzieci.

Kwestowaniem zajęli się nie tylko kucharze (między innymi Tomasz Kosiński, Andrzej Tritt, Zenon Lange Piotr Kowalik i Andrzej Baczkowski) oraz przedstawiciele organizatorów (Janusz Antoni Kazberuk), ale także osobistości Podlasia ( między innymi prof. Barbara Kudrycka, prof. Marian Szamatowicz, dr Tadeusz Truskolaski). Jak przekazał Marek Sakowicz - Prezes Stowarzyszenia "Rynek Kościuszki" - Zebraliśmy kwotę, za którą uda się kupić wyprawki dla około 300 dzieci.

Plac przed Teatrem Dramatycznym w Białymstoku wypełnił się po brzegi pewnie nie tylko ze względu na wszystkie atrakcje kulinarne, ale też w związku z występami zaproszonych gwiazd. Na scenie pojawił się Krzysztof Skiba ze swoim „Skiba Show”, zespół Poparazzi oraz Marco Bocchino - z recitalem piosenki włoskiej.

Nie lada atrakcją okazało się też wspólne gotowanie najlepszych w Polsce kucharzy z białostockimi VIP-ami. Nad jedną patelnią stanęli Giancarlo Russo z prof. Marianem Szamatowiczem, Jacek Szczepański gotował razem z eurodeputowaną prof. Barbarą Kudrycką i dr. Tadeuszem Truskolaskim. We wspólne przygotowywanie potraw z borowikiem włączyli się także Andrzej Bryk i Stefan Birek.

W czasie trwania całego Festiwalu można było zapoznać się z ofertą wielu firm. Wielkie zainteresowanie głównym bohaterem Festiwalu oraz innymi grzybami potwierdziło oblegane przez zgromadzoną publiczność stanowisko firmy Kasol „Leśne Skarby”.

W prezentowanej ofercie firmy znalazły się między innymi grzyby marynowane i suszone, grzyby sterylizowane w puszkach, przetwory owocowe oraz włoskie produkty firmy GRECI.

Te ostatnie zainteresowały przede wszystkim profesjonalistów z branży gastronomicznej. Pomidorowa pulpa (miazga) zaprezentowana przez Janusza Kazberuka i Giancarlo Russo jest nowością w asortymencie firmy Kasol "Leśne Skarby". Świetnie nadaje się do przygotowania sosów, kusi atrakcyjną ceną.

KASOL to dynamicznie rozwijające się od 1988 roku przedsiębiorstwo prywatne, specjalizujące się w skupie, przetwórstwie i handlu runem leśnym: grzybami i owocami jagodowymi oraz grzybami uprawnymi. Długoletnie doświadczenie, wykwalifikowana kadra, stała kontrola jakości skupowanego surowca oraz surowy reżim technologiczny pozwalają zapewnić naszym odbiorcom produkty najwyższej jakości, zgodne z normami i standardami Unii Europejskiej.

W ofercie firmy Kasol "Leśne Skarby" znajdą Państwo nie tylko runo leśne (grzyby i owoce jagodowe), ale także szereg innych produktów: dziczyznę, frytki, przyprawy, warzywa i owoce, produkty do kuchni włoskiej i hiszpańskiej oraz owoce morza i ryby.

Kasol "Leśne Skarby" gwarantuje wysoką jakość towaru oraz regularne i terminowo realizowane dostawy. Firma obsługuje obiekty gastronomiczne na terenie całego kraju.

Kasol J.A. Kazberuk
ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail: kasol@kasol.com.pl
www.kasol.com.pl

Dział Gastronomii:
tel. (085) 740 80 90
tel. (085) 740 80 86

Kasol "Leśne Skarby" - Twój Partner w Gastronomii

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000