Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Turniej Restauracji Warmii i Mazur - Sielawa Blues 2006


Zobaczcie państwo:
Gotowanie Zupy Rybnej
Mistrzostwa Kucharzy
Organizatorzy dziękują
Sielawa Blues 2005
Sielawa Blues 2004
Sielawa Blues 2003
Sielawa Blues 2002
Sielawa Blues 2001

Zakończyła się walka o Puchar Marszałka Województwa w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur. Drugiego dnia Festiwalu Sielawa Blues królowała kuchnia regionalna. Odbył się także Konkurs Gotowania Zupy Rybnej, do którego wszystkie niezbędne produkty zostały dostarczone przez Makro Cash & Carry.

Siedemnaście zespołów, które wzięły udział w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur zaprezentowało specjały kuchni tradycyjnej, potrawy przygotowywane były w oparciu o produkty regionalne. Na stołach prezentowane były między innymi pierogi z kapustą i grzybami, soczewica, kulebiak, kotlety mazurskie, kaczka z owocami i zupa szczawiowa. Nie zabrakło chleba własnego wyrobu a nawet grochówki!

Każda z biorących udział w Turnieju ekip przyrządziła też na swój własny sposób sandacza. Był i sandacz ze szparagami i „na wesoło”, można było również spróbować gołąbków z sandacza.

Podobnie jak w przypadku Mistrzostw Kucharzy w Potrawach z Ryb, również w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur jurorzy przyznali trzy pierwsze nagrody oraz wyróżnienia: za najlepsze danie rybne, najlepszą potrawę regionalną oraz najlepszą aranżację stoiska. Swoją nagrodę przyznali też widzowie Sielawy Blues. Makro Cash & Carry ufundowało dla wszystkich uczestników jednodniowe szkolenia w Makro Centrum HoReCa* a dla Zwycięzców trzydniowe szkolenie w MCH o wartości 3.000 zł.

Pierwsze miejsce przypadło w udziale Wojciechowi Charewiczowi i Maciejowi Gosiewskiemu ze Stadniny Janczary. Przygotowali oni między innymi znakomitego Sandacza znad Omulwi – smażonego z plastrem sera pleśniowego camembert. Smak tego dania docenili też widzowie Sielawy Blues. Drużyna ze Stadniny Janczary otrzymała więc również Nagrodę Publiczności. Na tym jednak nie koniec laurów. Sandacz znad Omulwi okazał się też najlepszym daniem rybnym tegorocznego Turnieju Restauracji Warmii i Mazur.

Drugie miejsce oraz związane z tym nagrody przyznane zostały Restauracji „U Michała”. Jej właściciela - Michała Wierzbickiego i szefową kuchni - Annę Federowicz doceniono między innymi za przyrządzenie: Sielawy po rybacku, słynnej Zupy szczawiowej oraz Cielęciny w sosie ziołowym.

Trzecie miejsce zajęły: Cecylia Panasiewicz, Wanda Winiarska i Agnieszka Ambrochowicz z Zajazdu „U Leszka”. Zapewniły sobie miejsce na podium dzięki przygotowaniu Sandacza z trzema rodzajami sosów w chrupiącej panierce.

Jurorzy docenili również smak Jagnięciny z kluseczkami z bryndzy i uznali ją za najlepszą potrawę regionalną. Przyrządziła ją ekipa Restauracji Węgierskiej - Sylwia Leszczyńska, Monika Bartkiewicz i Gyorgy Geremdai. Za najlepszą aranżację stoiska nagrodę zdobył Hotel Rydzewski. Tu obok stołu z tradycyjnymi daniami kuchni regionalnej znaleźli się też cymbaliści, których muzyka uprzyjemniała degustację potraw.

Turniej Restauracji Warmii i Mazur oceniany był przez jury w składzie:

  • Wiesław Ambros – Szef Kuchni Zajazdu Hetman, Kroczyce

  • Robert Ciechomski - Szef Kuchni Makro Centrum HoReCa, Warszawa

  • Leszek Makulski - Doradca Kulinarny firmy Janex, Warszawa

  • Karol Okrasa - Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warszawa

  • Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace, Warszawa

  • Kurt Scheller - Szef Kuchni Hotelu Rialto, Warszawa

  • Jacek Siemiątkowski - Szef Kuchni Hotelu Villa Park, Ciechocinek

  • Teofilos Vafidis - Doradca Kulinarny firmy Kuchnie Świata SaneChem, Warszawa

  • Arleta Żynel - Szefowa Kuchni Restauracji Arsenał, Białystok

Zgromadzona na Festiwalu Sielawa Blues publiczność głosowała wykupując symboliczną „rybkę”.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000