9 maja w Krakowie odbyły się kolejne zmagania Juniorów w ramach półfinału Olimpiady Smaku. Wzięli w nich udział uczniowie szkół gastronomicznych z południowej Polski. Zwycięzcy konkursu będą walczyć w finale Olimpiady Smaku w Warszawie o nagrodę główną - skuter Piaggio Typhoon 50.
Pierwsi zawodnicy wystartowali o 9 rano. Ich pracę oceniało jury w takim samym składzie jak w dniu zmagań profesjonalistów. Każdy z zawodników mógł zdobyć maksymalnie 170 punktów.
Jury Techniczne przyznawało punkty za: - przygotowanie stanowiska pracy – max 5 pkt.
- wygląd stoiska po zakończonej pracy – max 5 pkt.
- profesjonalizm pracy – max 10 pkt.
- czystość pracy – max 5 pkt.
- zużyty surowiec – max 5 pkt.
Jury Degustacyjne oceniało: - danie – max 70 pkt.
- smak – max 40 pkt.
- dobór składników – max 15 pkt.
- wygląd i aranżację – max 15 pkt.
Zwycięzcami konkursu zostali: I MIEJSCE - Mateusz Guzik z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - Nowej Hucie, przyrządził Łososia pieczonego z kandyzowaną skórką cytrynową z sosem borowikowym na delikatnym suflecie szpinakowym
II MIEJSCE - Bartłomiej Kiełtyka z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, przygotował Łososia galicyjskiego z duetem majonezu dekoracyjnego WINIARY i sosu pesto
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem.
 |
Pozostali uczestnicy konkursu:Otylia Babik z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Oświęcimiu, przygotowała: Warkocz z łososia
Joanna Sulicz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Krynicy Górskiej, przygotowała: Comber jagnięcy z kostką z sosem pieczarkowym, omlet z serem pleśniowym i sałata z sosem sałatkowym uniwersalnym
Agnieszka Czech z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, przygotowała: Schab w ziołach z musem grzybowym, placuszki kukurydziane, aromatyczne warzywa
Alicja Gomularz z Niepublicznego Technikum Uzupełniającego dla Dorosłych w Oświęcimiu, przygotowała: Polędwicę wieprzową nadziewaną śliwkami i rodzynkami w sosie pieczarkowym
Justyna Mikołajek z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku, przygotowała: Niebiańską polędwicę nadziewaną w sosie żurawinowo - miętowym
Michał Curyło z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach, przygotował: Łososia z wiśniami
Dominik Kmiecik z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach, przygotował: Polędwicę wieprzową z sosem borówkowo - limonkowym
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz książki „Vademecum Szefa Kuchni” od firmy Nestlé FoodServices.
Konkurs jest dopracowany pod każdym względem - stwierdziła Teresa Wilk, nauczycielka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach. Jak tylko usłyszeliśmy, że organizowana jest olimpiada Nestlé FoodServices, to wiedzieliśmy, że będziemy pracowali na dobrych produktach. Na większość konkursów musimy sami zaopatrywać się w składniki i sprzęt. To jest bardzo uciążliwe i często drogie.
Start w takim konkursie jest dla was ogromnym wyróżnieniem, ale i wyzwaniem. Zmagania to praca pod wielką presją, ponieważ jesteście ciągle obserwowani i oceniani przez jury. To stresuje nawet profesjonalistów. – powiedział do uczestników zmagań Zbigniew Kurleto, członek jury. Pomimo kilku potknięć musimy was pochwalić za to, że podczas przyrządzania potraw utrzymywaliście świetny porządek na stanowiskach pracy - dodał.
Jesteście jeszcze młodzi i ciągle się uczycie. Dlatego rozumiemy, że macie prawo popełniać błędy – stwierdził Grzegorz Kazubski, członek jury. Pamiętajcie jednak, że macie prawo pytać.
Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.
Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.
Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach: Finał Olimpiady Smaku 2006 odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan III Sobieski w
Warszawie.
Mirosława Olech - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |