Drugiego dnia Finału Olimpiady Smaku 2006 do konkursu i walki o główna nagrodę stanęli Juniorzy, którzy okazali się najlepsi podczas półfinałów regionalnych. Konkurs odbywał się 26 maja w Makro Centrum HoReCa w Warszawie.
Juniorzy, podobnie jak Konsumenci WINIARY, przygotowywali podczas ostatecznej rozgrywki dania, które zapewniły im udział w finale. W zmaganiach finałowych uczestniczyło dziesięciu Juniorów wyłonionych podczas półfinałów w następujących miastach: z Wrocławia:
Karol Bandoch, Łosoś zapiekany ze szpinakiem w pieprzu cytrynowym z ziemniakami zapiekanymi
Adrian Mięciel, Pieczona polędwiczka wieprzowa
z Gdyni:
Jakub Łysk, Mus łososiowo – brokułowy z kalendrą
Marcin Przytula, Polędwica wieprzowa faszerowana musem grzybowym z ziemniaczkami i szparagami
z Krakowa:
Mateusz Guzik, Łosoś pieczony z kandyzowaną skórką cytrynową z sosem borowikowym na delikatnym suflecie szpinakowym
Bartłomiej Kiełtyka, Łosoś galicyjskiego z duetem majonezu dekoracyjnego WINIARY i sosu Pesto
z Poznania:
Kamil Godlewski, Łosoś z chutney’em imbirowo-pomarańczowym
Dawid Twardowski, Grillowane kotleciki jagnięce
z Lublina:
Adam Zwierzyński, Łosoś marynowanego w pesto rukolowym z ziemniakami puree z kozim serem i sosami: paprykowym i z białych szparagów
Sebastian Malinowski, Comber jagnięcy z kostką faszerowany morelą i śliwką kalifornijską w sosie winno - miodowym z pieczarkami w czekoladzie i ziemniaczkami z papryką chilli i bazylią
Pracę Juniorów oraz przygotowywane przez nich dania oceniało Jury Degustacyjne i Jury Techniczne w takim składzie jak Profesjonalistów i Konsumentów WINIARY: Daniel Hebet – Resteurant le jadin du Quai, Francja
Siegfried Schaber – Prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, Niemcy
Tomás Konopka – Doradca Kulinarny Nestlé, Czechy
Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa
Robert Sowa - Hotel Jan III Sobieski
Olimpiada Smaku 2006 została zainicjowana przez Nestlé Polska SA (Nestlé FoodServices i WINIARY) przy partnerskim udziale Makro na rzecz promocji talentów kulinarnych wśród Klientów.
Jak zdradzili przedstawiciele organizatora Olimpiada Smaku stanie się konkursem organizowanym cyklicznie. Już teraz zapraszamy do wzięcia udziału w przyszłorocznych eliminacjach.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|