9 – 11 czerwca 2006 roku w Pałacu w Mierzęcinie w ramach corocznych obchodów Święta Konia odbyły się II Kulinarne Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku.
Poziom konkursu był wysoki o czym niewątpliwie świadczy fakt, iż z planowanych dwunastu ekip do zmagań dopuszczono tylko dziewięć. Trzy pozostałe nie spełniły wymogów technicznych. Wszyscy uczestnicy konkursu musieli przygotować: rybę przyrządzoną na ognisku lub grillu oraz polędwicę wieprzową duszoną w kociołku.
Potrawy oceniało jury degustacyjne w składzie: Sławomir Batka, Jean Bos, Artur Grajber, Leszek Gryka, Mariusz Nowicki, Siegfried Schaber, Kurt Scheller i Hanna Szymanderska oraz techniczne reprezentowane przez Arkadiusza Panka i Mirosława Reszczyka. Nad całością czuwał Grzegorz Kazubski.
Tytuł „mistrza dań z ogniska” otrzymała ekipa z Hotelu Westin z Wszawy - Tomasz Siedlecki i Ernest Jagodziński. Nagrodą główną był czek w wysokości trzech tysięcy złotych. Dodatkowo specjalną nagrodę w formie uczestnictwa jako obserwator w EXPOGAST – Kulinarnych Mistrzostwach Świata 2006 w Luksemburgu ufundowało OSSKiC pod przewodnictwem Kurta Schellera.
Drugie miejsce zajęli: Łukasz Bielak i Sylwester Kępiński – Hotel Bristol. Otrzymali czek o wartości 2000 zł oraz sprzęt kuchenny.
Trzecie miejsce otrzymała drużyna Hotelu Neptun z Łeby - Marcin Szukaj i Rafał Kaczmarek. Do ich rąk powędrował czek o wartości 1000 zł oraz sprzęt kuchenny.
W zmaganiach bralły udział również następujące zespoły: Restauracja ‘99 z Warszawy – Jarosław Kusiak i Marcin Legat
Reprezentacja Wielkopolski – Przemysław Czekała i Jarosław Nowak
Hotel Mościcki ze Spały k. Łodzi –Jacek Schliske i Artur Kaproń
Restauracja Bażanciarnia z Poznania – Paweł Kubera i Artur Skotarczak
Młodzieżowa Reprezentacja Polski – Sebastian Krauzowicz i Przemysław Tworkowski
Reprezentacja Pomorza i Kujaw – Grzegorz Parczewski i Rafał Godziemski.
Wyjątkowa atmosfera święta, gdzie koń, ognisko, muzyka i scenografia stworzyły nastrój dawnych biesiad przy ognisku, przyciągnęła wielu zwiedzających. Można było posłuchać muzyki biesiadnej, potańczyć, pośpiewać i skosztować wyśmienitych specjałów.
Zmagania kulinarne ozdabiały konkursy ujeżdżania, skoków, i popisy kaskaderów. Dla wszystkich zgromadzonych gości przygotowany był ogromny 2500 litrowy kocioł zupy rybnej, sporządzony wspólnymi siłami przez niemal wszystkich członków jury.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się pozakonkursowe pokazy kulinarne, przeprowadzone przez prawdziwych mistrzów sztuki gotowania - Siegfrieda Schaber’a prezesa WACS oraz Kurta Scheller’a – prezesa OSSKiC.
Sponsorzy konkursu: Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Hugli Food Service, Rudopal, Robot Coupe, Sutura – Med., Ecolab, Citi Bank, Orkan, Serdelek, Zakład Poligraficzny Paw-Druk, Plastmet, Gastrotech, Klub „La Passion du Vin”, Sobex, Elite Cafe.
Kinga Szczęsnowicz – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |