Ostatni z półfinałów Olimpiady Smaku 2006 jest już za nami. Tym razem uczestnicy rywalizowali ze sobą w Hotelu Europa w Lublinie. To właśnie tam 20 i 21 maja 2006 roku o miano najlepszego oraz możliwość startowania w finale walczyli Profesjonaliści, Konsumenci WINIARY i Juniorzy.
Do pracy już tradycyjnie jako pierwsi przystąpili Profesjonaliści. Wykonali oni swoje propozycje dań wykorzystując w ich przygotowaniu produkty Nestlé FoodServices i jeden z trzech głównych składników: łososia norweskiego, polędwicę wieprzową lub jagnięcinę nowozelandzką. Jury zgodnie przyznało, iż poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki a walka wyrównana.
Zwycięzcami okazali się: I MIEJSCE - Michał Garnek, który przygotował Łosoś na pumperniklu
II MIEJSCE - Jacek Schliske - Stek z łososia marynowany w trawie cytrynowej i limonce z dodatkiem pomarańczy, podawany z bakłażanem puree, puszystym musem pomidorowym oraz duetem z sosów – pietruszkowego i karmelizowanych pomarańczy z szafranem
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006.
Sekretarz Olimpiady - Jerzy Pasikowski – podkreślił jednak, iż tak naprawdę wszyscy kucharze biorący w niej udział mogą czuć się zwycięzcami, bowiem fakt obecności na tym konkursie jest niezbitym dowodem ich dużych umiejętności.
Wśród uczestników znaleźli się również: Arkadiusz Towarek - Polędwiczki wieprzowe odziane w maliny, podane z sosem truflowym
Sebastian Krauzowicz - Pieczony filet z łososia w kukurydzianej skorce na truflowym ciastku i warzywnym spaghetti z miętą
Mirosław Czajkowski - Polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi pomidorami, brzoskwinią podane z kolendrowo-pietruszkowym pesto, chrustem ziemniaczanym i zieloną sałatką
Marek Ratyński - Polędwiczka wieprzowa faszerowana aromatycznym łososiem norweskim w liściach szpinaku podana na sałacie lodowej z borowikami, ziołami i duszoną cebulą
Przemysław Puch - Zawijasy Jagny
Emil Dziubak - Łosoś przekładany salsa gruszkową podany na carpacio z awokado z kaszą kus kus
Tuż po Profesjonalistach do zmagań konkursowych stanęli Konsumenci WINIARY. Ich potrawy były doskonałym dowodem na to, iż nawet w domowym zaciszu można przygotować dania, które smakiem zachwycą wykwalifikowanych Szefów Kuchni zasiadających w jury.
Tym razem w konkursie wzięli udział: Beata Czapiewska - Wstążki i pierś z kurczaka w pomarańczowym sosie
Anna Grzegorczyk - Faszerowane roladki schabowe
Barbara Hałasa - Salceson białoruski z kurczaka
Anna Ligorowska - Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym
Jarosław Nowak - Polędwica wołowa na pikantnej gruszce ze szparagami, w sosach z gorgonzoli i gorzkiej czekolady
Elżbieta Rudka - Flaczki drobiowe
Sylwia Tatara - Miodowe skrzydełka
Katarzyna Wróblewska - Ryż inaczej z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym
Jurorom najbardziej smakowało danie Jarosława Nowaka oraz Anny Ligorowskiej. Wszyscy uczestnicy konkursu w tej kategorii oprócz pamiątkowych dyplomów otrzymali upominki WINIARY.
Zmagania uczestników oceniało Jury Degustacyjne w składzie: Andrzej Bryk - Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa
Artur Grajber - Szef Kuchni Hotelu Westin, Warszawa
Mariusz Nowicki - Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała
Dariusz Struciński - Szef Kuchni Hotelu Anders, Stare Jabłonki
Dariusz Zahorański - Szef Kuchni Hotelu Radisson SAS, Warszawa
Przygotowanie potraw, technikę pracy uczestników konkursu i wygląd stanowiska pracy oceniało Jury Techniczne, składające się z dwóch osób. Zmagania półfinalistów w Lublinie oceniali: Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa oraz Adam Świat - Doradca Kulinarny Euro Gast.
Członkowie jury zgodnie potwierdzili, iż półfinał w Lublinie podniósł wysoko poprzeczkę pozostałym laureatom półfinałów innych miast. Dlatego z niecierpliwością czekamy na rozstrzygnięcie Olimpiady Smaku 2006, które odbędzie się w najbliższy czwartek i piątek w Warszawie.
Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|