Kuchnia francuska uważana jest za najbardziej wykwintną na świecie. To prawdziwa sztuka przygotowywać jej potrawy.

Podczas Festiwalu Kuchni Francuskiej, jaki odbył się w Baranowie 26 sierpnia 2006 roku dziewięć ekip startujących w konkursie przygotowało po dwa dania: - Amuses Gueulles "poisson" aux choix - Zakąska rybna własnego wyboru,
- Casoulette de gibier ou Faisant - Potrawka z dziczyzny lub bażanta
W sumie więc na Festiwalu zaprezentowano osiemnaście różnych dań według pomysłu startujących w konkursie kucharzy.

Dwuosobowe drużyny miały za zadanie przygotować w ciągu 2 godzin i 15 minut po 15 porcji każdej z potraw.
I tak podziwiać i smakować można było następujące dania przygotowane przez kucharzy z: - Art. Hotel - Filet z okonia morskiego na sałatach i sosie za świeżej szałwi i Potrawka z jelenia
- Hotel Park Poznań - Filet z halibuta z krewetkami i szampańskim vinaigrette i Cassoulette z bażanta zapieczone z roquefort w cieście filo
- Hotel Polska - Muzy z jesiotr i łososia i Francuski vol-au-vent z duetem mięsnym z bażanta marynowanego
- Hotel System - "Fantazja” na wędzonego jesiotra lub pstrąga z ratatotuille warzywnym podana na glazurze miodowej z nutą szafranu i krewetek oraz specialite i „Potrawka z perliczki” nadziewanej knelem z piersi kurczaka i orzeszków pinii podana z naleśnikami szpinakowymi, sosem pieczysto – koprowym, balsamico oraz Vol-au-vantem z nadzieniem

- Pałac Wiejce - Tuńczyk w 5-ciu smakach „Fleurons” z klasycznymi sosami i Comber z sarny w duecie przepiórki z puree zielonego groszku i kompozycji nowalijek
- Restauracja Akropolis - Roladki z soli z krewetką w otulinie z cukinią serwowane w towarzystwie sosu Bearnaise i kuskusu i Ragou z szynki z dzika marynowanej w czerwonym winie z grzybami (smardze i borówki) na placku ziemniaczanym
- Restauracja Wierzynek – Mille-feuille z buraków i białej jesiotr (lub sandacz) i Magnet z sarny z białą fasolą i rozetą z ziemniaczków
- Villa Verde - Fantazja z łososia i Polędwica z sarny w musie z kasztanów podana z pierożkami
- Zajazd Hetman - Łosoś pod pierzynką z sosem szafranowym i Potrawka z sarniny z kurkami według Ambrosa
Sponsorzy I Festiwalu Kuchni Francuskiej: Arton, Bonduelle, ChemaN, Delifrance, Dynamic, Ecolab, Gastro Magic Service, Inter Europol, Jean Jean, Lazur, Makro Centrum HoReCa, Stalgast, Pana Gastro, Solon, Wyborowa.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|