Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku - półfinał w Poznaniu


Zobaczcie państwo:
Konkurs Juniorów
Łosoś z foie gras
Kotleciki z jagnięciny
Łosoś z chutney’em
Kurczak z żółtym ryżem
Kurczak meksykański

Za nami kolejny półfinał Olimpiady Smaku 2006, który tym razem odbył się w Hotelu Novotel Centrum w Poznaniu. Pierwszego dnia – 13 maja do konkursu przystąpili Profesjonaliści i Konsumenci WINIARY. Drugiego dnia w zmaganiach wzięli udział Juniorzy. Na ostatni już półfinał regionalny zapraszamy do Hotelu Europa w Lublinie (20-21 maja).

Tradycyjnie już, od rana pierwszego dnia Olimpiady Smaku do rywalizacji stanęli Profesjonaliści. Siedmiu uczestników konkursu w tej kategorii przygotowywało zgłoszone wcześniej dania, które w swoim składzie zawierały produkty Nestlé FoodServices. Warunkiem było również przygotowanie potrawy z łososia norweskiego, polędwicy wieprzowej lub jagnięciny nowozelandzkiej.

W rywalizacji półfinałowej w Poznaniu najlepsi okazali się:

  • I miejsceTomasz Purol – Villa Hoff, Trzęsacz; przygotował Pieczony filet z łososia z foie gras i suszonymi pomidorami podany na puree bazylikowo-krewetkowym z aromatycznymi warzywami w cieście filo

  • II miejsce - Marcin Szukaj – Restauracja Dolce Vita, Bydgoszcz; przyrządził Piramidkę z kotlecików jagnięcych na postumencie z medalionu z łososia z chrupiącą skórką za świeżego chrzanu na sosie z wiejskiej musztardy

Finał odbędzie się w Warszawie 25 i 26 maja. Konkurs w kategorii Profesjonaliści będzie utrzymany w formule Black Box. Finaliści przygotowywać będą danie główne na podstawie przepisu własnego pomysłu na bazie jednego zestawu produktów, wybranego losowo z dziesięciu zestawów zapewnionych przez Organizatora. Zawartość zestawu pozostanie uczestnikom finału nieznany do momentu rozpoczęcia zmagań. W skład zestawu wchodzić będą produkty z oferty Makro oraz Nestlé FoodServices. Prace finałowe oceniać będzie jury złożone z polskich i międzynarodowych szefów kuchni.

Laureaci półfinału w Poznaniu będą mogli poćwiczyć jeszcze przed walką o Mercedesa klasy A (główna nagroda w finale Olimpiady Smaku 2006) i poznać miejsce zmagań konkursowych. A wszystko, dlatego że w nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca Tomasz Purol otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Laureat drugiego miejsca natomiast otrzymał voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006 oraz książki Roberta Sowy „Esencja Smaku”.

Poza dwoma laureatami w kategorii Profesjonaliści do konkursu w Poznaniu przystąpili także:

  • Rafał Antoszewski – Fabryka Smaku, Łódź – Jagnięcina z borowikami zapiekana z kozim serem, z warzywami w miodzie z octem balsamicznym oraz kaszą zapiekaną z wątróbką flambiorwaną koniakiem

  • Przemysław Bartoszewicz, Restauracja Nova, Skępe – Polędwiczka wieprzowa faszerowana wędzonym łososiem z puree ziemniaczano-jabłkowym i sosem pistacjowym

  • Marcin Jakubowski – Pabianice – Polędwiczka wieprzowa zawijana w szynce parmeńskiej z sosem z serkiem camembert

  • Aleksandra Opolska – Restauracja NOT, Bydgoszcz – Rolada dworska faszerowana łososiem w sosie paprykowym

  • Mirosław Wojtowicz – Villa Brant, Świętochłowice – Łosoś zapiekany brant

Karol Okrasa, który zasiadał w Jury Degustacyjnym i zarazem prowadził cały konkurs podsumował zmagania Profesjonalistów: wygrały osoby, które popełniły najmniej błędów, ponieważ niestety nikt się tych błędów nie wystrzegł.

Inny z jurorów – Grzegorz Kazubski zapowiedział następujące po konkursie Profesjonalistów zmagania Konsumentek WINIARY jako najbardziej ekscytującą część każdego półfinału Olimpiady Smaku. Konsumenci WINIARY mieli za zadanie przygotować cztery porcje potrawy, która wcześniej zgłosili do konkursu.

Obie laureatki otrzymały od jurorów dokładnie taką samą ilość punktów - 300. Iwona Ludka i Helena Łączyńska zajęły więc ex aeqou pierwsze miejsce. Automatycznie przechodzą do finału Olimpiady Smaku 2006 i mają szansę wygrać nagrodę główną – Mercedesa klasy A.

Iwona Ludka przygotowała kurczaka z warzywami z żółtym ryżem w aksamitnym sosie bazylikowym, a Helena Łączyńska zaproponowała kurczaka po meksykańsku.

Poza laureatkami w konkursie wzięło udział jeszcze pięciu uczestników:

  • Janusz Kądziołka - Pulpety z piersi z zielonym makaronem tagiatelle i warzywami z patelni

  • Małgorzata Knap - Zupa jarzynowa witaminka

  • Dorota Olejniczak - Sałatka ryżowa podawana w łódeczkach z liści kapusty pekińskiej

  • Krystyna Urbaniak - Zupa krem ze szparagów

  • Zenona Urbaniak - Rolada z indyka z boczkiem i papryką w galarecie

Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.

Dania Profesjonalistów i Konsumentek WINIARY oceniało Jury Degustacyjne, w którego skład weszli:

  • Artur Dzierzbicki – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin

  • Mariusz Nowicki – Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała

  • Karol Okrasa - Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warszawa

  • Kurt Scheller – Szef Kuchni Hotelu Rialto, Warszawa

  • Jacek Skitek - Szef Kuchni Hotelu Novotel Centrum, Poznań

W drugi skład jurorów – Jury Techniczne weszli:

  • Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa

  • Adam Świat – Doradca Kulinarny Euro Gast (w zastępstwie Roberta Sowy – Szefa Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, który oceniał już jednak pracę Konsumentek WINIARY).

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gratulacja Tomasz,Marcin"
(20.05.2006 - 14:07)  (Jean Bos)
"gratulacje dla marcina z pabianic"
(22.05.2006 - 16:20)  (konrad)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000