Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Kulinarne Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku

9 – 11 czerwca 2006 roku w Pałacu w Mierzęcinie w ramach corocznych obchodów Święta Konia odbyły się II Kulinarne Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku.

Poziom konkursu był wysoki o czym niewątpliwie świadczy fakt, iż z planowanych dwunastu ekip do zmagań dopuszczono tylko dziewięć. Trzy pozostałe nie spełniły wymogów technicznych. Wszyscy uczestnicy konkursu musieli przygotować: rybę przyrządzoną na ognisku lub grillu oraz polędwicę wieprzową duszoną w kociołku.

Potrawy oceniało jury degustacyjne w składzie: Sławomir Batka, Jean Bos, Artur Grajber, Leszek Gryka, Mariusz Nowicki, Siegfried Schaber, Kurt Scheller i Hanna Szymanderska oraz techniczne reprezentowane przez Arkadiusza Panka i Mirosława Reszczyka. Nad całością czuwał Grzegorz Kazubski.

Tytuł „mistrza dań z ogniska” otrzymała ekipa z Hotelu Westin z Wszawy - Tomasz Siedlecki i Ernest Jagodziński. Nagrodą główną był czek w wysokości trzech tysięcy złotych. Dodatkowo specjalną nagrodę w formie uczestnictwa jako obserwator w EXPOGAST – Kulinarnych Mistrzostwach Świata 2006 w Luksemburgu ufundowało OSSKiC pod przewodnictwem Kurta Schellera.

Drugie miejsce zajęli: Łukasz Bielak i Sylwester Kępiński – Hotel Bristol. Otrzymali czek o wartości 2000 zł oraz sprzęt kuchenny.

Trzecie miejsce otrzymała drużyna Hotelu Neptun z Łeby - Marcin Szukaj i Rafał Kaczmarek. Do ich rąk powędrował czek o wartości 1000 zł oraz sprzęt kuchenny.

W zmaganiach bralły udział również następujące zespoły:

  • Restauracja ‘99 z Warszawy – Jarosław Kusiak i Marcin Legat

  • Reprezentacja Wielkopolski – Przemysław Czekała i Jarosław Nowak

  • Hotel Mościcki ze Spały k. Łodzi –Jacek Schliske i Artur Kaproń

  • Restauracja Bażanciarnia z Poznania – Paweł Kubera i Artur Skotarczak

  • Młodzieżowa Reprezentacja Polski – Sebastian Krauzowicz i Przemysław Tworkowski

  • Reprezentacja Pomorza i Kujaw – Grzegorz Parczewski i Rafał Godziemski.

Wyjątkowa atmosfera święta, gdzie koń, ognisko, muzyka i scenografia stworzyły nastrój dawnych biesiad przy ognisku, przyciągnęła wielu zwiedzających. Można było posłuchać muzyki biesiadnej, potańczyć, pośpiewać i skosztować wyśmienitych specjałów.

Zmagania kulinarne ozdabiały konkursy ujeżdżania, skoków, i popisy kaskaderów. Dla wszystkich zgromadzonych gości przygotowany był ogromny 2500 litrowy kocioł zupy rybnej, sporządzony wspólnymi siłami przez niemal wszystkich członków jury.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pozakonkursowe pokazy kulinarne, przeprowadzone przez prawdziwych mistrzów sztuki gotowania - Siegfrieda Schaber’a prezesa WACS oraz Kurta Scheller’a – prezesa OSSKiC.

Sponsorzy konkursu: Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Hugli Food Service, Rudopal, Robot Coupe, Sutura – Med., Ecolab, Citi Bank, Orkan, Serdelek, Zakład Poligraficzny Paw-Druk, Plastmet, Gastrotech, Klub „La Passion du Vin”, Sobex, Elite Cafe.

Kinga Szczęsnowicz – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"PRZEPRASZAMY"
(12.06.2006 - 20:23)  (Dariusz Powierza , Adam Kulesz...)
"Az przykro znowu sprzedany konkurs!!!"
(14.06.2006 - 11:30)  (GGG)
"a jaki obowiazywal regulamin"
(21.06.2006 - 21:24)  (wojciech)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000