Tym razem impreza przerodziła się w konkurs kulinarny – I Mistrzostwa Polski w Potrawach z Borowikiem. Podobnie jak w zeszłym roku znani kucharze gotowali też z białostockimi VIP-ami, a w kotle o pojemności 3 tys. litrów powstał największy gulasz z borowików.
Gulasz został ugotowany z 500 kg borowików oraz 50 kg farszu grzybowego, które zapewniła firma Kasol - "Leśne Skarby". Oprócz tego do przygotowania potrawy zużyto: 1000 litrów wody Nestle Aquarel, 200 kg mięsa wieprzowego zapewnionego przez Sokołów, 200 kg włoszczyzny Hortex i 100 kg warzyw do gulaszu firmy Hortex,100 kg ziemniaków oraz przyprawy i bulion drobiowy firmy Prymat.
Przepis na gulasz był wspólnym pomysłem Bartosza Kazberuka, Giancarlo Russo, Krzysztofa Szulborskiego oraz Jarosława Kłodzińskiego - właściciela kotła, w którym powstała potrawa. Gulaszu można było spróbować już za symboliczną złotówkę. Za zebrane w ten sposób pieniądze Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie „Droga” kupi wyprawki do szkoły dla najuboższych dzieci.
Kwestowaniem zajęli się nie tylko kucharze (między innymi Tomasz Kosiński, Andrzej Tritt, Zenon LangePiotr Kowalik i Andrzej Baczkowski) oraz przedstawiciele organizatorów (Janusz Antoni Kazberuk), ale także osobistości Podlasia ( między innymi prof. Barbara Kudrycka, prof. Marian Szamatowicz, dr Tadeusz Truskolaski). Jak przekazał Marek Sakowicz - Prezes Stowarzyszenia "Rynek Kościuszki" - Zebraliśmy kwotę, za którą uda się kupić wyprawki dla około 300 dzieci.
Plac przed Teatrem Dramatycznym w Białymstoku wypełnił się po brzegi pewnie nie tylko ze względu na wszystkie atrakcje kulinarne, ale też w związku z występami zaproszonych gwiazd. Na scenie pojawił się Krzysztof Skiba ze swoim „Skiba Show”, zespół Poparazzi oraz Marco Bocchino - z recitalem piosenki włoskiej.
Nie lada atrakcją okazało się też wspólne gotowanie najlepszych w Polsce kucharzy z białostockimi VIP-ami. Nad jedną patelnią stanęli Giancarlo Russo z prof. Marianem Szamatowiczem, Jacek Szczepański gotował razem z eurodeputowaną prof. Barbarą Kudrycką i dr. Tadeuszem Truskolaskim. We wspólne przygotowywanie potraw z borowikiem włączyli się także Andrzej Bryk i Stefan Birek.
W czasie trwania całego Festiwalu można było zapoznać się z ofertą wielu firm. Wielkie zainteresowanie głównym bohaterem Festiwalu oraz innymi grzybami potwierdziło oblegane przez zgromadzoną publiczność stanowisko firmy Kasol „Leśne Skarby”.
W prezentowanej ofercie firmy znalazły się między innymi grzyby marynowane i suszone, grzyby sterylizowane w puszkach, przetwory owocowe oraz włoskie produkty firmy GRECI.
Te ostatnie zainteresowały przede wszystkim profesjonalistów z branży gastronomicznej. Pomidorowa pulpa (miazga) zaprezentowana przez Janusza Kazberuka i Giancarlo Russo jest nowością w asortymencie firmy Kasol "Leśne Skarby". Świetnie nadaje się do przygotowania sosów, kusi atrakcyjną ceną.
KASOL to dynamicznie rozwijające się od 1988 roku przedsiębiorstwo prywatne, specjalizujące się w skupie, przetwórstwie i handlu runem leśnym: grzybami i owocami jagodowymi oraz grzybami uprawnymi. Długoletnie doświadczenie, wykwalifikowana kadra, stała kontrola jakości skupowanego surowca oraz surowy reżim technologiczny pozwalają zapewnić naszym odbiorcom produkty najwyższej jakości, zgodne z normami i standardami Unii Europejskiej.
W ofercie firmy Kasol "Leśne Skarby" znajdą Państwo nie tylko runo leśne (grzyby i owoce jagodowe), ale także szereg innych produktów: dziczyznę, frytki, przyprawy, warzywa i owoce, produkty do kuchni włoskiej i hiszpańskiej oraz owoce morza i ryby.
Kasol "Leśne Skarby" gwarantuje wysoką jakość towaru oraz regularne i terminowo realizowane dostawy. Firma obsługuje obiekty gastronomiczne na terenie całego kraju.
Kasol J.A. Kazberuk ul. Baranowicka 119
15-501 Białystok
tel. (085) 740 80 80
fax (085) 740 80 88
e-mail:kasol@kasol.com.pl www.kasol.com.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.