Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku – półfinał regionalny (Gdynia)


Zobaczcie państwo:
Zmagania Juniorów
Delikatny duet
Polędwiczki z musem z grzybów
Comber jagnięcy
Polędwiczka wieprzowa

29 i 30 kwietnia odbył się kolejny półfinał Olimpiady Smaku 2006 - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego organizowanego przez Nestlé przy partnerskim udziale Makro. Zmagania miały miejsce w Hotelu Gdynia w Gdyni. Wzięli w nim udział zawodowi i początkujący kucharze. Wśród startujących nie zabrakło również konsumentów WINIARY.

Pierwszego dnia zmagań na stanowiskach najpierw stanęli Profesjonaliści. Ich zadaniem było przygotowanie dziesięciu porcji dań głównych. Każda z potraw musiała zawierać w swym składzie produkty Nestlé FoodServices, czyli produkty dla zawodowej gastronomii WINIARY, MAGGI, NESTLE oraz do wyboru: łososia norweskiego, polędwiczkę wieprzową lub jagnięcinę. W tej kategorii do finału Olimpiady Smaku 2006 zakwalifikowało się dwóch kucharzy:

  • I MIEJSCE - Michał Godyń,

  • II MIEJSCE - Krzysztof Bonk

Profesjonaliści biorący udział w półfinale to:

  • Tomasz Czapiewski - Restauracja Mocca, Tczew - Łosoś norweski na brukselkowym puree z płatkami róży

  • Krzysztof Bonk - Hotel Warszawa, Augustów - Polędwiczka wieprzowa faszerowana musem z węgorza z ratatują i sosem na winie czerwonym z syropem z szyszek świerkowych

  • Maciej Woś - Restauracja Mavida, Konstancin - Impresjana na temat polędwiczki wieprzowej z sosem miętowym i śliwkowym

  • Wojciech Harapkiewicz - Hotel Królewski, Gdańsk - Jagnięcina marynowana podana z figami i lazanią różaną i mozarellą z makaronem spaghetti w bulionie i barszczu czerwonym

  • Marcin Kornata - Restauracja Salonik, Kłodowa - Mus jagnięcy z polędwiczką wieprzową i pierożkiem nadziewanym grzybami

  • Sławomir Sieg - Hotel Bartan, Sobieszów - Łosoś marynowany w sosie mango w asyście zrazików z bakłażana

  • Gracjan Szidel - Hotel i Restauracja u Pietrzaków, Zielonka - Polędwiczki wieprzowe smażone z kapustą włoską i dzikim ryżem

  • Michał Godyń - Restauracja Ginger, Warszawa - Comber jagnięcy z kostką z dodatkiem gęsiej wątróbki i musem z kurczaka z suszonymi pomidorami

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy oraz książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Zaraz po Profesjonalistach do kulinarnych zmagań przystąpili konsumenci WINIARY. Przygotowali oni dla jurorów cztery porcje potraw, które ich zdaniem powinny zachwycić każdego. Dania te przygotowane zostały według indywidualnych przepisów uczestników i do tej pory gościły tylko na ich domowych stołach. W tej kategorii do finału Olimpiady Smaku 2006 zakwalifikowały się:

  • I MIEJSCE - Renata Psurska - wołowina słodko - pikantna

  • II MIEJSCE - Gabriela Włodarczyk - zupa serowa z wkładką mięsną

    Pozostali uczestnicy to:

      Halina Baszanowska - kolorowe risotto z warzywami
      Monika Groblewska - gołąbki
      Elżbieta Jankowska - schab z oczkiem
      Jacek Kacprzak - zupa z fileta z kurczaka z kukurydzą
      Kamil Sadkowski - paskidzka geisha
    Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.

    W skład jury, które oceniało prace konkursowe weszli uznani Szefowie Kuchni:

    • Kurt Scheller - Hotel Rialto, Warszawa

    • Krzysztof Szulborski - Hotel Mercury-Hevelius, Gdańsk

    • Dariusz Struciński - Hotel Anders, Stare Jabłonki

    • Łukasz Szczepański - Hotel Haffner, Sopot

    • Jarosław Walczyk - Hotel Nadmorski, Gdynia

    • Karol Okrasa - Hotel Bristol, Warszawa

    Technikę przygotowania pracy oceniali: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz Grzegorz Kazubski Szef Makro Centrum HoReCa.

    Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

  •  


    "jesli wygra Krzysztof Bąk jest konkurs ustawiony"
    (07.05.2006 - 00:01)  (obserwatos)
    "co za osioł"
    (08.05.2006 - 08:45)  (Michał Filipowski)
    "odpowiedz na zarzuty"
    (10.05.2006 - 18:27)  (Krzysztof Bonk)
    "Olimpiada ,ale chyba smoków!!"
    (08.05.2006 - 18:56)  (Kucharz)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000