Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2006 - Gala Finałowa


Zobaczcie państwo:
Finał Olimpiady Smaku
Finał Juniorów
Gala Finałowa
Półfinał we Wrocławiu
Półfinał w Gdyni
Półfinał w Krakowie
Półfinał w Poznaniu
Półfinał w Lublinie

Uroczysta Gala, podczas której ogłoszono wyniki finałowych zmagań Olimpiady Smaku 2006 odbyła się w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. 26 maja wieczorem w Restauracji Marysieńka oprócz zaproszonych gości pojawili się uczestnicy Olimpiady Smaku, jurorzy, oraz przedstawiciele sponsorów – Nestlé FoodServices, WINIARY i Makro.

Rozstrzygnięcie konkursu w kategorii Profesjonaliści organizatorzy Gali zaplanowali na sam koniec. Gdy emocje sięgnęły zenitu na scenie pojawili się przedstawiciele Nestlé FooodServices, wręczyli statuetki i przekazali nagrody laureatom:

  • I MIEJSCETomasz Purol – samochód Mercedes klasy A

  • II MIEJSCEMaciej Kopczyński – motocykl Honda Shadow 2005

  • III MIEJSCEJacek Schliske – 42-calowy telewizor plazmowy Philips

Tuż po ogłoszeniu wyników Tomasz Purol powiedział: zrobiłem wszystko jak najlepiej i byłem zadowolony z tego co przygotowałem, byłem dobrej myśli. Szczerze mówiąc liczyłem na pierwszą trójkę. Zapytany o wygraną nie ukrywał, że trochę jest to dowartościowanie samego siebie, spełnienie zawodowe. Człowiek upewnia się, że jest dobry w tym, co robi - dodał.

W kategorii Juniorzy nagrody wręczali przedstawiciele Makro. Zwycięzcami zostali:

  • I MIEJSCESebastian Malinowski – skuter Piaggio Typhoon 50 (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych nr 6 w Płocku - robot wielofunkcyjny marki Robot Coupe R301)

  • II MIEJSCEAdam Zwierzyński – komputer marki Optimus (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego z Warszawy - maszynka do mięsa marki Protech TS12)

  • III MIEJSCEDawid Twardowski – aparat cyfrowy Sony (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie - blender Protech P100)

Docenieni zostali także nauczyciele - wychowawcy Juniorów, którzy stanęli na podium. W nagrodę otrzymali oni jednodniowe (w wymiarze sześciu godzin zegarowych) szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez ww. Centrum wraz z zakwaterowaniem.

Dodatkowo Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przyznało Sebastianowi Malinowskiemu i jego trenerce Wiesławie Staroń nagrodę w kategorii "Nadzieja Sztuki Kulinarnej 2006 Roku". Nagrodą jest wyjazd do Luksemburga na Expogast - Kulinarny Puchar Świata 2006. Wyjazd w charakterze obserwatora współfinansowany jest ze środków unijnych - z programu Leonardo da Vinci.

Zwycięzca w kategorii Juniorzy na scenie nie potrafił nic powiedzieć. Dopiero gdy pierwsze emocje opadły przyznał: miałem nadzieję na trzecie miejsce, o pierwszym nawet nie marzyłem, ale gdy usłyszałem swoje nazwisko po prostu zamarłem i zaniemówiłem. Nie mogłem w to uwierzyć. Bardzo się cieszę z nagrody, ale dla mnie najważniejsze jest to, że mogłem wystartować w tak prestiżowym konkursie. Jestem bardzo dumny z tego, że międzynarodowe jury doceniło moje starania.

W kategorii Konsumenci WINIARY laureatami zostali:

  • I MIEJSCEIwetta Paprocka – samochód Mercedes klasy A

  • II MIEJSCEJarosław Nowak – sprzęt AGD: chłodziarko-zamrażarka oraz piekarnik Candy

  • III MIEJSCEAnna Ligorowska – sprzęt AGD: piekarnik marki Candy

Iwetta Paprocka i jej Zeppeliny w sosie grzybowym już podczas półfinału w Krakowie zachwyciły jurorów. Tym razem doceniło je także międzynarodowe Jury. Sama laureatka przyznała: danie, które przygotowałam było naprawdę skromne i wydawało mi się, że nie ma szans w porównaniu z innymi potrawami, które prezentowane były na konkursie. Powiedziała także: nie czuję się najlepszą, jestem perfekcjonistką i uważam, że zawsze mogłoby być lepiej. Jest to dla mnie ogromny zaszczyt, że takie znakomite jury przyznało mi pierwsze miejsce.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom, zarówno Juniorom, którzy wykazali się młodzieńczą kreatywnością jak i Profesjonalistom za wysoki poziom swoich prac konkursowych – mówił po zakończeniu finału Olimpiady Smaku 2006 Jerzy Pasikowski – Sekretarz Generalny Konkursu. Jestem przekonany, że Olimpiada Smaku na stałe wpisze się w kalendarz najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce - dodaje.

Galę poprowadzili znani ze szklanego ekranu i radiowych odbiorników: Krzysztof Ibisz, Marcin Rusinek oraz Robert Sowa, Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski. Wieczór uświetnił swoim występem zespół De Mono.

Dania na Galę Finałową Olimpiady Smaku 2006 przygotowali między innymi Szefowie Kuchni, którzy oceniali zmagania półfinałowe.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000