Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Festiwal Kuchni Francuskiej - potrawy


Zobaczcie państwo:
Zmagania cz. I
Zmagania cz. II
Ekipy
Potrawy
Rozdanie nagród
Sponsorzy

Kuchnia francuska uważana jest za najbardziej wykwintną na świecie. To prawdziwa sztuka przygotowywać jej potrawy.

Podczas Festiwalu Kuchni Francuskiej, jaki odbył się w Baranowie 26 sierpnia 2006 roku dziewięć ekip startujących w konkursie przygotowało po dwa dania:

  • Amuses Gueulles "poisson" aux choix - Zakąska rybna własnego wyboru,
  • Casoulette de gibier ou Faisant - Potrawka z dziczyzny lub bażanta

W sumie więc na Festiwalu zaprezentowano osiemnaście różnych dań według pomysłu startujących w konkursie kucharzy.

Dwuosobowe drużyny miały za zadanie przygotować w ciągu 2 godzin i 15 minut po 15 porcji każdej z potraw.

I tak podziwiać i smakować można było następujące dania przygotowane przez kucharzy z:

  • Art. Hotel - Filet z okonia morskiego na sałatach i sosie za świeżej szałwi i Potrawka z jelenia
  • Hotel Park Poznań - Filet z halibuta z krewetkami i szampańskim vinaigrette i Cassoulette z bażanta zapieczone z roquefort w cieście filo
  • Hotel Polska - Muzy z jesiotr i łososia i Francuski vol-au-vent z duetem mięsnym z bażanta marynowanego
  • Hotel System - "Fantazja” na wędzonego jesiotra lub pstrąga z ratatotuille warzywnym podana na glazurze miodowej z nutą szafranu i krewetek oraz specialite i „Potrawka z perliczki” nadziewanej knelem z piersi kurczaka i orzeszków pinii podana z naleśnikami szpinakowymi, sosem pieczysto – koprowym, balsamico oraz Vol-au-vantem z nadzieniem

  • Pałac Wiejce - Tuńczyk w 5-ciu smakach „Fleurons” z klasycznymi sosami i Comber z sarny w duecie przepiórki z puree zielonego groszku i kompozycji nowalijek
  • Restauracja Akropolis - Roladki z soli z krewetką w otulinie z cukinią serwowane w towarzystwie sosu Bearnaise i kuskusu i Ragou z szynki z dzika marynowanej w czerwonym winie z grzybami (smardze i borówki) na placku ziemniaczanym
  • Restauracja WierzynekMille-feuille z buraków i białej jesiotr (lub sandacz) i Magnet z sarny z białą fasolą i rozetą z ziemniaczków
  • Villa Verde - Fantazja z łososia i Polędwica z sarny w musie z kasztanów podana z pierożkami
  • Zajazd Hetman - Łosoś pod pierzynką z sosem szafranowym i Potrawka z sarniny z kurkami według Ambrosa

Sponsorzy I Festiwalu Kuchni Francuskiej: Arton, Bonduelle, ChemaN, Delifrance, Dynamic, Ecolab, Gastro Magic Service, Inter Europol, Jean Jean, Lazur, Makro Centrum HoReCa, Stalgast, Pana Gastro, Solon, Wyborowa.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000