Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku - półfinał w Lublinie


Zobaczcie państwo:
Konkurs Juniorów
Łosoś na pumperniklu
Stek z łososia
Comber jagniący
Łosoś marynowany
Filety z kurczaka
Polędwica wołowa

Ostatni z półfinałów Olimpiady Smaku 2006 jest już za nami. Tym razem uczestnicy rywalizowali ze sobą w Hotelu Europa w Lublinie. To właśnie tam 20 i 21 maja 2006 roku o miano najlepszego oraz możliwość startowania w finale walczyli Profesjonaliści, Konsumenci WINIARY i Juniorzy.

Do pracy już tradycyjnie jako pierwsi przystąpili Profesjonaliści. Wykonali oni swoje propozycje dań wykorzystując w ich przygotowaniu produkty Nestlé FoodServices i jeden z trzech głównych składników: łososia norweskiego, polędwicę wieprzową lub jagnięcinę nowozelandzką. Jury zgodnie przyznało, iż poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki a walka wyrównana.

Zwycięzcami okazali się:

  • I MIEJSCE - Michał Garnek, który przygotował Łosoś na pumperniklu

  • II MIEJSCE - Jacek Schliske - Stek z łososia marynowany w trawie cytrynowej i limonce z dodatkiem pomarańczy, podawany z bakłażanem puree, puszystym musem pomidorowym oraz duetem z sosów – pietruszkowego i karmelizowanych pomarańczy z szafranem

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006.

Sekretarz Olimpiady - Jerzy Pasikowski – podkreślił jednak, iż tak naprawdę wszyscy kucharze biorący w niej udział mogą czuć się zwycięzcami, bowiem fakt obecności na tym konkursie jest niezbitym dowodem ich dużych umiejętności.

Wśród uczestników znaleźli się również:

  • Arkadiusz Towarek - Polędwiczki wieprzowe odziane w maliny, podane z sosem truflowym

  • Sebastian Krauzowicz - Pieczony filet z łososia w kukurydzianej skorce na truflowym ciastku i warzywnym spaghetti z miętą

  • Mirosław Czajkowski - Polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi pomidorami, brzoskwinią podane z kolendrowo-pietruszkowym pesto, chrustem ziemniaczanym i zieloną sałatką

  • Marek Ratyński - Polędwiczka wieprzowa faszerowana aromatycznym łososiem norweskim w liściach szpinaku podana na sałacie lodowej z borowikami, ziołami i duszoną cebulą

  • Przemysław Puch - Zawijasy Jagny

  • Emil Dziubak - Łosoś przekładany salsa gruszkową podany na carpacio z awokado z kaszą kus kus

Tuż po Profesjonalistach do zmagań konkursowych stanęli Konsumenci WINIARY. Ich potrawy były doskonałym dowodem na to, iż nawet w domowym zaciszu można przygotować dania, które smakiem zachwycą wykwalifikowanych Szefów Kuchni zasiadających w jury.

Tym razem w konkursie wzięli udział:

  • Beata Czapiewska - Wstążki i pierś z kurczaka w pomarańczowym sosie

  • Anna Grzegorczyk - Faszerowane roladki schabowe

  • Barbara Hałasa - Salceson białoruski z kurczaka

  • Anna Ligorowska - Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym

  • Jarosław Nowak - Polędwica wołowa na pikantnej gruszce ze szparagami, w sosach z gorgonzoli i gorzkiej czekolady

  • Elżbieta Rudka - Flaczki drobiowe

  • Sylwia Tatara - Miodowe skrzydełka

  • Katarzyna Wróblewska - Ryż inaczej z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym

Jurorom najbardziej smakowało danie Jarosława Nowaka oraz Anny Ligorowskiej. Wszyscy uczestnicy konkursu w tej kategorii oprócz pamiątkowych dyplomów otrzymali upominki WINIARY.

Zmagania uczestników oceniało Jury Degustacyjne w składzie:

  • Andrzej Bryk - Szef Kuchni Hotelu Marriott, Warszawa

  • Artur Grajber - Szef Kuchni Hotelu Westin, Warszawa

  • Mariusz Nowicki - Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała

  • Dariusz Struciński - Szef Kuchni Hotelu Anders, Stare Jabłonki

  • Dariusz Zahorański - Szef Kuchni Hotelu Radisson SAS, Warszawa

Przygotowanie potraw, technikę pracy uczestników konkursu i wygląd stanowiska pracy oceniało Jury Techniczne, składające się z dwóch osób. Zmagania półfinalistów w Lublinie oceniali: Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa oraz Adam Świat - Doradca Kulinarny Euro Gast.

Członkowie jury zgodnie potwierdzili, iż półfinał w Lublinie podniósł wysoko poprzeczkę pozostałym laureatom półfinałów innych miast. Dlatego z niecierpliwością czekamy na rozstrzygnięcie Olimpiady Smaku 2006, które odbędzie się w najbliższy czwartek i piątek w Warszawie.

Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000