Zakończyła się walka o Puchar Marszałka Województwa w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur. Drugiego dnia Festiwalu Sielawa Blues królowała kuchnia regionalna. Odbył się także Konkurs Gotowania Zupy Rybnej, do którego wszystkie niezbędne produkty zostały dostarczone przez Makro Cash & Carry.
Siedemnaście zespołów, które wzięły udział w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur zaprezentowało specjały kuchni tradycyjnej, potrawy przygotowywane były w oparciu o produkty regionalne. Na stołach prezentowane były między innymi pierogi z kapustą i grzybami, soczewica, kulebiak, kotlety mazurskie, kaczka z owocami i zupa szczawiowa. Nie zabrakło chleba własnego wyrobu a nawet grochówki!
Każda z biorących udział w Turnieju ekip przyrządziła też na swój własny sposób sandacza. Był i sandacz ze szparagami i „na wesoło”, można było również spróbować gołąbków z sandacza.
Podobnie jak w przypadku Mistrzostw Kucharzy w Potrawach z Ryb, również w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur jurorzy przyznali trzy pierwsze nagrody oraz wyróżnienia: za najlepsze danie rybne, najlepszą potrawę regionalną oraz najlepszą aranżację stoiska. Swoją nagrodę przyznali też widzowie Sielawy Blues. Makro Cash & Carry ufundowało dla wszystkich uczestników jednodniowe szkolenia w Makro Centrum HoReCa* a dla Zwycięzców trzydniowe szkolenie w MCH o wartości 3.000 zł.
Pierwsze miejsce przypadło w udziale Wojciechowi Charewiczowi i Maciejowi Gosiewskiemu ze Stadniny Janczary. Przygotowali oni między innymi znakomitego Sandacza znad Omulwi – smażonego z plastrem sera pleśniowego camembert. Smak tego dania docenili też widzowie Sielawy Blues. Drużyna ze Stadniny Janczary otrzymała więc również Nagrodę Publiczności. Na tym jednak nie koniec laurów. Sandacz znad Omulwi okazał się też najlepszym daniem rybnym tegorocznego Turnieju Restauracji Warmii i Mazur.
Drugie miejsce oraz związane z tym nagrody przyznane zostały Restauracji „U Michała”. Jej właściciela - Michała Wierzbickiego i szefową kuchni - Annę Federowicz doceniono między innymi za przyrządzenie: Sielawy po rybacku, słynnej Zupy szczawiowej oraz Cielęciny w sosie ziołowym.
Trzecie miejsce zajęły: Cecylia Panasiewicz, Wanda Winiarska i Agnieszka Ambrochowicz z Zajazdu „U Leszka”. Zapewniły sobie miejsce na podium dzięki przygotowaniu Sandacza z trzema rodzajami sosów w chrupiącej panierce.
Jurorzy docenili również smak Jagnięciny z kluseczkami z bryndzy i uznali ją za najlepszą potrawę regionalną. Przyrządziła ją ekipa Restauracji Węgierskiej - Sylwia Leszczyńska, Monika Bartkiewicz i Gyorgy Geremdai. Za najlepszą aranżację stoiska nagrodę zdobył Hotel Rydzewski. Tu obok stołu z tradycyjnymi daniami kuchni regionalnej znaleźli się też cymbaliści, których muzyka uprzyjemniała degustację potraw.
Turniej Restauracji Warmii i Mazur oceniany był przez jury w składzie: Wiesław Ambros – Szef Kuchni Zajazdu Hetman, Kroczyce
Robert Ciechomski - Szef Kuchni Makro Centrum HoReCa, Warszawa
Leszek Makulski - Doradca Kulinarny firmy Janex, Warszawa
Karol Okrasa - Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warszawa
Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace, Warszawa
Kurt Scheller - Szef Kuchni Hotelu Rialto, Warszawa
Jacek Siemiątkowski - Szef Kuchni Hotelu Villa Park, Ciechocinek
Teofilos Vafidis - Doradca Kulinarny firmy Kuchnie Świata SaneChem, Warszawa
Arleta Żynel - Szefowa Kuchni Restauracji Arsenał, Białystok
Zgromadzona na Festiwalu Sielawa Blues publiczność głosowała wykupując symboliczną „rybkę”.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |