Uroczysta Gala, podczas której ogłoszono wyniki finałowych zmagań Olimpiady Smaku 2006 odbyła się w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. 26 maja wieczorem w Restauracji Marysieńka oprócz zaproszonych gości pojawili się uczestnicy Olimpiady Smaku, jurorzy, oraz przedstawiciele sponsorów – Nestlé FoodServices, WINIARY i Makro.
Rozstrzygnięcie konkursu w kategorii Profesjonaliści organizatorzy Gali zaplanowali na sam koniec. Gdy emocje sięgnęły zenitu na scenie pojawili się przedstawiciele Nestlé FooodServices, wręczyli statuetki i przekazali nagrody laureatom: I MIEJSCE – Tomasz Purol – samochód Mercedes klasy A
II MIEJSCE – Maciej Kopczyński – motocykl Honda Shadow 2005
III MIEJSCE – Jacek Schliske – 42-calowy telewizor plazmowy Philips
Tuż po ogłoszeniu wyników Tomasz Purol powiedział: zrobiłem wszystko jak najlepiej i byłem zadowolony z tego co przygotowałem, byłem dobrej myśli. Szczerze mówiąc liczyłem na pierwszą trójkę. Zapytany o wygraną nie ukrywał, że trochę jest to dowartościowanie samego siebie, spełnienie zawodowe. Człowiek upewnia się, że jest dobry w tym, co robi - dodał.
W kategorii Juniorzy nagrody wręczali przedstawiciele Makro. Zwycięzcami zostali: I MIEJSCE – Sebastian Malinowski – skuter Piaggio Typhoon 50 (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych nr 6 w Płocku - robot wielofunkcyjny marki Robot Coupe R301)
II MIEJSCE – Adam Zwierzyński – komputer marki Optimus (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego z Warszawy - maszynka do mięsa marki Protech TS12)
III MIEJSCE – Dawid Twardowski – aparat cyfrowy Sony (nagroda dla szkoły - Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie - blender Protech P100)
Docenieni zostali także nauczyciele - wychowawcy Juniorów, którzy stanęli na podium. W nagrodę otrzymali oni jednodniowe (w wymiarze sześciu godzin zegarowych) szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez ww. Centrum wraz z zakwaterowaniem.
Dodatkowo Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przyznało Sebastianowi Malinowskiemu i jego trenerce Wiesławie Staroń nagrodę w kategorii "Nadzieja Sztuki Kulinarnej 2006 Roku". Nagrodą jest wyjazd do Luksemburga na Expogast - Kulinarny Puchar Świata 2006. Wyjazd w charakterze obserwatora współfinansowany jest ze środków unijnych - z programu Leonardo da Vinci.
Zwycięzca w kategorii Juniorzy na scenie nie potrafił nic powiedzieć. Dopiero gdy pierwsze emocje opadły przyznał: miałem nadzieję na trzecie miejsce, o pierwszym nawet nie marzyłem, ale gdy usłyszałem swoje nazwisko po prostu zamarłem i zaniemówiłem. Nie mogłem w to uwierzyć. Bardzo się cieszę z nagrody, ale dla mnie najważniejsze jest to, że mogłem wystartować w tak prestiżowym konkursie. Jestem bardzo dumny z tego, że międzynarodowe jury doceniło moje starania.
W kategorii Konsumenci WINIARY laureatami zostali: I MIEJSCE – Iwetta Paprocka – samochód Mercedes klasy A
II MIEJSCE – Jarosław Nowak – sprzęt AGD: chłodziarko-zamrażarka oraz piekarnik Candy
III MIEJSCE – Anna Ligorowska – sprzęt AGD: piekarnik marki Candy
Iwetta Paprocka i jej Zeppeliny w sosie grzybowym już podczas półfinału w Krakowie zachwyciły jurorów. Tym razem doceniło je także międzynarodowe Jury. Sama laureatka przyznała: danie, które przygotowałam było naprawdę skromne i wydawało mi się, że nie ma szans w porównaniu z innymi potrawami, które prezentowane były na konkursie. Powiedziała także: nie czuję się najlepszą, jestem perfekcjonistką i uważam, że zawsze mogłoby być lepiej. Jest to dla mnie ogromny zaszczyt, że takie znakomite jury przyznało mi pierwsze miejsce.
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom, zarówno Juniorom, którzy wykazali się młodzieńczą kreatywnością jak i Profesjonalistom za wysoki poziom swoich prac konkursowych – mówił po zakończeniu finału Olimpiady Smaku 2006 Jerzy Pasikowski – Sekretarz Generalny Konkursu. Jestem przekonany, że Olimpiada Smaku na stałe wpisze się w kalendarz najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce - dodaje.
Galę poprowadzili znani ze szklanego ekranu i radiowych odbiorników: Krzysztof Ibisz, Marcin Rusinek oraz Robert Sowa, Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski. Wieczór uświetnił swoim występem zespół De Mono.
Dania na Galę Finałową Olimpiady Smaku 2006 przygotowali między innymi Szefowie Kuchni, którzy oceniali zmagania półfinałowe.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|