Za nami kolejny półfinał Olimpiady Smaku 2006, który tym razem odbył się w Hotelu Novotel Centrum w Poznaniu. Pierwszego dnia – 13 maja do konkursu przystąpili Profesjonaliści i Konsumenci WINIARY. Drugiego dnia w zmaganiach wzięli udział Juniorzy. Na ostatni już półfinał regionalny zapraszamy do Hotelu Europa w Lublinie (20-21 maja).
Tradycyjnie już, od rana pierwszego dnia Olimpiady Smaku do rywalizacji stanęli Profesjonaliści. Siedmiu uczestników konkursu w tej kategorii przygotowywało zgłoszone wcześniej dania, które w swoim składzie zawierały produkty Nestlé FoodServices. Warunkiem było również przygotowanie potrawy z łososia norweskiego, polędwicy wieprzowej lub jagnięciny nowozelandzkiej.
W rywalizacji półfinałowej w Poznaniu najlepsi okazali się: I miejsce – Tomasz Purol – Villa Hoff, Trzęsacz; przygotował Pieczony filet z łososia z foie gras i suszonymi pomidorami podany na puree bazylikowo-krewetkowym z aromatycznymi warzywami w cieście filo
II miejsce - Marcin Szukaj – Restauracja Dolce Vita, Bydgoszcz; przyrządził Piramidkę z kotlecików jagnięcych na postumencie z medalionu z łososia z chrupiącą skórką za świeżego chrzanu na sosie z wiejskiej musztardy
Finał odbędzie się w Warszawie 25 i 26 maja. Konkurs w kategorii Profesjonaliści będzie utrzymany w formule Black Box. Finaliści przygotowywać będą danie główne na podstawie przepisu własnego pomysłu na bazie jednego zestawu produktów, wybranego losowo z dziesięciu zestawów zapewnionych przez Organizatora. Zawartość zestawu pozostanie uczestnikom finału nieznany do momentu rozpoczęcia zmagań. W skład zestawu wchodzić będą produkty z oferty Makro oraz Nestlé FoodServices. Prace finałowe oceniać będzie jury złożone z polskich i międzynarodowych szefów kuchni.
Laureaci półfinału w Poznaniu będą mogli poćwiczyć jeszcze przed walką o Mercedesa klasy A (główna nagroda w finale Olimpiady Smaku 2006) i poznać miejsce zmagań konkursowych. A wszystko, dlatego że w nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca Tomasz Purol otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Laureat drugiego miejsca natomiast otrzymał voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy uczestnictwa w Olimpiadzie Smaku 2006 oraz książki Roberta Sowy „Esencja Smaku”.
Poza dwoma laureatami w kategorii Profesjonaliści do konkursu w Poznaniu przystąpili także: Rafał Antoszewski – Fabryka Smaku, Łódź – Jagnięcina z borowikami zapiekana z kozim serem, z warzywami w miodzie z octem balsamicznym oraz kaszą zapiekaną z wątróbką flambiorwaną koniakiem
Przemysław Bartoszewicz, Restauracja Nova, Skępe – Polędwiczka wieprzowa faszerowana wędzonym łososiem z puree ziemniaczano-jabłkowym i sosem pistacjowym
Marcin Jakubowski – Pabianice – Polędwiczka wieprzowa zawijana w szynce parmeńskiej z sosem z serkiem camembert
Aleksandra Opolska – Restauracja NOT, Bydgoszcz – Rolada dworska faszerowana łososiem w sosie paprykowym
Mirosław Wojtowicz – Villa Brant, Świętochłowice – Łosoś zapiekany brant
Karol Okrasa, który zasiadał w Jury Degustacyjnym i zarazem prowadził cały konkurs podsumował zmagania Profesjonalistów: wygrały osoby, które popełniły najmniej błędów, ponieważ niestety nikt się tych błędów nie wystrzegł.
Inny z jurorów – Grzegorz Kazubski zapowiedział następujące po konkursie Profesjonalistów zmagania Konsumentek WINIARY jako najbardziej ekscytującą część każdego półfinału Olimpiady Smaku. Konsumenci WINIARY mieli za zadanie przygotować cztery porcje potrawy, która wcześniej zgłosili do konkursu.
Obie laureatki otrzymały od jurorów dokładnie taką samą ilość punktów - 300. Iwona Ludka i Helena Łączyńska zajęły więc ex aeqou pierwsze miejsce. Automatycznie przechodzą do finału Olimpiady Smaku 2006 i mają szansę wygrać nagrodę główną – Mercedesa klasy A.
Iwona Ludka przygotowała kurczaka z warzywami z żółtym ryżem w aksamitnym sosie bazylikowym, a Helena Łączyńska zaproponowała kurczaka po meksykańsku.
Poza laureatkami w konkursie wzięło udział jeszcze pięciu uczestników: Janusz Kądziołka - Pulpety z piersi z zielonym makaronem tagiatelle i warzywami z patelni
Małgorzata Knap - Zupa jarzynowa witaminka
Dorota Olejniczak - Sałatka ryżowa podawana w łódeczkach z liści kapusty pekińskiej
Krystyna Urbaniak - Zupa krem ze szparagów
Zenona Urbaniak - Rolada z indyka z boczkiem i papryką w galarecie
Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.
Dania Profesjonalistów i Konsumentek WINIARY oceniało Jury Degustacyjne, w którego skład weszli: Artur Dzierzbicki – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin
Mariusz Nowicki – Szef Kuchni Hotelu Mościcki, Spała
Karol Okrasa - Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warszawa
Kurt Scheller – Szef Kuchni Hotelu Rialto, Warszawa
Jacek Skitek - Szef Kuchni Hotelu Novotel Centrum, Poznań
W drugi skład jurorów – Jury Techniczne weszli: Grzegorz Kazubski - Manager Makro Centrum HoReCa
Adam Świat – Doradca Kulinarny Euro Gast (w zastępstwie Roberta Sowy – Szefa Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, który oceniał już jednak pracę Konsumentek WINIARY).
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |