Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Zmagania Juniorów - Olimpiada Smaku w Krakowie


Zobaczcie państwo:
Półfinał w Krakowie
Łosoś na suflecie
Łosoś galicyjski
Rolada z łososia i soli
Danie bulionerów
Zeppeliny w sosie

9 maja w Krakowie odbyły się kolejne zmagania Juniorów w ramach półfinału Olimpiady Smaku. Wzięli w nich udział uczniowie szkół gastronomicznych z południowej Polski. Zwycięzcy konkursu będą walczyć w finale Olimpiady Smaku w Warszawie o nagrodę główną - skuter Piaggio Typhoon 50.

Pierwsi zawodnicy wystartowali o 9 rano. Ich pracę oceniało jury w takim samym składzie jak w dniu zmagań profesjonalistów. Każdy z zawodników mógł zdobyć maksymalnie 170 punktów.

Jury Techniczne przyznawało punkty za:

  • przygotowanie stanowiska pracy – max 5 pkt.
  • wygląd stoiska po zakończonej pracy – max 5 pkt.
  • profesjonalizm pracy – max 10 pkt.
  • czystość pracy – max 5 pkt.
  • zużyty surowiec – max 5 pkt.

Jury Degustacyjne oceniało:

  • danie – max 70 pkt.
  • smak – max 40 pkt.
  • dobór składników – max 15 pkt.
  • wygląd i aranżację – max 15 pkt.

Zwycięzcami konkursu zostali:

  • I MIEJSCE - Mateusz Guzik z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - Nowej Hucie, przyrządził Łososia pieczonego z kandyzowaną skórką cytrynową z sosem borowikowym na delikatnym suflecie szpinakowym

  • II MIEJSCE - Bartłomiej Kiełtyka z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, przygotował Łososia galicyjskiego z duetem majonezu dekoracyjnego WINIARY i sosu pesto

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcie drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem.

Pozostali uczestnicy konkursu:
  • Otylia Babik z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Oświęcimiu, przygotowała: Warkocz z łososia

  • Joanna Sulicz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Krynicy Górskiej, przygotowała: Comber jagnięcy z kostką z sosem pieczarkowym, omlet z serem pleśniowym i sałata z sosem sałatkowym uniwersalnym

  • Agnieszka Czech z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, przygotowała: Schab w ziołach z musem grzybowym, placuszki kukurydziane, aromatyczne warzywa

  • Alicja Gomularz z Niepublicznego Technikum Uzupełniającego dla Dorosłych w Oświęcimiu, przygotowała: Polędwicę wieprzową nadziewaną śliwkami i rodzynkami w sosie pieczarkowym

  • Justyna Mikołajek z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku, przygotowała: Niebiańską polędwicę nadziewaną w sosie żurawinowo - miętowym

  • Michał Curyło z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach, przygotował: Łososia z wiśniami

  • Dominik Kmiecik z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach, przygotował: Polędwicę wieprzową z sosem borówkowo - limonkowym

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz książki „Vademecum Szefa Kuchni” od firmy Nestlé FoodServices.

Konkurs jest dopracowany pod każdym względem - stwierdziła Teresa Wilk, nauczycielka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Kielcach. Jak tylko usłyszeliśmy, że organizowana jest olimpiada Nestlé FoodServices, to wiedzieliśmy, że będziemy pracowali na dobrych produktach. Na większość konkursów musimy sami zaopatrywać się w składniki i sprzęt. To jest bardzo uciążliwe i często drogie.

Start w takim konkursie jest dla was ogromnym wyróżnieniem, ale i wyzwaniem. Zmagania to praca pod wielką presją, ponieważ jesteście ciągle obserwowani i oceniani przez jury. To stresuje nawet profesjonalistów. – powiedział do uczestników zmagań Zbigniew Kurleto, członek jury. Pomimo kilku potknięć musimy was pochwalić za to, że podczas przyrządzania potraw utrzymywaliście świetny porządek na stanowiskach pracy - dodał.

Jesteście jeszcze młodzi i ciągle się uczycie. Dlatego rozumiemy, że macie prawo popełniać błędy – stwierdził Grzegorz Kazubski, członek jury. Pamiętajcie jednak, że macie prawo pytać.

Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.

Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.

Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach:

  • Poznań – Hotel Novotel Centrum Poznań - 13-14 maja 2006

  • Lublin – Hotel Europa - 20-21 maja 2006

Finał Olimpiady Smaku 2006 odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Mirosława Olech - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Laureat 1 miejsca"
(18.05.2006 - 12:44)  (Nauczyciel zawodu)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000