29 i 30 kwietnia odbył się kolejny półfinał Olimpiady Smaku 2006 - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego organizowanego przez Nestlé przy partnerskim udziale Makro. Zmagania miały miejsce w Hotelu Gdynia w Gdyni. Wzięli w nim udział zawodowi i początkujący kucharze. Wśród startujących nie zabrakło również konsumentów WINIARY.
Pierwszego dnia zmagań na stanowiskach najpierw stanęli Profesjonaliści. Ich zadaniem było przygotowanie dziesięciu porcji dań głównych. Każda z potraw musiała zawierać w swym składzie produkty Nestlé FoodServices, czyli produkty dla zawodowej gastronomii WINIARY, MAGGI, NESTLE oraz do wyboru: łososia norweskiego, polędwiczkę wieprzową lub jagnięcinę. W tej kategorii do finału Olimpiady Smaku 2006 zakwalifikowało się dwóch kucharzy:
Profesjonaliści biorący udział w półfinale to:
Tomasz Czapiewski - Restauracja Mocca, Tczew - Łosoś norweski na brukselkowym puree z płatkami róży
Krzysztof Bonk - Hotel Warszawa, Augustów - Polędwiczka wieprzowa faszerowana musem z węgorza z ratatują i sosem na winie czerwonym z syropem z szyszek świerkowych
Maciej Woś - Restauracja Mavida, Konstancin - Impresjana na temat polędwiczki wieprzowej z sosem miętowym i śliwkowym
Wojciech Harapkiewicz - Hotel Królewski, Gdańsk - Jagnięcina marynowana podana z figami i lazanią różaną i mozarellą z makaronem spaghetti w bulionie i barszczu czerwonym
Marcin Kornata - Restauracja Salonik, Kłodowa - Mus jagnięcy z polędwiczką wieprzową i pierożkiem nadziewanym grzybami
Sławomir Sieg - Hotel Bartan, Sobieszów - Łosoś marynowany w sosie mango w asyście zrazików z bakłażana
Gracjan Szidel - Hotel i Restauracja u Pietrzaków, Zielonka - Polędwiczki wieprzowe smażone z kapustą włoską i dzikim ryżem
Michał Godyń - Restauracja Ginger, Warszawa - Comber jagnięcy z kostką z dodatkiem gęsiej wątróbki i musem z kurczaka z suszonymi pomidorami
 |
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też
zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher
uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie
z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy oraz
książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Zaraz po Profesjonalistach do kulinarnych zmagań przystąpili konsumenci WINIARY. Przygotowali oni dla jurorów cztery porcje potraw, które ich zdaniem powinny zachwycić każdego. Dania te przygotowane zostały według indywidualnych przepisów uczestników i do tej pory gościły tylko na ich domowych stołach. W tej kategorii do finału Olimpiady Smaku 2006 zakwalifikowały się: I MIEJSCE - Renata Psurska - wołowina słodko - pikantna
II MIEJSCE - Gabriela Włodarczyk - zupa serowa z wkładką mięsną
Pozostali uczestnicy to:
Halina Baszanowska - kolorowe risotto z warzywami
Monika Groblewska - gołąbki
Elżbieta Jankowska - schab z oczkiem
Jacek Kacprzak - zupa z fileta z kurczaka z kukurydzą
Kamil Sadkowski - paskidzka geisha
Wszyscy uczestnicy tej kategorii zostali nagrodzeni dyplomami oraz upominkami WINIARY.
W skład jury, które oceniało prace konkursowe weszli uznani Szefowie Kuchni: Kurt Scheller - Hotel Rialto, Warszawa
Krzysztof Szulborski - Hotel Mercury-Hevelius, Gdańsk
Dariusz Struciński - Hotel Anders, Stare Jabłonki
Łukasz Szczepański - Hotel Haffner, Sopot
Jarosław Walczyk - Hotel Nadmorski, Gdynia
Karol Okrasa - Hotel Bristol, Warszawa
Technikę przygotowania pracy oceniali: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz Grzegorz Kazubski Szef Makro Centrum HoReCa.
Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|