Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs Gotowania Zupy Rybnej


Zobaczcie państwo:
Mistrzostwa Kucharzy
Turniej Restauracji
Organizatorzy dziękują
Sielawa Blues 2005
Sielawa Blues 2004
Sielawa Blues 2003
Sielawa Blues 2002
Sielawa Blues 2001

Festiwal Sielawa Blues 2006 to również Konkurs Gotowania Zupy Rybnej. Tym razem wzięło w nim udział pięć trzyosobowych ekip. W skład każdej z nich weszli przedstawiciele: braci kucharskiej, aktorów i VIP-ów.

W pierwszej kolejności uczestnicy konkursu mieli za zadanie zaopatrzyć się w niezbędne do przygotowania zupy produkty. Głównym składnikiem była panga – azjatycka ryba bez ości. Członkowie poszczególnych ekip chętnie wybierali też przeróżne warzywa i mnóstwo przypraw.

Następnie zaczęło się wielkie krojenie składników i podkładanie drew do ognia. Konkurs prowadził Karol Okrasa komentując nie tylko poczynania ekip, ale też sprawdzając czy wszyscy nie związani zawodowo z kuchnią uczestnicy mają co robić i wiedzą jak się odpowiednio zabrać do pracy. Jego krzyżowy ogień pytań na temat wyciskania soku z cytryny spadł na Jana Nosowicza - Burmistrza Ostródy. Na szczęście pytania nie okazały się za trudne.

Krojeniu, mieszaniu i dolewaniu (oliwy do ognia) bacznie przyglądało się jury w składzie: Barbara Czerwińska, Walentyna Jałocha, Marta Kielczyk, Tomasz Kozłowicz, Karol Okrasa, Dariusz Struciński i Teofilos Vafidis.

Najprawdopodobniej ze względu na dużą ilość kolendry w zupie wgrała ekipa w składzie: Carlos Gonzalez Tejera, Marian Glinka i Zbigniew Dąbkowski.

Drugie miejsce przypadło w udziale drużynie pod przewodnictwem Giancarlo Russo. Razem z nim gotowali: Jarosław Kowalski i Andrzej Grabarczyk. W tym przypadku jurorów, i pewnie też widzów próbujących później zupy tej ekipy, zaskoczył makaron spaghetti podzielony na części i gotowany bezpośrednio w kotle.

Na podium znalazła się też ekipa Marka Widomskiego, Ewy Gawryluk i Dariusza Fabrykiewicza. Tu w gotowaniu pomagała mała Marysia – córka Ewy Gawryluk i Waldemara Błaszczyka.

W Konkursie Gotowania Zupy Rybnej udział wzięli także:

  • Jarosław Walczyk, Cezary Harasimowicz i Jan Nosowicz a także

  • Marcin Budynek, Waldemar Błaszczyk i Stanisław Harajda.

Przygotowanej podczas konkursu zupy nie sposób byłoby zjeść, gdyby nie liczna publiczność Sielawy Blues. Każda wygłodniała osoba, albo też i ta, którą na teren konkursu przywiodły zapachy, mogła spróbować specjałów z kotła za symboliczną złotówkę. Zebrane w ten sposób pieniądze zostały przekazane na cel charytatywny.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000